DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’da bir MİT görevlisi tutuklandı

Almanya’da bir MİT görevlisi tutuklandı

Almanya’da bir Türk, Kürt ve Kürt kuruluşları hakkında casusluk yapan bir MİT istihbarat elemanı olduğu gerekçesiyle göz altına alındı. Tutuklanan kişinin hedefindeki kişi ve kuruluşların terör örgütü PKK ile ilişkisine dair herhangi bir bilgi paylaşımında bulunulmadı.

Almanya’nın Hamburg şehrinde bir Türk, Kürtler ve Kürt kuruluşlar hakkında ajanlık faaliyetleri yürüttüğü iddiası ile gözaltına alındı. Federal Savcılık, 31 yaşındaki zanlının Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) için çalıştığından yola çıkıyor. Savcılığın iddiasına göre söz konusu kişi, Almanya’da yaşayan Kürtlerle Kürtlerin faaliyet yürüttüğü kuruluşlara ait adres, irtibatlı kişiler ve siyasi faaliyetlere ulaşmak için ajanlık faaliyeti yürütüyordu.

KÜRTLERİN VE KURUMLARIN PKK İLE İLİŞKİSİNE DAİR BİLGİ YOK

Türkiye vatandaşı olan kişi dün Federal Suç Dairesinin memurları tarafından tutuklandı, evinde de arama yapıldı. Tutuklanan kişinin hedefindeki kişi ve kuruluşların terör örgütü PKK ile ilişkisine dair herhangi bir bilgi paylaşımında bulunulmadı. Zanlının evinin nerede olduğu da paylaşılması. Perşembe günü tutuklanan zanlı, önce Federal Adalet Divanı’ndaki soruşturma hakiminin karşısına çıkarıldı, ardından da tutuklandı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda Almanya’yı terör örgütü PKK’nın taraftarlarının üzerine yeterli derecede gitmediğini birçok kez tekrar etmişti. Erdoğan kasım ayının başında da Avrupa Birliği’ni terörizme destek olmakla suçlamış, bu örgütün terör örgütü olarak kabul edilmesine rağmen Avrupa’da serbestçe ve problem yaşamadan hareket edebildiğine dikkat çekmişti.

MİT 6 BİN MUHBİRİ İLE CIA’DAN FAZLA MUHBİR AĞINA SAHİP İDDİASI

Alman medyasında Türk istihbaratının görevlendirmesi üzerine casusluk faaliyetlerinde bulunanlarla ilgili yazılıp çizilenler bununla sınırlı değil. Son bir ay içerisinde bu faaliyetlere yönelik haberler ciddi bir endişeyi de beraberinde getirdi. İlk şikayet, uzmanlık alanı gizli servisler olan gazeteci yazar Erich Schmidt-Eenboom’dan geldi.Schmidt-Eenboom, Milli İstihbarat Teşkilatının Almanya’daki ajanlarının dışında 6 bin kişiden oluşan bir muhbir ağı olduğunu söyledi ve bu sayıya CIA’nın bile ulaşamadığını söyledi. Schmidt-Eenboom’a göre Almanya’da 500 Almanyalı Türkten biri casus.

MİT’İN TÜRK TERCÜMANLARLA ALMANLARI MANİPÜLE ETTİĞİ DE İDDİA EDİLMİŞTİ

Alman hükümetini rahatsız eden bir diğer istihbarat haberi ise yine MİT ile alakalıydı ve bu habere göre MİT Alman makamlarına çalışan Türk tercümanlar üzerinden Almanya’nın devlet bilgilerine ulaşıyor, hatta bu bilgileri manipüle ediyor.

OSMANEN GERMANIA MİT ADINA MI SUÇ İŞLİYOR?

MİT’in adının karıştığı bir diğer konu ise Osmanen Germania adlı boks kulübü üyeleri oldu. Suç makinesi gibi hareket eden bu kulübün son zamanlarda giderek üye sayısını arttırıp ağını genişletmesi endişe ile izleniyordu. Hatta bu gruba karşı çıktığı söylenen PKK yanlısı boks kulübü ‘Bahoz’un faaliyetleri de ortaya çıkınca Türkiye’deki şiddet sarmalının Almanya’ya da yansıyacağı konuşuluyordu. Ancak daha sonra Osmanen Germania’nın Milli İstihbarat Teşkilatı’nın etkisi altında olduğu da iddia edilmeye başladı.

GELİŞMELER TÜRKİYE İLE ALMANYA ARASINDAKİ İSTİBARAT İLİŞKİLERİNİ YIPRATTI

Türkiye’deki gelişmeler, Türk istihbaratı ile Alman istihbaratı arasındaki işbirliğini de zora sokuyor. Alman iç istihbaratı radikal örgütlerle mücadele, dış istibaratı ise Türkiye’nin bir NATO ülkesi olması hasebiyle işbirliği yapmak zorunda. Ancak Almanya, özellikle darbe girişiminden sonra Türkiye’nin taleplerini yerine getirmeye yanaşmadı.

DİTİB DE TÖHMET ALTINDA

Alman medyasında DİTİB imamları ile ilgili yazılan haberler doğru ise Türkiye istihbarat işini tek başına yapmaya çalışıyor. İddiaya göre DİTİB imamları darbe girişiminden sonra Almanya’da yaşayan ve darbe yanlısı olduğu düşünülen Türkleri ihbar etmekle görevlendirildi. DİTİB bu iddiayı yalanlıyor ancak iddialar DİTİB’in İslam ile ilgili konulardaki muhataplık rolünü hayli yıpratmış durumda.