DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Berlin’de okula devamsızlık alarm veriyor

Berlin’de okula devamsızlık alarm veriyor

Almanya’nın başkenti Berlin’de diplomasızlığın en önemli sebebi devamsızlık. Devamsızlık ise bu şehirde alarm verici boyutlara ulaştı. Özellikle göçmenlerin yaşadığı semtlerde yaşanan okulu uzun süre mazeret göstermeden asma fiiline karşı alınan önlemler bir türlü sonuç vermiyor.

Almanya’nın başkenti Berlin, okulu mazeret göstermeden asan öğrencilerin de başkenti olma özelliğini koruyor. Şehirde çok sayıda öğrenci, alınan tüm önlemlere rağmen devamsızlık gösteriyor. Berlin Senatosu’nun paylaştığı bilgiye göre geçtiğimiz eğitm ve öğretim döneminde 2 binden fazla öğrenci bir aydan fazla okula gitmemiş. Okulu iki hafta ila bir ay boyunca asanların sayısı 2300. Başkentte velisinin mazeret belgesini getirmeyerek iki ay boyunca okuldan uzak kalanlar bile var.

GÖÇMENLERİN YOĞUN YAŞADIĞI SEMTLERDE DEVAMSIZLIK BÜYÜK SORUN

Devamsızlık, özellikle şehrin göçmen nüfusunun yoğun olduğu Mitte, Kreuzberg ve Charlottenburg semtlerinde göze çarpıyor. Mitte semtinde nüfusun neredeyse yarısını (yüzde 47), Kreuzberg’de yüzde 38,5’ini, Charlottenburg’da da yüzde 36’sını göçmenler oluşturuyor. Özellikle Kreuzberg’de çok sayıda Türk yaşıyor.

FÖRDERSCHULE ÖĞRENCİLERİ UZUN SÜRE OKULDAN UZAK KALIYOR

Okulu en çok asan öğrenciler ise öğrenme bozukluğu çektiği için Förderschule’ye gönderilenler. Bu okullardaki, öğrenciler son belirlemelere göe yüzde 30 itibariyle okulu iki haftaya kadar mazereti olmadığı halde boşluyor. Yüzde onundan fazlası ise iki haftadan fazla bir süre haber vermeden devamsızlık gösteriyor. En az devamsızlık gösteren öğrenciler Gymnasium’a giden öğrencilerden çıkıyor. 2015/16 eğitim ve öğretim yılının ikinci yarısında bu okul öğrencilerinin sadece yüzde ikisi sekiz haftadan fazla bir süre mazaretsiz olarak okula gelmemiş.

DEVAMSIZLIK EN ÇOK 12-15 YAŞ GRUBUNDAKİ ÖĞRENCİLERDE GÖRÜLÜYOR

Okuldan uzak kalma, Berlin genelinde yüzde 7,5 olarak hesaplanmış. 7 ila 10. sınıf öğrencileri baz alındığında ise devamsızlık alarm verici boyutlara ulaşıyor. Yaşları 12 ila 15 arasında değişen bu çocukların devamsızlık oranları 2014 yılından bu yana bir türlü düşürülemiyor. 2014 yılında mazeretsiz devamsızlığı önlemek için çok sert yaptırımlar yapıldı. Bunların arasında okulun devamsızlığın ilk gününde anne-baba ile irtibata girmesi, beş gün mazeretsiz devamsızlık gösterildiğinde Okul Dairesi’ne şikayet edilmesi gibi önlemler de var. Ancak bu önlemler problemi çözmedi. Eğitim Senatörlüğü’nğn verdiği bilgiye göre bu yaş grubundaki öğrencilerin yüzde 20’si iki haftaya kadar, yüzde 4,5’i ise iki haftadan fazla mazeretsiz olarak okula gelmedi. Bu ise mesleki hayatta çok önemli bir yer tutan karne ve diploma notları açısından en önemli yaşların nasıl heba edildiğini gösteriyor.

DİPLOMASIZLIĞIN, VASIFSIZLIĞIN VE İŞSİZLİĞİN EN BÜYÜK SEBEBİ DEVAMSIZLIK

Berlin’de herhangi bir okul diploması olmayan öğrenci sayısı da bir hayli fazla ve bunun en önemli sebebi de okuldan uzak kalma. Bunu engellemek için okullar da önlem alınması için baskı altında tutuluyor. Sorunun artık çözülmesi için Anne-babaların aldıkları sosyal yardımın kesilmesini isteyenler bile var. Ancak politikacılar böyle bir önlemi fazla buluyor. Bazı bölgelerde para cezası bile söz konusu olmuyor ve anne-babayla konuşmak tek yöntem olarak görülüyor.

NEUKÖLLN 500 DEVAMSIZLIK İÇİN VELİLERE PARA CEZASI KESMİŞ

Türklerin yoğun olarak yaşadığı Neukölln semti anne-babaları tutarlı bir şekilde para cezasına çarptırıyor. Semt, 2015/16 eğitim ve öğretim yılına 500 kez bu cezayı kesmiş. Mitte, Yine Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg ve Charlottenburg ise bu yönteme karşı. Mitte’nin şikayette bulunduğu olay sayısı 1400 olmuş. Geçtiğimiz yıl Berlin çapında kayıtlara geçen şikayetlerin sayısı ise 7 bine yakın. Polis zoruyla okula getirme sayısı da oldukça yüksek. Bu şekilde okula getirilen öğrenci sayısı 35. Başı çeken semt ise 13 öğrenci ile bir Doğu Berlin semti olan Marzahn.İlkokula giden öğrencilerin devamsızlık oranı ise henüz istatistiklerde yer almıyor. Eğitim Senatörü Sandra Scheeres yakın bir zamanda bu öğrencilerin durumunun da inceleneceğini söyledi.