DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanlar mülteciler ile ilgili kararını verdi

Almanlar mülteciler ile ilgili kararını verdi

Almanya’da mültecilerin topluma entegre olacağına ilişkin inanç giderek azalıyor. Devlet özellikle bakım sektörü gibi istihdamın gerekli olduğu alanları mülteciler için açmak için büyük çaba sarf ederken, halk mülteci entergrasyonu konusunda hayal kırıklığı içinde.

Almanya’ya geçtiğimiz iki yıl içinde bir milyondan fazla mülteci geldi. Bu insanların hepsini topluma entegre etmek Almanya için büyük bir sınav. İşin kötü olan yanı ise mültecilerin entegre olabileceğine inanan Almanların sayısının azalıyor olması.Düşünce araştırma kuruluşu Ipsos’un araştırmasına göre sadece yedi Almandan biri mültecilerin topluma entegre olabileceğine inanıyor. Bundan bir yıl önce beş kişiden biri buna inanıyordu. Şimdi ise halkın yüzde 40’ı önümüzdeki yıl yabancı düşmanı suçların artacağından yola çıkıyor.

HALKIN BÜTÜN KESİMLERİ ENTEGRASYONDAN ÜMİDİNİ KESTİ

Araştırmayı Ipsos’a Hamburglu gelecek araştırmacısı Horst Opaschowski yaptırmış. Araştırma sonuçlarını değerlendiren Opaschowski, “Halkın ezici çoğunluğu, hangi sosyal kesimden gelirse gelsin, mülteciler konusunda hayal kırıklığına uğramış durumda.” şeklinde konuştu.Hamburg’daki BAT Vakfının yaptırdığı araştırmada benzer bir sonucu ortaya çıkarıyor. Araştırmaya göre Almanların sadece yüzde 16’sı yabancıların 2017 yılında entegrasyonunun daha kolay olacağını düşünüyor.

MÜLTECİLER KARAMSARLARIN SAYISINI ARTTIRIYOR

Bununla birlikte Almanlar genel itibariyle 2017 yılına o kadar da karamsar bakmıyor. 2015 yılının sonuna gelindiğinde Almanların yüzde 50’si 2016 yılına karamsar bir gözle bakıyordu. 2017 için karamsar olanların oranı ise yüzde 36 olarak hesaplanmış. Opaschowski’ye göre kriz ortamı normalleşiyor.

DEVLET ENTEGRASYON İÇİN BAKIM SEKTÖRÜNÜ KEŞFETTİ

Devlet ise mültecileri özellikle bakım sektöründe istihdam ederek hem bu alandaki boşluğu doldurmak hem de entegrasyonu hızlandırmak istiyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Federal Sağlık Bakanı Hermann Gröhe (CDU), “Bu sektör, iltica talebi kabul görmüş sığınmacılar için fırsatlar sunuyor. Önemli olan dile yeterince hakim olmaları ve vasıflanma sürecinde ihmalin olmaması” şeklinde konuştu. Gröhe’nin anlattığına göre bakım sektöründe çalışan insanların şimdiden yüzde yirmisinin göçmenlerden oluştuğuna da dikkat çekti.Bakan Gröhe, Federal Gönüllü Hizmetlerinin de mültecilere açık olduğunu kaydetti ve iltica başvurusu yeni kabul olmuş olanların gönüllüler ordusuna dahil olabileceğini dile getirdi.

MÜLTECİLERİN BAKIM PERSONELİ OLMASI İÇİN DİL KURSLARI VAR

Mültecilerin çeşitli alanlarda faal olması için mesleklere göre dil kurslarının da olduğunu ifade etti ve “Mülteciler şayet şartları yerine getiriyorsa vasıf gerektiren bakım mesleklerini neden öğrenmesinler? Bu mesleki anlamda entegre olmak için iyi bir imkan” şeklinde konuştu.Bu imkan Almanya’nın en iyi hastanesi olarak bilinen Charite hastanesinde ve Essen Üniversite Kliniğinde sunuluyor. Bu hastanelerde mülteciler için mesleğe hazırlanacakları şekilde dil kursu veriliyor.