DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
10 bin militan Suriye ve Irak’ta tecavüz ve cinayet için yola çıktı

10 bin militan Suriye ve Irak’ta tecavüz ve cinayet için yola çıktı

AGİT Başkanı Sebastian Kurz, teşkilata üye ülkelerden gelen 10 bin kişinin Suriye ve Irak’ta tecavüz etmek ve cinayet işlemek için yola koyulduğunu söyledi. Kurz, bu gruplara karşı mücadelede elde edilen tecrübelerin paylaşılmasını istedi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) yeni başkanı Sebastian Kurz, İslam dinini terör eylemlerine alet eden radikal gruplara karşı polisiye önlem alınmasını

AGİT Başkanı Sebastian Kurz, teşkilata üye ülkelerden gelen 10 bin kişinin Suriye ve Irak’ta tecavüz etmek ve cinayet işlemek için yola koyulduğunu söyledi. Kurz, bu gruplara karşı mücadelede elde edilen tecrübelerin paylaşılmasını istedi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) yeni başkanı Sebastian Kurz, İslam dinini terör eylemlerine alet eden radikal gruplara karşı polisiye önlem alınmasını istedi. Aynı zamanda Avusturya’nın dışişleri bakanı olan Kurz (ÖVP), kriz bölgelerine giden, buralarda savaşan ve ardından geri dönen radikallerin önemli bir tehlike arz ettiğini dile getirdi. AGİT’in Avusturya’nın başkanlığında olduğu dönemde bu gibi terör tehlikelerinin üzerine daha güçlü bir şekilde gitmesinden yana tavır koyan genç devlet adamı, terör örgütü IŞİD’in militanlarıyla sadece askeri mücadele içinde olmanın yeterli olmayacağına dikkat çekti.

IRAK VE SURİYE’DE CİNAYET İŞLEYENLER AGİT ÜLKELERİNDEN GELİYOR

Kurz şöyle konuştu: “AGİT bölgesinden on bin kadar kişinin tecavüz etmek ve cinayet işlemek için Suriye ve Irak’a doğru yola koyulduğunu biliyoruz. Geri dönenler de büyük bir tehlike arz ediyorlar.”Kurz’a göre AGİT’e üye 57 ülke radikalleşmenin önüne geçme adına hayata geçirdikleri projelerden elde ettikleri tecrübeleri aralarında paylaşmalı ve birbirlerinden öğrenmeli. Londra’daki King’s College’in terör uzmanlarından Peter Neumann ise bu programları özel elçi olarak koordine etmeli. King’s College, Avrupa’nın en itibarlı yüksekokul kurumlarından biri olarak biliniyor.

AVUSTURYA DOĞU İLE BATI ARASINDAKİ GÜVENİ YENİDEN TESİS EDECEK

AGİT’e bir yıl boyunca başkanlık edecek Kurz, teşkilatın toplantısının açılışında, Avusturya’nın Doğu ile Batı arasındaki güvenin yeniden canlandırılması için köprü olma siyasetini devam ettireceğini söyledi. Ukrayna’da yaşanan krize de değinen Avusturyalı devlet adamı, “Oradaki insanların çektiği acı önceden olduğu gibi şimdi de aşırı derecede fazla” diyerek acilen ilerleme kaydetmek gerektiğini ifade etti.

KURZ İLTİCA MERKEZLERİ TALEBİ İLE SERT TEPKİ GÖRDÜ

Muhafazakâr değerleri savunan Kurz’un her görüşü ise Avrupa’da makes bulmuyor. Örneğin Kurz, Kuzey Afrika’da ve Yakındoğu’da insanların sığınma başvurusunda bulunması için iltica merkezlerinin açılmasını istemişti. Bu merkezler sayesinde Kurz, sığınma talebinde bulunanların başvuruları kendi ülkelerindeki merkezde kabul edildiği takdirde iltica etmelerine izin verilmesini istiyor. Kurz aynı şekilde sınırdışı edilemeyen kişilerin de burada kalmasından yana tavır koyuyor. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ise bu planı sağ milliyetçi zihniyetin bir ürünü olarak değerlendiriyor. Kurz, bundan birkaç gün önce de kamusal alanda görev yapanlara başörtüsü yasağı getirilmesini istemişti.