DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
10 yıl sonra Telsim kullanıcılarına şok! “Borcunuz var”

10 yıl sonra Telsim kullanıcılarına şok! “Borcunuz var”

2006 yılında İngiliz telekomünikasyon şirketi Vodafone tarafından satın alınan, Telsim kullanıcıları 10 yıl sonra gelen borç mektubuyla şok oldular.

1994 yılının Mayıs ayında kurulan, 2006 yılında İngiliz telekomünikasyon şirketi Vodafone tarafından satın alınan Telsim kullanıcısı binlerce kişi adreslerine gelen mektupla şaşkına döndü.10 yıl önce Vodafone’a satılan Telsim’e borcu olan binlerce kişiye hukuk bürolarından yollanan mektupla borçlarını ödemeleri istendi.

“TELSİM OLARAK BORCUNUZU ÖDEMEYE DAVET EDİYORUZ”

Uyarı mektubunda, “Telsim’e olan borcunuzun ödenmediği tespit edilmiştir. Sizi Telsim olarak ödeme yapmaya davet ediyoruz. Ödeme yapmayı kabul etmediğiniz takdirde, icra takibi başlatılacaktır…” deniliyor.Söz konusu mektup gelen tüketicilerin yasal haklarını kullanabilirler ancak, hem yasal sürecin uzaması hem de uzayan süreçte masraflar nedeniyle çoğu tüketici borçlarını ödemek zorunda kalıyor.

TELSİM’E BORCU OLANLAR NASIL ÖĞRENEBİLİR?

Telsim’e borcu olanların sorguyalabilecekleri bir web sitesi açıldı. telsimborcumbitsin.com isimli web sitesinden tüketiciler GSM numarası, adı ve soy adını yazarak borç sorgulaması yapabiliyor.

DEVİR İŞLEMLERİNDE BORÇLAR VODAFONE’A DEVREDİLMİŞ MİYDİ?

Uzan Grubu’nun sahip olduğu Türkiye’nin ilk yerli telekomünikasyon şirketi TELSİM’e ödeyemediği borçlardan dolayı TMSF tarafından el konulmuştu. 2005 yılının sonuna doğru satışa çıkarılan TELSİM’i ihaleye en yüksek teklifi veren Vodafone tarafından 2006 yılında devralındı. Mayıs 2006’da Telsim’in tüm varlıkları, lisans hakları ve baz istasyonları Vodafone’a geçmiş ancak Telsim’in 24 Mayıs 2006 tarihine kadar olan borçları Vodafone’a devredilmemişti.

ZAMAN AŞIMI VAR! İTİRAZ EDİN

Tüketici Başvuru Merkezi Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, 10 yıl aradan sonra tüketicilerden istenilen borçlara “Telsim kapanalı 15 sene oldu. Bu durumlarda zaman aşımı 10 yıldır. Ancak bazı hukuk büroları Telsim’e borcun var diye mektup gönderip haciz tehdidi yapıyorlar. Bununla ilgili yüzlerce şikayet aldık. Borçlar Kanunu’na göre 10 yıllık zaman aşımı vardır. Mektup alanlar buna itibar etmesinler. İcra dairesine gidip itiraz etsinler.” diyerek tepki gösterdi.

TELSİM’DEN ZAMAN AŞIMI AÇIKLAMASI”

Tüketici Başvuru Merkezi Derneği’nden yapılan ‘zaman aşımı var, itiraz edin’ açıklamasından sonra TMSF bünyesinde yer alan TELSİM’den konuyla ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamada “Bu kapsamda, borçlular borçları ile ilgili itirazlarını icra dairelerine, ikamet ettikleri bölgenin tüketici hakem heyetlerine ve diğer yasal yollara müracaat edebilmektedir. Adli mercilerce verilen kararlar borçlunun lehine olduğunda dosya kapatılmaktadır. Telsim, devir tarihinden itibaren bu yana kamu borcuna mahsup etmek üzere çalışmalarını sürdürmekte olup bundan sonra da bu çalışmalar aynı şekilde devam edecektir. Telsim’in faaliyetleri daha evvel de basın yayın organlarında yer almış, bu faaliyetlerin bugün itibariyle yeniden gündeme getirilmesi ve işlemlerin ‘hukuksuzmuş’ gibi değerlendirilmesinin nedeni anlaşılamamıştır. Telsim’de borç krizi! Şikayet yağıyor… Her ne kadar söz konusu haberlerde zaman aşımı hususundan bahsedilmekteyse de Telsim’in abone alacaklarına ilişkin dosyaları bu süreçte sözleşmeli hukuk büroları tarafından takip edilmiş ve halen takip edilmektedir. Avukatlar tarafından işlem yapılan dosyaların zaman aşımına uğraması söz konusu değildir.” denildi.