DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
2016 Kadir Gecesi Ne Zaman? Kadir Gecesini Nasıl Geçirmeliyiz?

2016 Kadir Gecesi Ne Zaman? Kadir Gecesini Nasıl Geçirmeliyiz?

Kadir gecesi ne zaman? Mübarek Kadir Gecesi Ramazan ayının kaçıncı gününe denk geliyor? Kadir Gecesi’nde okunacak dualar? Kadir Gecesi’nin Önemi nedir? Kadir Gece’sine özel mesajlar… Tüm detaylarıyla ilkelihaber.com’da

İslam dünyasının sabırsızlıkla beklediği 11 ayın sultanı Ramazan ayı 6 Haziran 2016 Pazartesi günü başlamıştı. Şu günlerde Ramazan ayının ortasındayız. Ramazan ayının içerisinde ihya edilecek İslam aleminin en değerli geceleri arasında yer alan ve bin aydan daha da değerli kılınan 2016 Kadir Gecesi bu yıl hangi gün olacak?Mübarek Kadir Gecesi, vahiy yoluyla Kuran-ı Kerim’in sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed(s.a.v)’e indirilmeye başladığı gün olarak kabul edilir. Kadir Gecesinin Ramazan’ın kaçıncı günü olduğu tam olarak bilinmezken, Hicri Takvim’e göre Ramazan ayının 27. günü olarak sayılmıştır.Hz.Muhammed’in (s.a.v) Kadir Gecesinin ne zaman olduğuyla ilgili bir hadisi vardır.İşte o hadis:“Siz Kadir gecesini Ramazan’ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız” demiştir.

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

İslam aleminin en hayırlısı Kadir Gecesi, 1 Temmuz Cuma gününe denk geliyor. Peki bu mübarek Kadir Gecesinde hangi duaları okumalıyız? Kadir Gecesini nasıl geçirmeliyiz?

KADİR GECESİ NEDİR?

Kadir Gecesi’nden Mekke devrinde nazil olan ve Kur’an’ın doksan yedinci sûresi olan beş ayetlik Kadir Suresi’nde bahsedilir. Kadr’in anlamı, ‘azamet’ ve ‘şeref’ demektir. Bu surede Kur’an-ı Kerim’in vahiy yoluyla indirildiği geceden bahsettiği için sure bu ismi almıştır.Bu geceye neden Kadir Gecesi denmiştir?1) Kur’ân-ı Kerim bu gecede inmeye başlamıştır.2) Bu gecedeki ibadet, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha faziletlidir.3) Gelecek bir seneye kadar cereyan edecek olan her türlü hadiseler Allah (cc) Teâlâ’nin ezelî kaza ve takdiri ile ilgili meleklere bu gece bildirilir (Tecrîdi Sarih Tercemesi, VI, 312).4) Bu gecede yeryüzüne Cebrail ve çok sayıda melek iner.5) Bu gece tanyerinin ağarmasına kadar esenliktir, her türlü kötülükten uzaktır. Yeryüzüne inen melekler uğradıkları her mü’mine selam verirler.

KADİR GECESİNİ NASIL GEÇİRMELİYİZ?

Kadir Gecesini namaz kılarak ve dua ederek geçirmeliyiz. Bu gecede edilen duanın kılınan namaz ömre bedel bir sevabı vardır. Pergamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bu mübarek gecede şu duayı eder:dua-kadir-gecesi– Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa’fü anni.Türkçe manası : Allah’ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.Peygamzer Efendimiz (s.a.v) Kadir Gecesinde kılınacak namaz için şunu söylemiştir:’“Kadir gecesinde bir koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten daha kıymetlidir.”

KADİR SURESİ

kadir-suresi-arapcaBismillahirrahmânirrahîm.1- İnna enzelnahü fiy leyletilkadr2- Ve ma edrake ma leyletülkadr3- Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr4- Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr5- Selamün hiye hatta matle’ılfecrKadir Suresi Türkçe mealiRahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle.1- Biz o (Kur’ân)nu Kadir gecesinde indirdik.2- Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?3- Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.4- Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.5- O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.Güncellendi: 30.06.2016