DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Alabaş nedir? Nasıl Yenir? Faydaları nelerdir?

Alabaş nedir? Nasıl Yenir? Faydaları nelerdir?

Alabaş, Türkiye’de son yıllarda tanınmaya başlayıp, son zamanlarda da pazar tezgahlarında yerini alan bir sebzedir. Ülkemizde Karadeniz ve Marmara Bölgelerimizde yetişmektedir. Lifli bir yapısı vardır. Eflatun ve açık yeşil olmak üzere iki farklı renkte çeşitleri bulunmaktadır. Görünüşüyle turba benzer. Yaprakları ve yumru kısmı besin olarak tüketilebilmektedir. Vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin ve kalorisi de

Alabaş, Türkiye’de son yıllarda tanınmaya başlayıp, son zamanlarda da pazar tezgahlarında yerini alan bir sebzedir. Ülkemizde Karadeniz ve Marmara Bölgelerimizde yetişmektedir. Lifli bir yapısı vardır. Eflatun ve açık yeşil olmak üzere iki farklı renkte çeşitleri bulunmaktadır. Görünüşüyle turba benzer. Yaprakları ve yumru kısmı besin olarak tüketilebilmektedir. Vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin ve kalorisi de çok düşüktür. Antioksidan özelliği çok güçlüdür. Yeni yeni tanınmaya başladığı için sizlere Alabaş nedir? Nasıl yenir? Faydaları nelerdir? Sorularının cevaplarını araştırdık. Buyurun birlikte bakalım.

Alabaşın faydaları nelerdir?

*Yüksek oranda demir ve folik asit içerdiği için kansızlığa iyi gelir.*İçeriğindeki selenyum, özellikle çocukların zeka gelişimini ve dikkat toplamasını olumlu etkilemektedir.*Öksürüğün ve bronşitin tedavisinde kullanıldığında etkilidir.*Böbrek ve safra kesesi taşların düşürülmesinde son derece etkilidir.*Romatizma rahatsızlıklarının ve ağrılarının hafiflemesinde faydalı olduğu söylenmektedir.* Antioksidan özelliği sayesinde kanser hücrelerinin oluşumunun, kalp hastalığının, felç geçirme ve katarakt oluşum risklerinin önüne geçmektedir. Özellikle de akciğer ve kalın bağırsak kanserini önlemede etkili olduğu düşünülmektedir.*Bebek emziren anneler için süt üretimini artırdığından önemlidir.*İçeriğindeki potasyum sayesinde tansiyon üzerinde etkilidir ve tansiyonu dengeler.*Nefes darlığı ve astım hastalığına iyi gelmektedir.*Sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır.*Yüksek lif oranı sayesinde uzun süre tok tutar. Düşük kalorisi sayesinde diyet yapanlara ve formuna dikkat etmek isteyenlere önerilir.

Alabaş nasıl yenir?

*Turp gibi olan kısmı rendelenip salatalara böreklere katılabilir, yani çiğ veya pişmiş olarak tüketilmektedir.*Çiğ olarak yeneceği zaman ince ince doğranıp, zeytinyağı, tuz ve limonla karıştırılarak yenebilmektedir.*Aynı zamanda kereviz gibi sulu yemeği de yapılmaktadır.*Sebze çorbalarına koyulduğunda güzel tat verdiği söylenmektedir. Yumru kısmından da çorba yapılabilir.*Aynı zamanda üzerinde gelişen yaprakları, üzüm ve lahana yaprağı gibi yaprak sarması yapımında kullanılmaktadır.*Konservesi de yapılmaktadır.*Farklı ülkelerde çorbası, grateni, oturtması, kızartması, sotesi, vb. yapılmaktadır.Önemli uyarı: Alabaş vücuttaki iyon emilimini azalttığından haftada 3 defadan fazla tüketilecekse iyot bakımından zengin beslenilmelidir.