DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Alman İş ve İşçi Bulma Ajansı kasasını nasıl doldurdu?

Alman İş ve İşçi Bulma Ajansı kasasını nasıl doldurdu?

Alman İş ve İşçi Bulma Ajansı (BA), 2016 yılında beklenmedik miktarda artık kazanç elde etti. Kasasında 4,9 milyar Euro bulunan BA, böylelikle kriz zamanları için ayırdığı parayı hesap ettiğinden çok daha yüksek bir meblağa ulaştırmayı başardı. 2016 yılında kurumun kasasında 1,8 milyar Euro’nun kalması bekleniyordu. BA ARTIK KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURAN BİR DEVLET KURUMU Bu

Alman İş ve İşçi Bulma Ajansı (BA), 2016 yılında beklenmedik miktarda artık kazanç elde etti. Kasasında 4,9 milyar Euro bulunan BA, böylelikle kriz zamanları için ayırdığı parayı hesap ettiğinden çok daha yüksek bir meblağa ulaştırmayı başardı. 2016 yılında kurumun kasasında 1,8 milyar Euro’nun kalması bekleniyordu.

BA ARTIK KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURAN BİR DEVLET KURUMU

Bu sayede geçmişte kısa vadeli işçiler için planlanan programların finanse edildiği rezerv de 10,96 milyar Euro’ya yükselmiş oldu. Çalışanların ve işverenlerin vergileri ile finanse edilen BA bu haliyle artık neredeyse kendi kendine ayakta duran bir kurum haline geldi.Konuyla ilgili açıklamada bulunan BA Başkanı Frank-Jürgen Weise, “Rakamlar, bütçeyi iyi yönettiğimizi gösteriyor” şeklinde konuştu.

İŞSİZLİK PARASI ÖDEMELERİNDEKİ AZALMA KURUMUN KASASINI DOLDURDU

İş ve İşçi Bulma Ajansı’nın bu derece kâra geçmesinin arkasındaki sebep ise özellikle işsizlik parası için yapılan ödemelerin azalmasına bağlanıyor. Bu ödemeler geçtiğimiz planlanandan 1,4 milyar Euro daha az yapılmış. Kısa süreli çalışanların aldığı maaşlar, diğer zorunlu ödemeler, işsizlerin eğitimi gibi masraflarla ilgili ödemelerde de 700 milyon Euro tutarında bir azalma saptanmış. İş ve İşçi Bulma Ajansı Başkanı Weise’ye göre kurum çalışanları çok sayıda insanın iş sahibi olması için iş piyasasındaki olumlu ortamı iyi değerlendirmiş. Hem de işverenlere maaş masrafı düşmeden ve işsizlerin mesleki teşvikleri için önlem almaya gerek kalmadan.

EMEKLİLİK MAAŞLARININ YÜKÜNÜ GELECEK NESİLLERİN OMZUNA YÜKLEMEYECEK

Bunun yanı sıra aidat girdileri de BA’nın kasasında çok miktarda paranın kalmasına yardımcı olmuş. Aidat girdileri 2016 yılında 155 milyon Euro değerinde artış göstermiş ve bir kamu hizmeti işletmesinin tek seferlik iadesi ile BA kasasına 500 milyon Euro para girmiş. İş ve İşçi Bulma Ajansı bu para ile gelecekte emeklilik fonunu arttırmak istiyor. Böylelikle BA memur emeklilerin alacağı emeklilik maaşını gelecek nesillerin sırtına yüklemek yerine kendisi yüklenecek.

İŞ VE İŞÇİ BULMA AJANSI DEVLET İÇİN GÜVENİLİR BİR BANKA OLMA ÖZELLİĞİNE SAHİP

Bu bakımdan Weise, BA’nın muhtemel kara günlere karşı iyi bir donanım içinde olduğunu söylüyor. İş krizini önlemek için çok çalıştıklarını anlatan BA başkanı önümüzdeki mart ayında emekliye ayrılacak. Weise’ye göre İş ve İşçi Bulma Ajansı ülke için güvenilir bir banka ve bu banka için can simidine ihtiyaç yok.