DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’nın hamleci cumhurbaşkanı Roman Herzog öldü

Almanya’nın hamleci cumhurbaşkanı Roman Herzog öldü

Nazi kurbanlarının hamisi Alman cumhurbaşkanı öldü

Almanya’nın yedinci Cumhurbaşkanı Roman Herzog 82 yaşında öldü. Almanya’yı birleşmeden sonra zor duruma sokan kriz zamanlarındaki ‘hamle hitabesi‘ ile akıllara yer eden devlet adamı, özellikle dış ülkelerde Almanya’nın itibarı adına önemli çalışmalarda bulunmuştu.

Almanya’nın yedinci cumhurbaşkanı Roman Herzog 82 yaşında öldü. 1994 ila 1998 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapan Herzog, efsanevi ‘hamle hitabesi’ ile hafızalarda yaşayacak. Herzog 1 Temmuz 1999 yılındaki veda konuşmasında hiçbir zaman dokunulacak bir cumhurbaşkanı olmak istemediğini, bunun yerine kendisine hitap edilebilecek ve anlaşılabilecek bir cumhurbaşkanı olmayı hayal ettiğini söylemişti. Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) adayı olan cumhurbaşkanı olan Herzog, Almanya’yı yenilemek isteyen bir devlet adamı olarak hatırlanıyor. 26 Nisan 1996 yılındaki o ünlü konuşmasında Herzog “Almanya sayesinde bir hamlenin olması gerekiyor. Artık herkesin sevmeye başladığı mülkiyet statüsüne veda etmeliyiz.” diyordu.  O yılları, ekonomik dinamizmin kaybı, toplumun donuklaşması ve inanılmaz derecede zihinsel depresyon yılları olarak değerlendiren devlet adamı herkesi krizi atlatmak için kurban vermeye davet etmişti.

10 YIL ANAYASANA MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ VE BAŞKANLIĞI YAPTI

Herzog, 1934 yılında Bavyera’nın Landshut şehrinde doğmuş ve 1970 yılında devlet öğretisi ve politikası profesörü olarak CDU’ya girmişti. 10 yıl boyunca Anayasa Mahkemesi hakimi olan Herzog, 1987 yılında da Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak atanmıştı.Roman Herzog, özellikle yabancı ülkelerde büyük itibarı olan bir cumhurbaşkanı olarak Alman tarihine geçti. Uluslararası arenada birçok faaliyete imza atan devlet adamı çok değer verdiği bu alanda şansının her zaman yaver gitmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirmişti. Özellikle Doğu Avrupa ülkelerine büyük ilgi duyan Almanya’nın yedinci cumhurbaşkanı, Nazi İşgal Rejimi’ne karşı girişilen Varşova İsyanı’nın 50 yıldönümüne tekabül eden 1 Ağustos 1994 tarihinde isyan savaşçılarının ve bütün Polonyalı mağdurların önünde eğilmiş ve şöyle demişti: “Almanların size yaptıklarından dolayı affınızı diliyorum.” Bu af dileyiş, Polonyalıların kalbine dokunmuş ve dünya çapında da olumlu bir yankı bırakmıştı.

NAZİ KURBANLARINI ANMA GÜNÜ BİR HERZOG HEDİYESİ

Nazi diktatörlüğünü anma Herzog’un en merkezi konularından biriydi. Devler adamı, 1996’nın ilk ayında bütün partilerin onayını alarak 27 Ocak gününü Nazi Kurbanlarını Anma Günü olarak kabul ettirmişti. 27 Ocak, Yahudilerin toplandığı ölüm kampının bulunduğu Auschwitz’in Kızılordu tarafından kurtarıldığı gün olarak biliyor.Herzog, 1999 yılındaki veda konuşmasında da her zamanki esprili ifadeler kullanmış ve şöyle demişti: “Arkamda siyasi bir miras bırakmayacağım. Bunun birinci sebebi, benim için neyin önemli olduğunu Almanya’nın kuruluşunun 50. yıldönümünde mecliste söyledim. İkincisi ise, sadece görevimden ayrılıyorum, hayattan değil.”Roman Herzog 10 Ocak günü hayattan da ayrıldı. Siyasi mirasını ise halk değerlendirecek.