DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Parkelerin Temizlik ve Bakımı İçin Tüyolar

Parkelerin Temizlik ve Bakımı İçin Tüyolar

Parkeler ev dekorasyonunda şık ve sıcak bir görünüm sağlar. Bu mükemmel görünümün uzun yıllar devam etmesi sizin elinizde. Parkelerinizin ilk günkü gibi parlak ve temiz kalması için temizlik ve bakım işlemlerinde bazı detaylara dikkat etmelisiniz. Ahşap, laminant ve lamine olarak üç türü bulunan parkelerin temizlik ve bakımı da türüne göre değişmektedir. Ahşap Parkelerin Temizlik ve

Parkeler ev dekorasyonunda şık ve sıcak bir görünüm sağlar. Bu mükemmel görünümün uzun yıllar devam etmesi sizin elinizde. Parkelerinizin ilk günkü gibi parlak ve temiz kalması için temizlik ve bakım işlemlerinde bazı detaylara dikkat etmelisiniz. Ahşap, laminant ve lamine olarak üç türü bulunan parkelerin temizlik ve bakımı da türüne göre değişmektedir.

Ahşap Parkelerin Temizlik ve Bakımı parke-cila

Ahşap, insanoğlunun evinde kullandığı ilk malzemelerden biridir. Özellikle yer döşemesinde, teknoloji ilerledikçe taş, seramik, cam, plastik gibi birçok malzemeden üretilen ürünler kullanılmaya başlamış fakat ahşap doğal görünümü ve sıcaklığıyla evlerdeki yerini hep korumuştur.  Ahşap parke uzun yıllardır ev dekorasyonunda kullanılmaktadır bunun bir nedeni de ahşabın sağlıklı olmasıdır. Birçok parke türünden ahşap parkeleri ayıran bir özellik de cilalanarak kullanılmalarıdır. Cilasız döşenen natürel parkeler de bulunmaktadır fakat bunlar pek tercih edilmez. Çünkü cila parkeyi şık göstermekte, temizliğini kolaylaştırmakta ve korumaktadır.Cila, ahşap parke temizliğinin ana unsurudur çünkü temizleme işlemine asıl maruz kalan ciladır. Parkenin cilası aşındığında veya çizildiğine kir ve toz tutmaya başlar, mat bir görünüm kazanır. Bu matlık silseniz de gitmez ve parke hep kirli görünür. Bu yüzden parkelerinizin belirli aralıklarla cilalanması temizliğin başarılı geçmesini ve parkenin parlak durmasını sağlar. Her gün silinen parkelerin cilası çabuk aşınacağı için yılda iki defa cilalamak gerekebilir. Silme sıklığı azaldıkça cilalama aralığı uzayacaktır.Ahşap parkelerinizi silerken ahşap yüzey temizleyici kullanmaya özen göstermelisiniz. Ağartıcı, çamaşır suyu veya ağır kimyasal barındıran temizlik ürünleri önce cilaya ardından parkeye zarar verir.  Parke doğal bir malzeme olduğundan temizliğinin de doğal bir ürünle yapılması yerinde olur. Bunun için parke temizliğinde arap sabunu ve sirke kullanabilirsiniz. Parkeler arap sabunuyla parlarken sirkeyle hijyene kavuşur.Ahşap parkelerin temizlik için veya herhangi bir sebepten uzun süre suyla temas etmemesi gerekir çünkü kısa sürede suyu emerek şişer ve kabararak kullanılamaz hale gelirler. Bu yüzden parkelerinizi nemli paspas veya bir bezle silmelisiniz. Eğer bezle siliyorsanız mikrofiber bez kullanmanız daha isabetli olacaktır.

Laminant ve Lamine Parkelerin Temizlik ve Bakımı laminat-parke-nasil-silinir

Döşeme esnasında laminant ve lamine parkelerin arasında ahşap parkeler kadar boşluk kalmaz bu yüzden toz parçaların arasına girmez. Fakat toz bu parkelerin üzerinde daha çabuk görünür hale gelir ve sık temizlik ister. Ayrıca laminant ve lamine parkelerin üstünde ahşap parkeler gibi ekstra cila yoktur. Bu yüzden bu parkelerin temizliği ahşap parkeler kadar zor değildir.Lamine ve laminant parkeleri temizlerken kıl süpürge kullanmak iyi sonu verir. Elektrikli süpürge ile temizlik yapmak isterseniz süpürgenin ucuna fırçalı ya da yumuşak bir aparat takmanız iyi olacaktır. Çünkü süpürge parkelerinizi çizerek çirkin bir görüntü oluşturabilir. Parkeler süpürüldükten sonra nemli bir bez veya paspasla silinebilir. Silme işlemini arap sabunu veya ahşap temizleme deterjanıyla yapabileceğiniz gibi sadece suyla yapabilirsiniz.