DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Mutfaklarınız İçin Doğal Ve Sağlıklı Temizleme Yöntemleri

Mutfaklarınız İçin Doğal Ve Sağlıklı Temizleme Yöntemleri

Mutfak temizliği için kullanabileceğimiz çok sayıda kimyasal deterjana marketlerden kolaylıkla ulaşabiliyoruz. Ancak konu beslenmeyle bağlantılı olunca kimyasal deterjanları kullanmak bizi biraz düşündürüyor ve doğal temizlik yöntemleri arıyoruz. Biz de bu konuyu biraz ayrıntılı olarak düşündük ve sizin için araştırdık. Acaba doğal temizlik ürünleri olarak neler kullanabiliriz ve bu ürünlerle hangi temizlikleri yapabiliriz diye. Evet şimdiden

Mutfak temizliği için kullanabileceğimiz çok sayıda kimyasal deterjana marketlerden kolaylıkla ulaşabiliyoruz. Ancak konu beslenmeyle bağlantılı olunca kimyasal deterjanları kullanmak bizi biraz düşündürüyor ve doğal temizlik yöntemleri arıyoruz. Biz de bu konuyu biraz ayrıntılı olarak düşündük ve sizin için araştırdık. Acaba doğal temizlik ürünleri olarak neler kullanabiliriz ve bu ürünlerle hangi temizlikleri yapabiliriz diye. Evet şimdiden sağlıklı temizlikler…Mutfak temizliğinin kimyasal olmayan en etkili temizlik maddeleri limon, karbonat ve sirkedir. Şimdi bu malzemelerle yapabileceğiniz en kolay doğal temizlik işlemleri: 

Limonla temizleme yöntemleri:  

**Tencere ve tavalarınızın içinde kaynattığınız patates kabukları ile sirke, tencere ve tavalarınızı tertemiz yapacaktır.**Buzdolabınızın içine üzerine karbonat serpilmiş bir dilim limon koymanız buzdolabınızdaki kötü kokuyu alacaktır.**Lavabo temizliğiniz için sirke ve karbonatı karıştırıp lavabonuzu bu karışımla ovduğunuzda sonucun mükemmel olduğunu göreceksiniz.**Bulaşık makinenizin deterjan gözüne 1 kahve fincanı taze limon suyu koyarak durulama programını çalıştırmak küf kokularının gitmesine ve bakterilerin de ölmesine yardımcı olur.** Bulaşıkları makinede yıkarken deterjan gözüne 1 çay kaşığı limon suyu eklenebileceği gibi el ile yıkamada da özellikle yağlı bulaşıklarda aynı miktarda limon suyu yağlı bulaşıklarınızın temizliğinde etkili sonuç verir.**Mutfaklarımızda sürekli kullandığımız kesme tahtalarının üzerine limon sıkarak iyice emmesi için bir gece bekleyip sabah yıkadığımızda bakterilerin giderilmesine yardımcıdır. Ayrıca bu şekilde kesme tahtası üzerinde kalan soğan sarımsak gibi kötü kokulardan da kurtulmuş olacaksınız. 

Karbonat ile temizleme yöntemleri:

** Çizilme endişesi nedeniyle ovalama yapılamayan yüzeylere sıcak su ile karıştırılmış karbonat dökmek lekelerin kısa sürede yumuşamasını ve yüzeyden kolayca uzaklaşmasını sağlayacaktır.**Tencereler, çaydanlıklar ve termoslar gibi ısıya dayanıklı yüzeylerdeki lekeler kaynar su ve karbonat karışımı ile kolayca temizlenebilir.**Karbonatın her türlü kötü kokuyu bağlayabilme özelliğinden dolayı, evlerin atık su giderleri, ayakkabılıklar, buzdolabı vb. alanlarındaki kötü kokuları önlemek için karbonat kullanılabilir. Giderlere ya da çöp kutusunun zeminine birkaç kaşık karbonat dökmek kötü kokuların oluşmasını önler.**Mutfak mermerlerindeki lekeleri çıkarmak için karbonat lapası kullanılabilir. Lekenin boyutuna göre karbonat ve su karıştırılarak lapa haline getirilir. Lekeli yüzeyin üzeri lapa ile örtülür ve 1 gün süreyle bekletildikten sonra temizlenir.**Fırınların iç ve dış yüzeylerinde meydana gelen kurumuş ve yanmış yemek artıkları limon ve karbonat ile kolayca temizlenebilir. Yarım limonun üzerine 1 yemek kaşığı karbonat ilave edildikten sonra, birkaç dakika süreyle lekeli yüzeyi ovalamak lekelerin yumuşamasını ve temizlenmesini sağlar.**Dibi tutmuş tencere ve tavalar sirke ve karbonat karışımı ile temizlenebilir. Lekeli tencereleri ya da tavaları 1 su bardağı su, 1 su bardağı sirke ve yarım su bardağı karbonat karışımı ile kaynatmak lekelerin kolayca yumuşamasını sağlar. 

Sirke ile temizleme yöntemleri:  sirkeyle-ev-nasil-temizlenir

**Kökü kokuların emilmesinde etkili olan sirke fırın, mikrodalga, ocak, tava, tencere, kavanoz ya da lavabo gibi mutfak gereçlerinin üzerlerine sinmiş sarımsak, soğan, balık gibi kötü kokulardan arınmasını sağlar**Beyaz sirkenin etkili bir diğer kullanımı ise yüzey üzerine yapışmış çıkartmaların temizlenmesidir. Kavanozların üzerindeki etiketleri temizlemek için su ile yarı yarıya karıştırılan sirke bir sünger yardımıyla çıkartmaların, fiyat etiketlerinin üzerine hafifçe sürülüp birkaç dakika bekletildiğinde etiketin kolayca çıkmasına yardımcı olur.**Sirke mikroplardan kurtularak hijyenik bir temizlik sağlar. Sirke, sık sık kullanılan mutfak eşyalarının, kapı kollarının hijyeninde de etkili bir çözümdür. Bunun yanında oyuncakları sirke ile temizlemek çocuklar açısından kimyasallardan uzak güvenilir bir hijyen sağlar.