DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Eğitim Almanya’da öğretmensizlik yüzünden tepetaklak

Eğitim Almanya’da öğretmensizlik yüzünden tepetaklak

Almanya’da kitleler haline emekli olan öğretmenlerin yerini doldurmak oldukça zor görünüyor. Eğitim sistemine yeterli sayıda yeni öğretmen kazandırılamazsa şimdiden büyük problem olan boş dersler yakın bir gelecekte Almanya’nın acı bir gerçeği haline gelecek.

Alman eğitim sisteminin en büyük sorunlarından biri öğretmen azlığı. Ancak bu sorun henüz yeni başladı ve şu an okullardaki öğretmenleri silip süpüren emeklilik dalgası durumu daha da tehlikeli bir hale sokuyor. Ülkede şu an 386 bin 700 emekli öğretmen var. Bu yılın başında emekliye ayrılan öğretmen sayısı yaklaşık 20 bin olarak hesaplanmıştı. Bu rakam, bir yıl öncesine göre yüzde beş oranında artışa tekabül ediyor.

EĞİTİM, EMEKLİ ÖĞRETMEN DALGASI YÜZÜNDEN KAN KAYBEDİYOR

Bu rekor sayı karşısında özellikle Eğitim ve Bilim Sendikası alarma geçmiş durumda. Sendikanın başkanı Marlis Tepe’ye göre okulların bu derece boşalmasının asıl eyalet hükümetlerini alarma geçirmesi gerekiyor. Tepe, “Gelecek nesiller için bir şeyler yapın, aksi takdirde okullarımız kan kaybedecek” diyerek uyarıyor.

ERKEN EMEKLİLİĞİN ÖNLENMESİ İÇİN ŞARTLAR DÜZELTİLMELİ

GEW Başkanı için emekliye ayrılan öğretmen sayısının çığ gibi büyümesi değil, bunun olacağını bilen eyalet hükümetlerinin gerekli önlemleri almaması şaşırtıcı. Tepe, bir an evvel harekete geçilmesini istiyor ve eğitim sistemine yeni öğretmenler kazanmak için gerekli önlemleri sıralıyor. GEW, hangi okulda eğitim verirse versin tüm öğretmenlerin eşit maaş almasını, farklı okul türleri için erken vakitte ihtisas kazanmaya son verilmesini, meslek içi eğitimin daha kaliteli hale getirilmesini, başka mesleklerden öğretmenliğe geçenlere daha kapsamlı vasıflandırma hizmetlerinin verilmesini, öğretmenlerin sağlıklı olması ve erken emekliliğe karar vermemesi için çalışma şartlarının iyileştirilmesini istiyor.

BAŞKA MESLEKLERDEN GELEN ÖĞRETMENLER VASIFLI HALE GELMELİ

Tepe, boşalan öğretmenlik kadrolarının yerini tam eğitimden geçmiş öğretmenlerle doldurmayı başaramayan eyalet sayısının arttığına dikkat çekiyor ve şöyle diyor: “Sonuç olarak kadrolar doldurulamıyor veya öğretmenlik eğitimi almamış insanlarla dolduruluyor. Buna ek olarak meslek okulları ile öğrenme engeli olan öğrencilere ders veren öğretmen ihtiyacı da yıllardır kapatılamıyor. Bu bizim kendi ürettiğimiz bir sorun. Bu öğretmenler, bütün eyaletlerde diğer okullarda ders veren öğretmenlerden daha az maaş alıyor. Halbuki ilkokul öğretmenliği için bile üniversite master, okulda staj isteniyor.”

ÖĞRETMEN YETİŞTİRİLEN BÖLÜMLERDE TASARRUF ÖNLEMLERİ YANLIŞTI

GEW bu durumdan özellikle eyalet yönetimlerini sorumlu tutuyor. Tepe, durumun yıllar önce bilinmesine rağmen üniversitelerde, özellikle de öğretmen yetiştirilen bölümlerde tasarrufa gidilmesini eleştiriyor. Bir diğer eleştirisi ise sözleşmeli öğretmenlerin durumu. Bu öğretmenlerin özellikle doğu eyaletlerinde kadrolu öğretmen olarak kabul edilmemesine tepki gösteren Tepe, önümüzdeki yıllarda bu öğretmenlerin de emekliye ayrılmasıyla birlikte durumun içinden çıkılmaz hale geleceğini dile getiriyor.

BERLİN, AVUSTURYA VE HOLLANDA’DA ÖĞRETMEN ARADI

Berlin eyaleti geçtiğimiz yıl eğitim kadrosuna yeni öğretmenler katmış, ancak bu öğretmenlerin üçte biri başka mesleklerden öğretmenliğe geçmişti. Bu oran Saksonya’nın genelinde yüzde 45, bazı okullarında ise yüzde ellinin üzerine çıkmıştı. Berlin’in Bavyera, hatta Avusturya ve Hollanda’da öğretmen araması da uzun süre gündemi meşgul etmişti. Tecrübeli öğretmenlerin bir anda okulu terk etmesi eğitimin kalitesi açısından da büyük sorun. Bunun ileriki yıllarda PISA testlerine nasıl yansıyacağı merak konusu.