DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya ile Türkiye arasında evrim savaşı

Almanya ile Türkiye arasında evrim savaşı

Türkiye ile Almanya arasında sular durulmuyor: Şimdi de evrim savaşı

Almanya’da faaliyet gösteren Giordano Bruno Vakfı, Türkiye’deki evrim karşıtı faaliyetlerin etkinliğini kırmak için harekete geçti. Vakıf, evrim teorisini ilkokul öğrencilerine anlatan eğitim filminin Türkçesini çıkardı ve “Bu film Erdoğan’a bizden hediye!” diyerek meydan okudu.Almanya’da bir vakıf, Türkiye’de hükümetin son yıllarda evrim teorisini okullardan uzaklaştırmaya yönelik faaliyetlerden son derece rahatsız. Giordano-Bruno Vakfı, bu faaliyetlerin önüne geçmek için Evo-Kids (Evrim Çocukları) projesini devreye soktu ve ilkokul öğrencilerine evrimi anlatmak için hazırladığı filmin Türkçe dublajını devreye soktu. Türkiye’de hükümet, son zamanlarda evrimkarşıtı faaliyetlerinden ziyade kedicikleriyle ün yapan Adnan Oktar’ın hazırlattığı ‘Yaradılış Atlası’nın milyonlarca adet basılmasını sağlamış, bununla yetinmeyip ‘yoktan varoluş’ felsefesine dayayanan bu kitabı çok sayıda okula dağıtmıştı. Hükümetin bunun yanısıra internette evrim teorisine değinen sitelerin erişimini engellemesini hazmedemeyen vakıf, ‘Big Family’ (Büyük Aile) başlığını taşıyan bu ders filmi ile aynı zamanda Türkiye’de evrim teorisini savunmada yalnız kalan bilim insanlarına destek olmayı planlıyor.

17 DAKİKADA ONMİLYONLARCA YILLIK EVRİM YOLCULUĞU

Eğitim filminin tam adı ‘Büyük Aile-Geçmişe Doğru Fantastik Yolculuk’. Michael Schmidt-Salomon ile Anne-Barbara Kindler’in aynı adı taşıyan kitabından uyarlanan eğitim filminde ilkokul öğrencilerini cezbedecek bir anlatımla bir çocuk anne-babasından yola çıkarak el ele tutuşan bütün atalarının peşinden gidiyor. Onmilyonlarca yıl süren bu yolculuk, İlkçağ insanlarından Homosapienslere oradan şempaze insanlara, şempanzelere, hatta memeli canlıların ilk atası olduğu iddia edilen fare benzeri bir kemirgene kadar uzanıyor. Tabii 17 dakika süren hızlı bir anlatımla. Mesaj ise şu: “Bu zincirde atalarımdan biri olmasa ben de olmazdım.” Film, kuvvetli bir anlatıma sahip olsa da dublaj olduğu için Türk çocuklarına doğrudan hitap ettiğini söylemek güç. Oyuncu Alman çocuk her bir zincirin her bir halkasını oluşturan insan ve şempanzelerden oluşan ninelerine sadece bakıyor, örneğin teker teker ellerini öpmüyor.

YARADILIŞÇILARIN İLERLEMESİ EVRİMCİLERİ TELAŞLANDIRMIŞ

Vakıf, Evo-Kids projesini geçtiğimiz yıl Almanya dışından gelen talepler üzerine İngilizce dublajla da hazırlamış. Taleplerin sebebi ise ABD’deki yaratışçıların hazırladığı evrim teorisi karşıtı yayınlarla mücadele. Bu mücadeleye destek vermek ise aynı zamanda vakfın sözcüsü ve projenin öncülerinden olan Schmidt-Salomon için çok önemli. Yaratılışçıların ABD’nin müstakbel başkan yardımıcısı Mike Pence’yi başkan yardımcısı olarak seçtiklerini hatırlatan vakıf görevlisi, bu felsefenin İslam dünyasında, özellikle de Türkiye’de Harun Yahya ismiyle etkin olduğunu söylüyor.

BÜYÜK AİLE, VAKFIN ERDOĞAN’A ÖZEL HEDİYESİYMİŞ

Schmidt-Salomon bu yüzden İngilizce versiyondan sonra hemen Türkçe versiyonunu da hazırladıklarını ifade ediyor ve bu eğitim filminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a özel bir hediye olduğunu dile getirerek adeta meydan okuyor. Bununla birlikte Erdoğan’ın bu hediyeye sevinmeyeceğini söyleyerek alaycı bir dil kullanan Schmidt-Salomon, “Onun gücü, nihayetinde Türkiye’nin kırsal bölgelerinde hüküm süren eğitimsizliğe dayanmıyor” şeklinde konuşuyor.

TÜRKİYE YARADILIŞ FELSEFESİNİN KALESİ HALİNE GELDİ

Schmidt-Salomon’a göre Türkiye en Erdoğan’dan bu yana ‘yaratılışçıların kalesi’ haline geldi. Bunun için biyolog Dittmar Graf’ın Türkiye’deki bir araştırmasına atıfta bulunan evrimci şöyle diyor: “Türkiye’de öğretmenlik okuyan üniversite öğrencilerinin yüzde 94’ü evrim teorisinin merkezi ifadelerini reddediyor. Almanya’da da başta Türkler olmak üzere öğretmenlik okuyan Müslüman üniversitelilerin çoğunluğu evrim teorisini kabul etmiyor. Bugünkü insanın maymun benzeri atalardan geldikleri yönündeki temel bilgiyi bile kabul etmiyorlar. Bu yüzden ailesi Türkiye’den gelen çocuk ve gençlerin dışarıdan bir destek olmadan bilimsel bilgilere ulaşamayacağından yola çıkmak zorundayız.”

EĞİTİM FİLMİ ARAP VE RUS DİLLERİNDE DE HAZIRLANACAK

Vakıf, projeyi başka dillerde de hazırlamayı planlıyor. İlk hedefleri eğitim filminin Arapçasının çıkması, ardından Rusça ile devam etmek istiyorlar. Sebebi ise Rusya Başkanı Wladimir Putin’in yaradılış felsefesine inanan bir politikacıyı eğitim bakanı olarak atamış olması. Scmidt-Salomon; Putin, Pence ve Erdoğan’ı liberallik karşıtı politikacılar olarak görüyor ve bu politikacıların yaradılış bayrağı arkasında toplanmasını korkutucu bir gelişme olarak değerlendiriyor.

DİNİ KÜLTÜREL EVRİMİ ENGELLEYEN BİR UNSUR OLARAK GÖRÜYORLAR

2004 yılında kurulan Giordiano Bruno Vakfı, evrimci hümanizm felsefesine dayanıyor ve dini insanoğlunun kültürel evrimini  bugüne kadar tedavi edilemez biçimde etkileyen bir unsur olarak görüyor. Vakfa göre Almanya’da Hıristiyanlığın damgasını vurduğu bir öncü kültür yanlış olduğu gibi çokkültürlülük de yanlış.

ESKİ MÜSLÜMANLAR KONSEYİ DE VAKFA AİT

Vakfın kuruluşları arasında Eski Müslümanlar Merkez Konseyi de var. Bu konseyde İslam’dan çıkmış ve bu dinden artık nefret eden insanlar faaliyet gösteriyor ve Almanya’da İslamiyet ile ilgili her türlü olumlu gelişme karşısında ortaya çıkıp mağduriyetleri üzerinden bu gelişmeleri engellemeye çalışıyor.