DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Az Yakıtla Çok Yol Yapın

Az Yakıtla Çok Yol Yapın

Araba sahiplerinin birçoğu artan yakıt fiyatlarından şikayet ediyor. Çoğu kişi araç alırken aracın kendine uygun olup olmadığına bakmadan önce yakıt sarfiyatına bakar oldu. Fakat araç alırken gösterdiğimiz bu hassasiyeti araç kullanırken göstermiyoruz. Oysa araç kullanırken bazı küçük noktalara dikkat ederek yakıt sarfiyatını düşürmek ve tasarruf yapmak mümkün. “ Az yakıtla çok yol nasıl yapılır?” sorusunun

Araba sahiplerinin birçoğu artan yakıt fiyatlarından şikayet ediyor. Çoğu kişi araç alırken aracın kendine uygun olup olmadığına bakmadan önce yakıt sarfiyatına bakar oldu. Fakat araç alırken gösterdiğimiz bu hassasiyeti araç kullanırken göstermiyoruz. Oysa araç kullanırken bazı küçük noktalara dikkat ederek yakıt sarfiyatını düşürmek ve tasarruf yapmak mümkün. “ Az yakıtla çok yol nasıl yapılır?” sorusunun cevabı yazımızda.

Aracın motorunu rölantide ısıtmayın

Daha aracınızı çalıştırır çalıştırmaz aşırı yakıt tüketimine başlamanız mümkün. Yakıt tüketimini artıran unsurların başında motoru rölantide ısıtmak geliyor. Motoru rölantide çalıştırmanın yakıt tüketimini artırmak dışına motora da zarar verdiği söyleniyor. Aracınızı üç dakika çalıştırarak motoru ısıttığınız yakıtla 1 km’den fazla yol kat edebilirsiniz. Buradan hareketle şunu hatırlatmakta fayda var, aracınızla yaptığınız uzun süreli duraklamalarda kontağı kapatmaya üşenmeyin. Her 3 dk. duraklamanın 1km’den fazla yol kaybettirdiğini unutmayın.

Kısa mesafelerde yürüyün

Kısa mesafade yürümeyi tercih edin. Bir otomobilin motorunun tam ısınarak normal yakıt tüketimine geçmesi için 4 km yol alması gerekir. Bu da kısa mesafelerde araç kullanımının yakıt tüketimi açısından olumsuz etkisi olduğunu gösteriyor.

Aracı uygun devirde ve viteste sürün

Aracınızın en fazla yakıt tüketimi birinci viteste gerçekleşmektedir. Bu yüzden birinci vitesi sadece otomobili hareket ettirmek için kullanmak gerek. Araç hareket eder etmez en kısa sürede ikinci, üçüncü ve dördüncü vitese geçilmeli. Aracınızın verimli çalıştığı devri bilmeniz ve aracınızı mümkün olduğunca bu devirde sürmeye dikkat etmeniz gerekir. Aracın kullanım kılavuzunda bu veriler bulunmaktadır; genelde maksimum tork adı altında görülen değer motorun en verimli çalıştığı ve az tükettiği devirdir. Eğer kılavuzdan bu bilgiye ulaşamazsanız aracın servisinden mutlaka öğrenin. Aracınızı teknik anlamda ne kadar iyi tanırsanız o kadar verimli kullanırsanız.

Agresif sürüşten kaçının                          agresif-surus

Akan trafikte yakıt tüketimini artıran bir diğer etmen de agresif araç kullanımıdır. Seyir esnasında ani duruş kalkışlar yakıt tüketimini aşırı derecede artırır. Agresif sürüş, yakıtı artırmanın yanında aracınızı ve sinirlerinizi de yıpratır. Bu nedenle aracınızı trafiğin akışıyla uyumlu bir şekilde kullanın sadece önünüzdeki araca değil daha ileriye bakarak freni kullanmadan ayağınızı gaza basıp çekerek hızlanıp yavaşlayın. Böylece sık sık hız değiştirmemiş ve yakıt tüketimini minimumda tutmuş olursunuz. 

Aracı sabit hızda sürün

Aşırı hız yakıt tüketimini artırmaktadır. Ortalama 80-90 km civarında sabit bir hızla seyretmek yakıt tüketimi açısından idealdir. Yavaş gitmeyi pek tercih etmiyor olabilirsiniz fakat aşırı hızla giderek ulaştığınız mesafeyi ortalama sabit hızla giderek ne kadar sürede gittiğinizi hesaplayın aradaki farkın birkaç dakikayı geçmediğini göreceksiniz. Gereksiz yere hızlanmak fazla yakıt tüketimi dışında sürüş güvenliği açısından da tehlikelidir.Araçla yokuş aşağı giderken gaza basmamak da yakıttan tasarruf sağlar. Yalnız aracı boşa alarak gitmek veya kontağı kapatmak gibi faciaya yol açabilecek tehlikeli hareketlerden kesinlikle uzak durmak gerekir.

Klima kullanımı

Yaza aylarında artan klima kullanımı yakıt tüketimini yükseltmektedir. Bu yüzden özellikle kısa mesafelerde klima açılmamalı, cam açarak havalandırma tercih edilmelidir. Uzun mesafe yolculuklarda camları açarak gitmek araca binen yükü dolayısıyla yakıt tüketimini artırır. Bu yüzden klimayla içerisi serinletilip camlar kapalı gidilmelidir.

Araç bakımı

Ateşleme sistemi, hava filtresi, motor ve lastik gibi aksamın bakımlarının düzenli olarak yapılması arabanın performansını olumlu etkiler bu da size yakıt tasarrufu olarak geri dönecektir.

Gereksiz yükler                           portbagaj

Aracınızda bulunan fazla yükler de yakıt tüketimini olumsuz etkiler. Örneğin, özellikle yazın mangal, semaver, hamak vb. piknik malzemeleriniz daima bagajınızda bulunuyorsa sürekli bir kişi fazladan taşıyor olursunuz. Bu yükü, yakıt tüketimi açısından hafife almamalısınız. Ayrıca tavana monte edilen yük taşıma ekipmanları (portbagaj vb.) da aracın aerodinamik yapısını etkileyerek sürtünmeyi artırmakta ve yakıt tüketimini yükseltmektedir.