DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Altıncı hastalık nedir? Belirtileri ve tedavisi…

Altıncı hastalık nedir? Belirtileri ve tedavisi…

Altıncı hastalık ”Herpes” familyasına ait bir virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Altıncı hastalık, özellikle küçük yaştaki çocuklarda daha sık olarak da bebeklerde görülen, havada dolaşan virüs yolu ile kolay şekilde bulaşabilen döküntülü bir hastalık türüdür. Bebeklerde en az bir kez görülen bu hastalığın tedavisi kolaydır. Ancak hastalığın belirtileri çok erken ortaya çıkmamaktadır. Virüs vücuda yerleştikten

Altıncı hastalık ”Herpes” familyasına ait bir virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Altıncı hastalık, özellikle küçük yaştaki çocuklarda daha sık olarak da bebeklerde görülen, havada dolaşan virüs yolu ile kolay şekilde bulaşabilen döküntülü bir hastalık türüdür. Bebeklerde en az bir kez görülen bu hastalığın tedavisi kolaydır. Ancak hastalığın belirtileri çok erken ortaya çıkmamaktadır. Virüs vücuda yerleştikten 2 ya da 3 hafta sonra hastalığın ana belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır.

Altıncı hastalığın belirtileri nelerdir?

İlk başlarda herhangi bir şekilde kendini belli etmeyen bu hastalık doktorlar tarafından gizli bebek hastalığı olarak da bilinir. Virüsün bulaşmasından 2 ile 3 hafta gibi bir süre sonra bebeğin ateşi 40 derece gibi yüksek derecelere ulaşır. Bu yüksek ateş hastalığın ilk belirtisidir, ancak her yüksek ateşe hemen altıncı hastalık teşhisi koyulamaz. Bebeğin ateşi ancak 1 hafta gibi bir sürede daha düşük derecelere iner. Bu yüzden bu süreçte doktor kontrolü şarttır. Altıncı hastalığın en büyük belirtilerinden bir diğeri ise isilik benzeri kırmızı noktaların bebeğin vücudunu sarmaya başlamasıdır. Bu kırmızı lekeler ateşin devamında pullu ve döküntülü bir şekilde bebeğin vücudunu hızlı bir şekilde kaplar. Bu hastalıkta ilginç bir nokta da ilk aşamada döküntülü halde olmayan kırmızı lekelerin, hastalığın iyileşme sürecine girmesiyle döküntülü bir hal almasıdır. Kısacası bebeğin vücudundaki lekeler pullu ve döküntülü hale gelmeye başladığında hastalığın iyileşme süreci başlamıştır. Genel olarak tüm bebekler bu hastalığa 1 kez yakalanır ve bundan sonra bağışıklık kazandıkları için bir daha da bu hastalığa yakalanmazlar. İstisnai durumlar olabilir fakat bu durumlar çok nadir meydana gelir. Bu hastalığı suçiçeği ve kızamıktan ayıran en önemli özellik lekelerin kaşıntısız susuz ve ağrısız olmasıdır.

Altıncı hastalık nasıl tedavi edilir?

Bu hastalığın belirli bir ilacı yoktur. Yüksek ateş en çok dikkat edilmesi gereken noktadır. Çünkü dikkat edilmediği taktirde bebek havale geçirebilir. Bu yüzden bebeğin ateşi sürekli kontrol edilmelidir. Zaten ateş düşmeye başladığında vücutta beliren kırmızı lekeler de bebeğin vücudundan pul pul dökülmeye başlayacaktır.  Doktorların bu hastalık için önerdiği en güzel tedavi yöntemi ateşi sürekli kontrol etmek, bol bol sıvı tüketimi ve çok düşük dozda antibiyotik tedavisidir. Ancak her bebeğin bünyesi farklı olduğundan bütün ateşli hastalıklarda da altıncı hastalıkta da hastalık süreci mutlaka doktor kontrolünde geçirilmelidir.