DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’da Türkçe dersi siyasetin kurbanı oluyor

Almanya’da Türkçe dersi siyasetin kurbanı oluyor

Türkiye’deki siyasi gelişmelerin Almanya’ya çok fazla yansıması Türkçe dersine mesafeli olan Alman siyasilere malzeme sunacak hale geldi. Hamburg’da zaten öğrenci sayısı azalan ve nota tabi olmayan bu dersin kaldırılmasını isteyenlere yeni tartışmalarla birlikte gün doğdu.  Türkiye’de yaşanan siyasi gelişmelerin Almanya’ya taşınması, ülkede yaşayan Türk toplumunun yıllar içinde büyük zorluklarla elde ettiği haklarını da riske sokuyor.

Türkiye’deki siyasi gelişmelerin Almanya’ya çok fazla yansıması Türkçe dersine mesafeli olan Alman siyasilere malzeme sunacak hale geldi. Hamburg’da zaten öğrenci sayısı azalan ve nota tabi olmayan bu dersin kaldırılmasını isteyenlere yeni tartışmalarla birlikte gün doğdu.

 Türkiye’de yaşanan siyasi gelişmelerin Almanya’ya taşınması, ülkede yaşayan Türk toplumunun yıllar içinde büyük zorluklarla elde ettiği haklarını da riske sokuyor. Bu hakların başında ise yeni nesil için büyük önem taşıyan eğitim ve kültürel haklar geliyor. Bu hakların başında da Türkçe dersleri geliyor.Alman devlet makamlarının anadili derslerine ve öğrencilerin anadilini konuşmasına mesafeli yaklaşımı malum. Türkiye’deki siyasi gelişmeler ise Türkçe kaşıtı çevrelerin eline malzeme veriyor ve bu konuda zar zor elde edilen hakları da riske sokuyor. En son Hamburg’da Hıristiyan Demokrat bir politikacı, anadili derslerinin Türk milliyetçiliği aşıladığını öne sürdü. Karin Prien, Türkiye’deki son gelişmelerin öğrencilerin Türk milliyetçisi olarak yetişmesinde etkili olabileceğini savundu. 50’den fazla okulda Türkçe öğretmenlerinin Okul Dairesi’nin denetimi olmadan milliyetçi içeriği neden öğretebildiğini anlamadığını söyledi ve çağa aykırı bu durumun ortadan kaldırılmasını istedi.CDU’lu milletvekili Hamburg’da verilen ve ‘Konsolosluk Dersleri’ adı verilen anadili dersleri ile ilgili olarak Senato’ya soru önergesi vermiş. Cevaba göre eyalette 900 kadar öğrenci Türk konsolosluğunun atadığı öğretmenler eşliğinde Türk dilini ve kültürünü öğreniyor. Bu öğrencilerin yüzde seksenden fazlası Almanya vatandaşı veya çifte vatandaş ve doğum yerleri de Almanya.

SİYASİLER GÜVENMEDİKLERİ TÜRK SİYASETİNİN ALMAN OKULLARINDA VARLIK GÖSTERMESİNDEN RAHATSIZ

Prien’e göre bu dersler bir zamanlar geçici olarak Almanya’ya çalışmak için gelmiş olan insanların çocuklarına verilen dersler gibi asla olmamalı. Aksine uzun vadeli olarak Almanya’da yaşayan ve entegre olmuş olması gereken çocuk ve gençlere yönelik olmalı. Türkiye’deki siyasi gelişmeleri de konuyla ilişkilendiren siyasi, “Türkiye’deki gelişmeler karşısında okullarımızda Türk devletinin kendi öğretmenleri vasıtasıyla şüpheli ders içeriği ile Alman öğrencilerimize ders vermesine daha fazla izin veremeyiz” diyor.

TÜRKÇE DERSİNE İLGİ ZATEN AZALIRKEN BU TARTIŞMALAR DERSİ DAHA DA PROBLEMLİ HALE SOKUYOR

Kısa süre önce de bağımsız milletvekili Dora Heyenn, konsolosluk tarafından verilen Türkçe derslerinin Okul Dairesi tarafından denetlenmemesini sert dille eleştirmişti. Ancak Heyenn’in bir soru önergesi bu derse olan ilginin zaten azalmakta olduğunu gösteriyor. Senatonun verdiği cevaba göre 2009 yılında bu derse katılan öğrenci sayısı 1598 iken, bu sayı 2015 yılında 983’e, geçen yılda 888’e kadar düşmüş. Bu ders 150 ilkokulda 50 kadar öğretmen tarafından öğleden sonra  veriliyor. Dersin içeriğinden, öğretmenlerin atanmasından konsolosluk sorumlu. Hamburg ise sadece derslik sunuyor.

ALMAN SİYASETİ ÇÖZÜM ÜRETMEYEREK TÜRKÇE BİTENE KADAR BEKLEME YOLUNU SEÇİYOR

Problemin çözülmesi ise Türkçe dersinin müfredatın bir parçası olarak, nota tabi bir ders olarak verilmesi. Ne var ki birçok eyalet gibi Hamburg’da buna yanaşmıyor. Türk dil ve kültürünün yeni nesillerde yerleşmesine sıcak bakmayan, dolayısıyla bu derse para ayırmak da istemeyen eyaletler meseleyi konsolosluklara devrediyor ve Türkçe dersine hiçbir öğrenci gelmeyene kadar da bu derslere tahammül gösteriyor. Bunun bir sonucu olarak Hamburg Üniversitesi Rektörlüğü ani bir kararla on yıldan fazla bir zamandır Türkçe öğretmeni yetiştiren bölüme öğrenci alımını durdurmuştu.

TÜRKÇE NOTA TABİ OLMALI, ALMANYA’DA YETİŞEN ÖĞRETMENLER TARAFINDAN VERİLMELİ

Türk Aile Dernekleri Birliği Başkanı Berin Arukaslan da gelinen durumun sorumlusu olarak eyalet yönetimlerini görüyor. Arukaslan’a göre Alman hükümetinin bu konuyu siyasileştirmek yerine kalıcı bir çözüm bulması gerekiyor. Aruskaslan, birlik olarak yıllardır Türkçenin Almanya’da devlet kontrolünde nota tabi bir ders olarak verilmesini ve öğretmenlerin de Almanya’da yetiştirilmesini istediklerini hatırlattı.Berlin’deki yeni koalisyon hükümeti bunu başarabilecek gibi görünüyor. Başkentte Türkçe dersleri sadece Türkiye’den gelen öğretmenler tarafından veriliyor. Yeni hükümet ise Türkçe, Kürtçe ve Doğu Avrupa dillerini Almanya’da yetişmiş öğretmenler tarafından nota tabi bir ders olarak verilmesi konusunda anlaştı.