DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Araba Hararet Yaparsa Ne Yapılır?

Araba Hararet Yaparsa Ne Yapılır?

Motorun çalışabilmesi belli bir sıcaklık gerekmektedir ancak araçta, motorun bulunduğu bölgedeki ısınının normalin üstüne çıkması durumuna hararet denir. Hararet oluşmasına motoru soğutan fanın bozulması ya da aşırı su kaybı gibi sebepler yol açabilir. Araba hararet yaparsa ne yapılacağını bilemeyenler, bu durumla ilk defa karşılaşanlar genelde trafiği alt üst ederler. Siz de paniğe kapılıp yanlış yöntemlere

Motorun çalışabilmesi belli bir sıcaklık gerekmektedir ancak araçta, motorun bulunduğu bölgedeki ısınının normalin üstüne çıkması durumuna hararet denir. Hararet oluşmasına motoru soğutan fanın bozulması ya da aşırı su kaybı gibi sebepler yol açabilir. Araba hararet yaparsa ne yapılacağını bilemeyenler, bu durumla ilk defa karşılaşanlar genelde trafiği alt üst ederler. Siz de paniğe kapılıp yanlış yöntemlere başvurmamak için buyurun yazımızı okuyun.Aracınızın hararet göstergesinde ibre, kırmızı ya da “hot” olarak gösterilen bölgeye yaklaştıysa hemen klima kapatılmalıdır. Çünkü klima çalıştığı esnada motora giden havayı ısıtmaktadır. Bu yüzden klimayı kapatmak motoru soğutmaya yardım eder. Klimayı kapattığınız halde ibre ilerlemeye devam ediyorsa ya da kaputunun üstünden su buharı çıkmaya başladıysa, aracınızı derhal uygun bir yerde durdurun, motoru kapatarak aracı soğumaya bırakın. Aracın kaputunu açarak, motorun soğumasını biraz daha hızlandırabilirsiniz.Motorun soğutma suyu seviyesi kontrol edilmeli eğer su eksilmişse üstüne ilave edilerek tamamlanmalıdır. Sıvı ilavesi kesinlikle motor soğuduktan sonra yapılmalı. Motor sıcakken yapılacak bir sıvı eklemesi basınçlı sudan ve buhardan oluşabilecek yaralanmalara(ellerde ve yüzde çok ciddi yanıklar meydana gelebilir) neden olabilir. Ayrıca sıcak bir motora yapılacak sıvı ilavesi motor bloğunda çatlamaya kadar varan çok ciddi hasarlara yol açabilir.Fakat araçtaki su seviyesi yeterliyse başka bir arıza söz konusu olabilir. Örneğin alternatör kayışı kopmuş veya fan arızalanmış olabilir. Böyle bir durumda aracı tekrar çalıştırarak tamirciye götürmek çok tehlikelidir. Çünkü su kaybından kaynaklanmayan hararetlerin kesilmesi oldukça zordur, araç hareket halindeyken normalden daha fazla ısınır ve iç akşamlarda çok daha büyük hasara yol açar. Su eksilmesi dışında bir sebepten kaynaklanan arızalarda tamirci çağırmak veya çekici çağırmak en isabetli seçim olacaktır. Eğer böyle bir imkanınız da yoksa motor soğuduktan sonra en yakın servise-tamirciye ulaşılıncaya kadar düşük devirde ve hızda gitmelisiniz.

Soğutma sistemini korumak için ne yapılmalı?   

Aracınızın soğutma sisteminin normal performansını koruyabilmesi için soğutma sıvısının seviyesi, hortum ve borularda çatlak olup olmadığı sık aralıklarla kontrol edilmeli. Radyatör hortumlarını elle kontrol etmek tavsiye edilmektedir çünkü radyatör hortumlarının üzerindeki çatlakların çıplak gözle görülmesi oldukça zordur. Hortumların aşırı sert veya yumuşak olması da risklidir bu durumda araç servise götürülmelidir. Hortum kelepçelerinde ve eklem yerlerinde beyaz lekelere, pas oluşumuna dikkat edilmelidir çünkü bunlar sistemde sızıntı olduğuna işaret edebilir.Ayrıca her genel bakım periyodunda soğutma sistemi de mutlaka kontrol edilmelidir. Soğutma sistemindeki antifriz de kontrol edilmelidir. Antifriz içerisindeki korozyon (pas) önleyici katkı maddeleri zamanla etkilerini kaybeder. Eğer soğutma sisteminde mavi antifriz varsa 6 yılda, turuncu antifriz varsa 10 yılda bir değiştirilmelidir.