DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’da başörtülü öğretmen tazminat davasını kaybetti

Almanya’da başörtülü öğretmen tazminat davasını kaybetti

Almanya’da bir öğretmen, 2013 yılında başörtüsüyle öğretmenlik yapmasına izin verilmediği için açtığı tazminat davasını kaybetti. Mahkeme, Okul Dairesinin bu tarihte geçerli kanunlara uyduğundan hareketle öğretmeni mağdur olarak görmedi. Başörtülü öğretmen, Anayasa Mahkemesinin 2015 yılında okulda başörtüsüne izin vermesine güvenerek bu davayı açmıştı.  Almanya’da bir başörtülü öğretmen, 2013 yılında başörtüsünden dolayı istihdam edilmediği için açtığı tazminat

Almanya’da bir öğretmen, 2013 yılında başörtüsüyle öğretmenlik yapmasına izin verilmediği için açtığı tazminat davasını kaybetti. Mahkeme, Okul Dairesinin bu tarihte geçerli kanunlara uyduğundan hareketle öğretmeni mağdur olarak görmedi. Başörtülü öğretmen, Anayasa Mahkemesinin 2015 yılında okulda başörtüsüne izin vermesine güvenerek bu davayı açmıştı.

 Almanya’da bir başörtülü öğretmen, 2013 yılında başörtüsünden dolayı istihdam edilmediği için açtığı tazminat davasını kaybetti. Osnabrück İdari Mahkemesi hâkimleri, başörtülü öğretmeni reddeden Aşağı Saksonya Okul Dairesinin o zamanki kanuni düzenlemeye göre hareket ederek doğru davrandığına hükmetti ve başörtülü öğretmeni mağdur olarak görmedi.

BAŞÖRTÜLÜ ÖĞRETMEN BUGÜN BİR KATOLİK OKULUNDA BAŞÖRTÜSÜYLE ÇALIŞIYOR

Bugün Osnabrück’te Katoliklerin açtığı Drei-Religionen-Schule adlı okulda öğretmenlik yapan davacı, Federal Anayasa Mahkemesinin 2015 yılında başörtüsüyle öğretmenlik yapmaya serbestiyet tanıyan karara dayanarak davayı açtı ve istihdam edilmemesinden kaynaklanan acıdan ötürü tazminat istedi. Mahkeme ise Okul Dairesinin Federal Anayasa Mahkemesinin kararından önce geçerli olan kanuna uyduğundan yola çıkarak davayı reddetti.

MAHKEME OKUL DAİRESİNİN HERKESE EŞİT DAVRANDIĞINA HÜKMETMİŞTİ

Okul Dairesi 2013 yılında öğretmenin başvurusunu önce kabul etmiş, ancak ardından başörtüsü ile okula geleceğini öğrenince kabulü geri çekmişti. Dayandığı kanun ise 2004 yılında yürürlüğe giren Aşağı Saksonya Okul Kanunu idi. Bu kanuna göre öğretmenlerin dini ve dünya görüşünü belli eden sembolleri taşıması yasak. Bu yasak sadece Müslümanlar için değil, diğer dinler için de geçerli olduğu için mahkeme herkese eşit davranıldığından yola çıkarak Okul Dairesinin tavrını yanlış bulmamıştı.

AŞAĞI SAKSONYA KANUNLARINI FEDERAL ANAYASA MAHKEMESİNİN KARARINA GÖRE TASHİH ETMİŞTİ

Federal Anayasa Mahkemesi 2015 yılında verdiği kararla devlet okullarında istihdam etmeme gerekçesi olarak dini sembolleri taşımanın yeterli olmayacağına hükmetmiş ve istihdamı engellemek için okulun huzurunu bozacak somut bir tehlikenin olması gerektiğini söylemişti. Böylelikle mahkeme, 2003 yılındaki kararını tashih etmişti.Aşağı Saksonya Hükümeti de Federal Anayasa Mahkemesinin 2015’teki kararından sonra Okul Kanunu’nu yeniledi ve dini sembolleri taşımayı okul huzurunu bozmadığı sürece yasak olmaktan çıkardı.Tazminat davası reddedilen öğretmenin Aşağı Saksonya İdari Mahkemesinde temyize gitme hakkı var.