DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Astım hastaları nasıl daha rahat yaşayabilir?

Astım hastaları nasıl daha rahat yaşayabilir?

Her hastalıkla olduğu gibi astımla yaşamanın da zor olduğundan önceki yazılarımızdan birinde bahsetmiştik. Astımla yaşamak zordur, ancak alınacak birkaç önlemle en azından hastalığın atakları azaltılıp yaşam kalitesi azda olsa arttırılabilir. Aşağıda astım hastaları için önemli olduğunu düşündüğümüz birkaç tedbirden bahsedeceğiz. Şimdiden sağlıklı günler dilerim. Birçok astım hastasının tüylü hayvanlara karşı alerjisi vardır. Bu yüzden evde

Her hastalıkla olduğu gibi astımla yaşamanın da zor olduğundan önceki yazılarımızdan birinde bahsetmiştik. Astımla yaşamak zordur, ancak alınacak birkaç önlemle en azından hastalığın atakları azaltılıp yaşam kalitesi azda olsa arttırılabilir. Aşağıda astım hastaları için önemli olduğunu düşündüğümüz birkaç tedbirden bahsedeceğiz. Şimdiden sağlıklı günler dilerim.

  • Birçok astım hastasının tüylü hayvanlara karşı alerjisi vardır. Bu yüzden evde bu tür hayvanlar beslenmemeli, beslenecekse de dışarıda yani bahçede tutulmalıdır. Bahçeli bir evde oturmuyorsanız da, evcil hayvanınız başka birilerine verilebilir ve arada bir ziyaret edilebilir.
  • Astımlı kişilerin yanında hatta yaşadıkları yerde dahi sigara içilmemelidir. Astım hastası sigara bağımlısıysa; sigarayı bırakmak için mutlaka en kısa zamanda yardım almalıdır.
  • Güçlü keskin kokular evden uzak tutulmalı, tütsülerden uzak durulmalı, parfümlü sabun, şampuan ya da losyonların kullanımından kaçınılmalıdır.
  • Astımlı kişinin yatak odasında, hatta yaşadığı tüm alanlarda özel düzenlemeler yapılmalı, tozu ve küfü çeken halı ve kilimler kaldırılmalıdır.
  • Evin içinde eğer varsa toz toplayan tüylü koltuklar, minderler ve fazla yastıklar ortadan kaldırılmalıdır.
  •  Yatak takımlarının, nevresim takımlarının sade ve toz tutmayan olmasına özen gösterilmeli, kuş tüyü ya da samandan yapılmış yastık ve yataklar kullanılmamalıdır.
  • Nevresim takımları ve çarşaflar sık sık, çok sıcak suda yıkanmalı ve mümkünse güneşte kurutulmalıdır.
  • Mutfakta yemek pişirilirken oluşan buhar ve güçlü kokular için mutfak mutlaka havalandırılmalıdır. Ayrıca evin diğer kısımlarının da yine düzenli olarak havalanması sağlanmalıdır.
  • Yemek pişirme sırasında odun ateşi ya da gaz ocağı kullanılıyorsa, oluşan dumanın çıkması için pencere sürekli açık kalmalıdır.
  • Özellikle bahar ve kış aylarında dışarıdaki hava, egzost gazı, fabrika dumanı ya da çiçek ve ağaç polenleri ile kirli ise; pencereler kapalı tutulmalıdır.

Aşağıdaki İşler Astımlı Birey Evde Yokken Yapılmalıdır:

* Süpürme ya da toz almak* Boya badana yapmak* Sprey v.b. ile evi ilaçlamak* Güçlü keskin kokulu temizleyiciler kullanmak* Çok ağır kokan yiyecekler pişirmekBu işler bittikten sonra, astımlı birey eve gelene kadar ev güzelce havalandırılmalıdır. Evde bu işleri yapacak başka kimse yoksa astımlı kişi süpürme ve temizlik sırasında bir maske ya da tülbent kullanmalıdır.