DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Astım hastalığı nedir? Astım hastaları nasıl beslenmelidir?

Astım hastalığı nedir? Astım hastaları nasıl beslenmelidir?

Astım hastalığı nedir? Astım hastalığı, dış ortamdaki alerji yapan maddelerden olan sigara dumanı, egzersiz, duygusal etkenler, soğuk havada uzun süre kalma gibi tetikleyici faktörlere karşı, bronşların daralması ile kendini gösteren kronik bir akciğer hastalığıdır.  Hastalık ataklar şeklinde kendini gösterir. Atak sırasında nefes darlığı, öksürük, soluk alırken hırıltı, balgam çıkarma güçlüğü, göğüste sıkışıklık hissi gibi belirtiler görülür

Astım hastalığı nedir? Astım hastalığı, dış ortamdaki alerji yapan maddelerden olan sigara dumanı, egzersiz, duygusal etkenler, soğuk havada uzun süre kalma gibi tetikleyici faktörlere karşı, bronşların daralması ile kendini gösteren kronik bir akciğer hastalığıdır.  Hastalık ataklar şeklinde kendini gösterir. Atak sırasında nefes darlığı, öksürük, soluk alırken hırıltı, balgam çıkarma güçlüğü, göğüste sıkışıklık hissi gibi belirtiler görülür ve bu belirtilerin şiddeti hastadan hastaya çok büyük değişiklikler gösterir. Ataklar dışındaki zamanlarda hastanın genelde herhangi bir yakınması yoktur. Atakların görülme zamanı farklı farklı olmakla birlikte büyük çoğunlukla da gece sabaha karşı ortaya çıkar. Atak görüldükten bir süre sonra ya kendiliğinden ya da ilaç kullanarak etkisini kaybeder ta ki bir sonraki atağa kadar. Dünyada astım hastalığının görülme sıklığı gelişmiş ülkelerde daha fazla olmakla birlikte oran genel olarak %10-15 civarındadır.Bütün hastalıklarda olduğu gibi astım hastalığında da beslenme faktörlerine dikkat edilmelidir. Hastalıkla yaşamak her ne kadar zor olsa da elden geleni yaparak hastalıkla yaşamayı biraz daha kolay hale getirebiliriz. Beslenmeye dikkat ederek atakları azaltabilir veya hastanın kendini daha iyi hissetmesini sağlayabiliriz.

Astım Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Bol lifli besinlerLif bakımından yetersiz ve işlenmiş hazır yiyeceklerle beslenmek astım riskini arttırır. Astım ataklarını azaltmak için yeterli miktarda sebze ve meyve tüketmek önemlidir. Bu konuda doktorunuzun beslenme tavsiyelerini mutlaka yerine getirmelisiniz. Çünkü sebze ve meyvelerin içeriğindeki vitamin, mineral ve antioksidanlar akciğerin sağlıklı çalışması için gereklidir.Balık Astım hastalarının da haftada iki kez balık tüketmesi önemli. Çünkü balıktaki omega-3 yağ asidi akciğerde enflamasyon oluşumunu önlemektedir.E vitaminiAstım hastalığı için E vitamini oldukça önemli. E vitamini bakımından zengin besinler tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirdiği için akciğer sağlığını da korur. Bunun yanında bitkisel yağlar, badem, soya, tam tahıllı ürünler, ay çekirdeği, avokado ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de oldukça önemli.Magnezyum  Akciğerin normal fonksiyonlarını yerine getirmesinde ve oksijen taşımasında magnezyum minerali oldukça önemli. Hatta yetersiz magnezyum alımında nefes alış verişlerde sıkıntı, hırıltılı nefes alma meydana gelebilmektedir. Astım hastalarının çoğunda da magnezyum eksikliği görülmektedir. Bu yüzden ıspanak, marul, kereviz, taze fasulye, salatalık, fındık, badem, muz magnezyumdan zengin besinleri bolca tüketmek gerekir.İdeal kilonuzda olunFazla kilolar herkeste olduğu gibi astım hastalarında da olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Fazla kilolar solunum problemleri ortaya çıkarabilirken, kilo verildiğinde hastalığın olumsuzlukları azalmaktadır.