DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’nın ilk Türk kökenli başbakan adayı  Serdar Somuncu mahkemelik oldu

Almanya’nın ilk Türk kökenli başbakan adayı Serdar Somuncu mahkemelik oldu

Almanya’nın ilk Türk kökenli başbakan adayı Serdar Somuncu mahkemelik oldu

Almanya’nın tanınmış kabarecilerinden Serdar Somuncu mahkemelik oldu. WDR televizyonunun bir redaktörü kendisini (…) ve ‘faşizmin üreme hücresi’ olarak adlandırdığı için hakaret davası açtı. Somuncu bundan önce hiciv partisi Parti’den başbakan adayı olacağını duyurmuştu.

Almanya’nın önde gelen kabarecilerinden Serdar Somuncu, WDR televizyonunun redaktörlerinden birine hakaret ettiği için hâkim karşısına çıkacak. Somuncu’yu mahkemelik eden ifadeler ise ‘Arschloch’ (…) ve ‘Keimzelle des Faschiscmus’ (Faşizmin üreme hücresi).Ünlü kabareci bu ifadeleri Körver Vakfı’nın 2015 kasımında gerçekleştirdiği podyumda kullanmış. Somuncu şu cümlelerle WDR’e WDR’in kadın redaktörüne eleştiride bulunmuş: “Bu (…)’lar devlet televizyonu için ücret ödeyen vatandaşlar adına ortaya çıkıyor ve bize sansür uyguluyorlar. Bu bana göre faşizmin üremesine yarayan hücredir.”Ağır eleştiren nasibini alan WDR televizyonu dava açmıyor ancak dava açan redaktörünü destekliyor. Devlet televizyonu konuyla ilgili basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Çalışanımızın toplum önünde ‘faşizmin üremesine yarayan hücre’ veya (…) olarak adlandırılmasına tahammül gösteremediğimiz için kendisini destekliyoruz.”

KÖRBER VAKFI HAKARET İÇEREN KISIMLARI YOUTUBE’DAN KALDIRDI

Videoyu Körber Vakfı’nın Youtube kanalı üzerinden izlemek mümkün. Ancak vakıf, dava konusu olan ifadelerin geçtiği kısımları görüntüden çıkarmış. Somuncu bu konuşmasında devlet televizyonları tarafından yoğun bir sansüre maruz kaldıklarını anlatmış ve komedyenlerin desteğinin de az olmasından yakınmıştı. Birkaç komedyen ismi de veren Somuncu, “Bunlar orada oturuyor, RTL’de artık iş yapamayacaklarından ödleri koptuğu için ağızlarını kapatıyorlar” demişti.

İSVİÇRE TELEVİZYONU PROGRAMINI YAYINDAN ALMIŞTI

Serdar Somuncu İsviçre’nin devlet televizyonu SRF ile de problem yaşamıştı. Kabareci, Arosa Mizah Festivali’nde İsviçre halkını yabancı düşmanı olmakla suçlayınca televizyon programı yayından çekmişti.Somuncu en son Almanya’nın hiciv partisi Parti’den ilk Türk başbakan adayı olarak seçimlere gireceğini açıklamıştı. Alman siyasetini tiye alan komedyen şu ifadeleri kullanmıştı: “Sevgili halkım, kemerlerinizi bağlayın! Başbakanlığa adaylığımı koyuyor ve ilk Türk kökenli başbakan olmak istiyorum. Böylelikle bu komedi bir son bulsun diyorum. Özellikle de Erdo (Erdoğan), Angie (Merkel) ve suç ortaklarının komedisi son bulsun!”

PARTİ’DEN ADAY OLACAK VE VERGİLERİ KALDIRACAK

‘Parti’ partisinde politika yapmak üzere başbakan adaylığını açıklayacağını söyleyen Serdar Somuncu’nun siyasi parolası ise ‘popülist, polemikçi ve kutuplaştırıcı’ olacak.48 yaşındaki kabarecinin başbakan olarak başka vaatleri de var. Başörtüsüne ve haç işaretine genel bir yasak sözü veren Somuncu yazısında ayrıca , “Vegan hayat tarzı sürgüne yollanacak, vergiler tamamen kaldırılacak” vaadinde bulunmuştu.Serdar Somuncu, başbakan olduğunda artık parti ve seçimlerin de olmayacağını, bunun yerine kendisinin olacağını duyurmuştu. Bir diğer vaadi de Türkiye ile mülteci pazarlığınına son verecek olması.Somuncu’nun siyasetçilerle kafa bulan ifadelerinin yanı sıra ciddi ifadeleri de var. Ünlü komedyen kendi kafasındaki Almanya’da dayanışma ve birliktelikten oluşan ortak bir düşüncenin, ilke olarak da ahlaki değerlerin ve insaniliğin hâkim olduğunu dile getirmişti. İstanbul doğumlu Somuncu, “Almanyamız, geçmişinden ders aldı ve birikimini şimdi zamanda kullanmaya hazır” ifadesini kullanmıştı.