DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
2017 yılında Almanya’da neler değişecek?

2017 yılında Almanya’da neler değişecek?

2017 yılı ile birlikte Almanya’da sağlık, sosyal güvence, güvenlik, teknoloji gibi birçok alanda tüketicilerin haklarını iyileştiren yeni düzenlemeler geliyor. Bunların başında bakım reformu ve asgari ücret başı çekiyor.

2017 yılı özellikle tüketiciler için bir dizi yenilikleri beraberinde getiriyor. Bunların başında bakım reformu, asgari ücret, Minijob için çalışma süresi, emeklilik güvencesi gibi iş hayatını ilgilendiren değişikliklerin yanı sıra tüketicileri başta sağlık olmak üzere teknoloji ve sosyal alanlarda koruyan değişiklikler geliyor. İşte bu değişiklikler içinde öne çıkanlar:

2017 YILINDA PARA VE EMEKLİLİKTE ÇOK SAYIDA DEĞİŞİKLİK VAR

Emeklilik Güvencesi: Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Tüketicileri Koruma Merkezinin verdiği bilgiye göre 1 Ocak 2017’den itibaren emeklilik sigortasında sigorta kesintileri ödemesinde azami kazanç sınırı Batı Almanya’da 6 bin 350, Doğu Almanya’da ise 5 bin700 Euro’ya çıkacak. Çalışanlar, önümüzdeki yıl bu gelir sınırına kadar olan emeklilik sigortası için ödemede bulunacak. Alman Sigorta Ekonomisi Çatı Örgütü’nün verdiği bilgiye göre ise, işverenin vergisiz ve ödemesiz direkt sigortaya, emeklilik sandığına veya emeklilik fonuna yatıracağı maaşın bir bölümü yükselecek. Teşvik edilen azami miktar böylelikle 2 bin 976’dan 3 bin 48’e çıkacak.50 Euroluk banknotlar: 4 Nisan 2017 tarihinde yeni 50 Euro’luk banknotlar piyasaya sürülecek. Avrupa Merkez Bankası bu uygulama ile kalpazanların sahte para üretip piyasaya sürmesini zorlaştırmayı planlıyor. Eski 50 Euro’luk banknotlar, geçerliliğini koruyacak ancak kademe kademe piyasadan çekilecek.Garanti faizi: 1 Ocak’tan itibaren hayat sigortası sözleşmesi imzalayanlar,daha az garanti faizi ile yetinmek zorunda kalacak. Azami hesaplama garantisi yüzde 1,25’ten yüzde 0,9’a düşecek. Riester ve Rürup olarak adlandırılan poliçelerde de aynı durum söz konusu. Ancak eski müşteriler bundan etkilenmeyecek.Yeni emekliler:2017 yılından emekliye ayrılacak olanlar emekliliklerinin yüzde 74’ünü vergilendirmek zorunda. Bu zamana kadar vergi mükellefiyeti oluşturan emeklilik oranı yüzde 72 idi. Bu aynı zamanda  şu anlama geliyor. Önümüzdeki yıldan itibaren alınan aylıkların yüzde 26’sı vergiden muaf. Yeni uygulama 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren emekli olanlar için geçerli olacak. Daha çnce emekli olanların vergi mükellefiyeti ve muafiyeti aynı kalacak.İhtiyati tedbir harcamaları:Vergi mükellefleri önümüzdeki yıl maliye dairesinde özel giderlerden (Sonderausgaben) daha çok ihtiyati tedbir masraflarını (Vorsorgeaufwendungen) talep edebilecek. Böylelikle amorti edilebilir harcamalar yüzde 82’den yüzde 84’e yükselecek. Bu masraflar arasında örneğin emeklilik sigortası ödemeleri yer alıyor. Özel harcamaların dikkate alınması için ise 1 Ocak’tan itibaren azami miktra 23 bin 362 Euro olacak. Yalnız yaşayanlarda ise bu miktar 19 bin 625 Euro olarak hesaplandı.

Nafaka:

Nafaka ödeyenler bununla ilgili harcamalarının bir kısmını olağanüstü harcamalar (Außergewöhnliche Belastungen) kapamında vergiden düşebilecek. Federal Vergi Ödeyenler Birliği’nin verilerine göre 2017 yılında en fazla 8 bin 820 Euro’luk nafaka ödemesi vergiden düşülebilecek. Bu zamana kadar bu miktar 168 Euro daha azdı. Bununla birlikte nafakayı alacak olan kişinin kayda değer bir mali varlığının veya düzenli gelirinin olmaması gerekiyor. Nafakayı alacak kişinin vergi ve vergi hüviyet numarasını ibraz etmesi gerekiyor. Şayet nafaka ile çocukların bakımı sağlanıyorsa vergilendirme sadece çocuk parası alınmadığında söz konusu olacak.Cüz’i kazançlı iş (Minijob): Minijob işlerinde çalışanlar için de asgari ücret söz konusu. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var: Bu gibi işlerde çalışanların aylık gelirinin 450 Euro sınırını aşmaması gerekiyor. Aksi takdirde çalışma süresinin kısalması gerekebilir. 2017 yılından itibaren Minijob işlerindeki asgari ücrette temel kural şöyle: Sosyal sigorta kesintilerinden muaf tutulan işleri riske sokmama için artık ayda en fazla 50 saat 54 dakika çalışılabilecek.Asgari ücret:1 Ocak’tan itibaren asgari ücret 34 Cent artarak saat başına brüt 8,84 Euro olacak. Bu miktarı reşit yaştaki bütün çalışanlar hak ediyor. Ancak uzun süre işsiz kalanlar tekrar çalışmaya başladıkları tarihten itibaren ilk altı ayda bu kadar kazanamayabilir.

2017 YILINDA TRAFİKTE NELER DEĞİŞECEK?

30 km’lik bölge: Yerleşim bölgesi dahilindeki yollarda azami hız olarak saatte 50 km’lik bir hız limiti var. Bu limit, örneğin bir kazanın vuku bulduğu bir yerde 30 km’ye düşürülebiliyor. Ancak ana ulaşım yollarında hızın 30’a indirilmesi kolay olmamıştı. Artık okullar, anaokulları ve huzurevleri ana ulaşım yolunun önünde bulunsalar dahi 30 km’lik hızla seyredilmesini talep eden levhaları dikebilecekler.Trafik lambası düzenlemesi: Bugüne kadar bisiklet sürücüleri için yayaların uyması gereken trafik lambaları geçerliydi. 2017’den itibaren bisiklet sürenler araçların uyduğu lambalara uyacak. Bisiklet yollarında ise bisikletlilere özel lambalar geçerliliğini koruyacak.Ambulans yolu:Otobanlarda veya yerleşim merkezi dışında kalan ve her iki yön için en az iki şeridi olan yollarda artık şu kural geçerli: Araçlar yürüme temposunda seyreder etmez veya durur durmaz dışarıdaki sol şerit ile hemen yanındaki şerit arasında ambulans yolu açmak gerekecek. Üç veya daha çok şeritli yollarda sol şeritteki araçlar sola diğer bütün şeritlerdekiler ise sağa kayarak yol açacak. Bu zamana kadar dört şeritli yollarda yolun ortasında bir alan açılıyordu.

SAĞLIKTA REFORM SEVİYESİNDE DEĞİŞİKLİKLER GELİYOR

Elektronik sigara: Elektronik sigara veya elektronik sıvı kullanıcıları 20 Mayıs’tan itibaren sadece AB Tütün Ürünleri Talimatnamesine uygun olarak üretilmiş mamullari satın alabilecek. Böylelikle elektronik sigara sıvılarında sadece 10 mililitrelik sıvı olacak. Nikotin dozajı da buna uygun olarak düşürülecek ve sadece her mililitre için en fazla 20 miligrama izin verilecek. Elektronik sigaraların sağlıklı olduğu telkininde bulunmak için katılan vitamin katkıları ise yasaklanacak.

ÇEVRİMİÇİ DOKTOR RANDEVUSU İLE DOKTOR EVE GELECEK

Sağlık kasaları bundan böyle online doktor görüşmelerinin masraflarını da üstlenecek. 1 Temmuz’dan itibaren doktordan online görüşme randevusu almak resmi olarak doktorların görevinin bir parçası olacak. Bu randevular sayesinde özellikle kırsal bölgelerde hastaların uzun yol kat etmesine gerek kalmayacak.

BAKIM REFOMU İLE BAKIMA MUHTAÇLARIN SAYISI ARTACAK

1 Ocak’tan itibaren kimin ne kapsamda bakıma muhtaç olduğu yeniden düzenlenecek. Bugüne kadar insanlar sadece ağırlıklı olarak bedensel hastalıklardan dolayı bakıma muhtaç sayılıyordu. Yeni düzenlemeye göre zihinsel ve psikolojik rahatsızlıkları olanlar da bakıma muhtaç kategorisinde değerlendirilebilecek. Bu da bu zamana kadar olduğundan daha fazla insanın bakım sigortasından faydalanabileceği anlamına geliyor. Ayrıca bundan böyle bakım basamakları yerine bakım derecelerinden bahsedilecek ve bugüne kadar belli bir bakım basamağında yer alan kişinin aynı bakımı, hatta daha fazlasını alması mümkün olacak.

AĞIR HASTALARA REÇETEYLE ESRAR

Acıları başka türlü dindirilemeyen ağır hastalara önümüzdeki yıldan itibaren reçete ile esrar alabilecek. Ancak bu bir şarta bağlı. Hasta, esrarın etkisi hakkında bilgi sunacak bir araştrmaya katılacak.

BULAŞIK DETERJANI DENİZLERİ KİRLETEMEYECEK

Bütün Ab ülkelerinde bulaşık deterjanlarındaki fosfat miktarı en fazla 0,3 gram olacak. Fosfat deterjanlara yumuşatıcı özelliği katmak için ilave ediliyor. Ancak bu madde atık su ile birlikte nehir ve denizlere ulaşıyr ve kitleler halinde alg oluşumuna sebep oluyor. Alg ise hayvanların ve bitkilerin ihtiyaç duyduğu oksijeni azaltıyor.

ELEKTRONİK EŞYALARDA + DEVRİ SONA ERİYOR

Yeni yılın başından itibaren elektronik cihazların üzerinde bulunan ve cihazların etkinliği hakkında bilgi veren etiketler daha detaylı ve anlaması kolay bilgiler içerecek. Yeni AB düzenlemesi sayesine etkinlik sınıfı A’dan G’ye kadar olacak. A+’tan başlayan ve A+++’a kadar devam eden sınıflandırma kalkacak. Değişiklik piyasada iyice yerleşene kadar aradan belli bir sürenin geçmesi gerekecek.

KALORİFERDE TASARRUF ŞEFFAFLAŞACAK

1991 yılının sonuna kadar kurulmuş olan kalorifer kazanlarına 1 Ocak’tan itibaren enerji etiketi yapıştırılacak. Etiket, bir kaloriferin enerjiyi ne kadar tasarruflu kullandığını ortaya koyacak.

DOLAŞIMDA (ROAMING) VE TELEVİZYON AİDATINDA KOLAYLIK

Almanya dışındaki bir AB ülkesinde telefon etmek ve internette sörf etmek için ödenen fazla miktar 15 Haziran’da kalkacak.Bu zamana kadar televizyon ödemelerinden muaf olmak veya indirimli tarifeden yararlanmak için başvurmamış olanlar son üç yılı kapsayacak şekilde başvuruda bulunabilecek. Ancak bunun için son üç yıl içinde muafiyet ve indirim içn gerekli şartların yerine getirilmiş olması bekleniyor.

KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETMEK PAHALIYA MAL OLACAK

Yeni yıldan itibaren kendi elektriğini kendi üretenlerden daha çok para istenecek. Şimdiye kadar tüketilen her kilowatt saat için yenilenebilir enerji harcama katılma payının yüzde 35’i öngörülüyordu. 1 Ocak’tan itibaren bu yüzde 40 olacak. Verimi  on kilowatt saatten daha az olan bir enerji üretme cihazına sahip olanlar ise tüketilen ilk bin kilowatt saat için katılmama pyından muaf tutulacak.

AMBALAJLARDA BESİN DEĞERİ ÖZELLİKLERİ YAZILI OLACAK

Aralık ayının ortasından bu yana üreticiler ambalajlanmış gıda maddelerinin besin değeri hakkında daha ayrıntılı bilgi vermek zorunda. Bundan böyle küçük istisnalar olmakla birlikte bütün ürün ambalajlarında kalori değeri, yağ, doymuş yağ asitleri, karbonhidratlar, şeker, protein ve tuz miktarı yazılı olmak zorunda. 13 Aralık’tan önce üretilmiş olan ve ambalajında bu değerlerin yazılı olmadığı ürünler ise satılabilecek.