DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Tarihi referandum, yurtdışında yaşayan bir milyon Türk için uzak değil

Tarihi referandum, yurtdışında yaşayan bir milyon Türk için uzak değil

Başkanlığın yolun açan tarihi referanduma Avrupalı Türkler katılabilecek mi?

Yabancı ülkelerde yaşayan ve Türkiye’de kayıtlı ikametleri bulunmayan bir milyon Türk, seçim ve referandum için sandığa gidebilecek. Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun değiştirilmesi sayesinde adres kayıtları yaşanan ülkedeki adres kayıtlarına ya da bağlı olunan temsilcilik bilgilerine göre tutulacak.

Yabancı ülkelerde yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, yeni bir düzenleme sayesinde ilgili mercilere Türkiye’de kayıtlı bir ev adresini ibraz etmeye gerek kalmaksızın seçim ve referandum için oy kullanabilecek. Yurt dışında yaşayan ve bu değişiklikle birlikte oy kullanabilecek Türk seçmenin sayısı 1 milyon olarak ifade ediliyor.Bu imkân, 6 Ocak tarihinde Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun değiştirilmesi sonucu hayat buldu. İlgili kanun maddesini üçüncü fıkrası Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile şu şekilde değiştirildi:  “Yerleşim yeri adresi yurtdışında olan Türk vatandaşlarının adres kayıtları, yaşadıkları ülkede kullanılan adres verilerine veya o ülke ve bağlı olduğu temsilcilik bilgisine göre tutulur.”

MUHTEMEL BİR REFERANDUM HALİNDE 1 MİLYON POTANSİYEL OY

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşı seçmenlere getirilen bu kolaylık sayesinde önümüzdeki günlerde gerçekleşecek anayasada değişikliğe gitmek için yapılacak muhtemel bir referanduma çok daha fazla katılım olması bekleniyor.Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında 680 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarılmış ve bu yüzden yurt dışında yaşayan ve adres değişikliği yapmayanlar anayasa değişikliğini halka soracak muhtemel referandumda oy kullanamayacak olan 1 milyon seçmenin oy kullanması artık mümkün.Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un geçici maddesine göre 31 Aralık 2016 tarihinden sonra yurt dışında yaşayan ve adres değişikliği yapmayan 1 milyon seçmen oy kullanamaz duruma düşmüştü.

ADRES KAYITLARI YAŞANAN ÜLKEDEKİ KAYITLARA GÖRE TUTULACAK

Değişiklikle ilgili açıklamada bulunan AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının adres kayıtlarının yaşadıkları ülkedeki adres kayıtlarına ya da bağlı oldukları temsilcilik bilgilerine göre tutulacağını söyledi. Yeneroğlu, yeni uygulama sayesinde adres kayıt sistemine dâhil olmayan vatandaşların oy kullanma haklarını kaybetmeyeceklerini ifade etti.

MUHALEFETTEN DEĞİŞİKLİK REFERANDUM İÇİN GEÇERLİ OLAMAZ TEPKİSİ

Değişiklik herkesi memnun etmiş değil. Bazı muhalefet partisi milletvekilleri, seçim hukukunda yapılan değişikliklerin bir yıl içinde gerçekleşecek seçimler için geçerli olmadığını hatırlatıyor. Bu parlamenterlerden biri de CHP Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan. Tezcan, hükümeti bu kararname ile hukuk devletini çarpıtmakla suçluyor.Yeneroğlu ise değişikliğin referandum için de geçerli olacağını söylemekte bir beis görmüyor. Değişikliği toplumun her kesimi adına sevindirici bir gelişme olarak değerlendiren politikacı, “Bu doğrultuda yurtdışındaki seçmenlerin siyasi tercihlerini önceki seçimlerden daha fazla sandığa yansıtacaklarını ümit ediyorum. Özellikle de ülkemizin geleceğini belirleyecek anayasa değişikliği konusunda daha etkin olmak önemli bir vatandaşlık sorumluluğudur.” şeklinde konuştu.