DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
50 milyon civcivi canlı canlı makineden geçiriyorlar

50 milyon civcivi canlı canlı makineden geçiriyorlar

Almanya’da her yıl 50 milyon civciv sırf erkek olduğu için öldürülüyor. Yumurtlamayan ve eti de makbul görülmeyen minik horozlar, tavuk çiftlikleri için büyük bir külfete sebep oluyor. Hükümet ise halk ile endüstri lobilerinin ısrarları arasında kalmış vaziyette.

Almanya’da milyonlarca erkek civciv yumurtadan çıkar çıkmaz öldürülüyor. Sebebi ise bu civcivlerin arasından dünya düzenini değiştirecek bir horozun çıkacak olması değil. Erkek civcivleri ticari bir yük olarak gören sanayi, yumurta vermeyen ve büyüdüğünde de az et verecek olan erkek civcivleri ya gazla ya da kıyma makinesinden geçirerek canlı canlı öldürüyor. Bu şekilde öldürülen civciv sayısı yılda yaklaşık 50 milyon.Alman halkının önemli bir bölümü bu uygulamadan oldukça rahatsız. Hatta geçtiğimiz yıl siyasileri harekete geçirmeyi başaran girişimler de oldu, ancak bir süre sonra süreç sanayinin lehine olacak şekilde geriye doğru işlemeye başladı. Bu yıl verilen bir mahkeme kararı ise uygulamayı Hayvanları Koruma Kanunu’na uygun bulduğu için sanayi lobilerinin eli daha da güçlendi.

ALNATURA KARDEŞLERİ ÖLDÜRÜLMEMİŞ TAVUKLARIN YUMURTASINI SATACAK

Bununla birlikte Almanya’da çevreci beslenmeden yana olan tüketicilerin sayısının bir hayli fazla olmasından dolayı bu kitleye özel ürünleri piyasaya süren gıda sanayiinin de bir lobisi var ve bu lobi de boş durmaya hiç niyetli değil. Biyo ürünler üreten Alnatura, alınan bu hukuki kararın ardından derhal bir girişim başlattı.Alnatura bundan böyle sadece erkek kardeşleri yumurtadan çıkar çıkmaz öldürülmeyen tavukların yumurtalarını satacak. Firmadan yapılan açıklamaya göre ilk ‘kardeş civciv yumurtaları’ Baden-Württemberg ve Bavyera eyaletlerinde piyasaya sürülmüş. Bu konsept zamanla Almanya çapında genişletilecek ancak bunun belli bir maliyeti de yok değil. Bu yüzden bir yumurtanın fiyatı onlu paketlerde 4, altılı paketlerde ise 5 Cent daha pahalı. Alnatura uzun vadede erkek kardeşleri yumurtadan çıkar çıkmaz öldürülmemiş tavukların etini de piyasaya sürmeyi planlıyor.

KUZEY REN-VESTFALYA EYALETİ PES ETMİYOR

Erkek civcivlerin kitleler halinde ve canlı canlı öldürülmesini engelleyecek önemli bir adım geçen yıl Kuzey-Ren Vestfalya’da (KRV) atılmıştı. İlk olarak 2013 yılında civcivlerin öldürülmesini Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırı bir uygulama olarak ilan etme kararı alan eyalet yönetimi, geçtiğimiz yıldan itibaren erkek civcivlerin öldürülmesine izin vermeyecekti. Ne var ki, eyalette bulunan çok sayıda tavuk çiftliği hükümeti dava etti ve İdare Mahkemesini ikna etmeyi başardı. Mahkeme, bu öldürmelerin onlarca yıldan beri Almanya’da ve Almanya dışındaki ülkelerde uygulanageldiğinden yola çıktı ve hukuka uygun buldu. Mahkemenin bir diğer gerekçesi ise büyük çaptaki hayvancılık sektöründe piyasası olacak şekilde başvurulabilecek pratik bir seçeneğin olmaması. Mahkemeye göre alternatifler tüketicilerin genel talebini karşılayacak durumda değil ve çiftlikleri de maddi olarak bitirecek derecede külfetli. Hâkimlerin bir diğer endişesi ise KRV’deki muhtemel bir yasağın başka eyaletleri veya AB ülkelerindeki civciv öldürme yoğunluğunu arttıracak olması.Gütersloh ve Paderborn şehirlerinin bu karara itiraz edip temyize başvurmaları da sonuç vermedi. Yüksek İdari Mahkeme, civcivlerin öldürülmesinin Hayvan Haklarını Koruma Kanunu’na aykırı olmadığına hükmedince civcivleri ölümden kurtarma misyonu ağır bir darbe aldı. Bu mahkemeye göre makul bir sebebin olması halinde civcivleri öldürme Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırı değil. Erkek civcivlerin büyütülmesinin çiftlikler için orantısız bir külfet olduğuna hükmeden hâkimler, civcivleri öldürmenin halkın yumurta ve et ihtiyacının karşılanmasının bir parçası olarak görüyor. KRV yönetimi ise canlı hayvanların atık olmadığından yola çıkarak Federal İdare Mahkemesine başvurmayı planlıyor.