DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Beyaz Sirke Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Beyaz Sirke Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Beyaz sirke nedir, nasıl üretilir? Beyaz sirkenin diğer bir adı “sirke ruhu” dur. Bu sirke aslında beyaz değil su renginde yani saydam ve şeffaftır. Beyaz sirke, saf sirke olarak da adlandırılmaktadır. Saf sirke şeker pancarı, pirinç veya mısır şekerinden, fermantasyon yöntemi ile elde edilir. Endüstriyel anlamda kolay üretilen bir sirke olduğundan fiyatı diğer sirkelerden ucuzdur. Sirkenin

Beyaz sirke nedir, nasıl üretilir? Beyaz sirkenin diğer bir adı “sirke ruhu” dur. Bu sirke aslında beyaz değil su renginde yani saydam ve şeffaftır. Beyaz sirke, saf sirke olarak da adlandırılmaktadır. Saf sirke şeker pancarı, pirinç veya mısır şekerinden, fermantasyon yöntemi ile elde edilir. Endüstriyel anlamda kolay üretilen bir sirke olduğundan fiyatı diğer sirkelerden ucuzdur. Sirkenin üzerindeki “derece” miktarı ürünün içindeki asit asetik oranını gösterir. Bu oran saf sirkede ortalama %10’dur.Beyaz sirke nerelerde kullanılır?Beyaz sirkenin tadı ve kokusu diğer sirkeler kadar yoğun değildir, kokusu da çabuk dağılır ve kaybolur. Diğer ülkelerde genellikle kimyasal ürünlere alternatif, organik temizlik malzemesi olarak ve mutfakta kullanılır. Sirke ruhu; kireç çözücü, dezenfekte edici, koku giderici özelliklere sahip olan bir doğal temizleyicidir. Ayrıca çevreye olumsuz bir etkisi olmayan bu ürün alerjik bünyesi olanların bulunduğu ortamlarda da sorunsuzca kullanılabilmektedir.

Beyaz sirke mutfakta nasıl kullanılır?

sirkeyle-sebze-temizligi

  • Karnabahar, lahana ve balık gibi yemekler pişirilirken mutfak çok kokar bu koku havalandırdığınız halde kaybolmuyorsa tarifimizi uygulayın: Bir bardak su ile yarım su bardağı beyaz sirkeyi karıştırın bu karışımı buharlaşana kadar kaynatın, koku kaybolacaktır.
  • Balık, soğan, sarımsak vb. gıdaların kokuları elinize siner, uzun süre çıkmaz. Bunlara temas etmeden önce elinize sirke sürerseniz, işiniz bittikten sonra da elinizi sirke sürerek yıkarsanız kokuların daha çabuk çıktığını göreceksiniz.
  • Meyvelerde ve sebzelerde bulunan tarım ilacı kalıntıları, toprak ve mikroplardan beyaz sirkeyle kurtulabilirsiniz. Sebzeleri yıkandıktan sonra, 1 litre soğuk suya 1 yemek kaşığı beyaz sirke ilave edin, bu suda sebzeleri 10-15 dk. kadar bekletin. Meyveleri ise sirkeli suyla, bekletmeden, yıkayarak tüketin.

Beyaz sirke temizlikte nasıl kullanılır?

camasir-makinesini-temizlemek

  • Cam bardaklarda meydana gelen bulanık görünümü gidermek için beyaz sirkeyi bir kapta ısıtın. Bardakları sıcak sirkede yarım saat kadar bekletin ardından fırçalayıp durulayın.
  • Cam bardakları parlatmak için ise bulaşık makinesine durulama aşamasında çeyrek su bardağı beyaz sirke koyun.
  • Kesme tahtasının üzerine karbonat serperek üzerine spreyle beyaz sirke sıkın. Tahtanın üzeri köpürecektir, 10 dakika kadar bekleyin, kağıt ya da bezle silin. Tahtanız dezenfekte edilmiş oldu
  • Mutfağınızdaki metal eşyanın temizliği için bir tarif: Eşit oranlarda tuz ile unu karıştırıp macun kıvamına getirecek kadar beyaz sirke ilave edin. Elde ettiğiniz macunla tencere, tava, çaydanlık gibi eşyaların içini, dışını ovalayın ve ılık suyla durulayarak bir bezle kurulayın.

Uyarı: Bu karışımı alüminyum ve döküm demirden yapılmış eşyalarda kullanmayınız.

  • Bulaşık makinesini beyaz sirkeyle temizleyebilirsiniz. Bunun için bir su bardağı beyaz sirkeyi bir kap içinde makinenin üst rafına koyarak makinenizi boş vaziyette çalıştırın.
  • Çamaşır makinesini dezenfekte etmek için: Makineyi normal deterjan gözüne 1,5 su bardağı beyaz sirke koyup deterjan koymadan boş olarak çalıştırın.
  • Çamaşırlarınızı yumuşatmak ve temizliğini artırmak için durulama aşamasında çamaşır makinenize 1 su bardağı beyaz sirke koyabilirsiniz.
  • Ütünüzün altında oluşan yanık lekelerini temizlemek için eşit oranlarda sirke ve tuzu karıştırarak macun yapın, ütünün lekelerini bu macunla ovun.
  • Gümüş takıları ve eşyaları parlatmak için: 2 çorba kaşığı karbonat ve yarım bardak beyaz sirkeyi karıştırın.  Gümüşleri bu karışımın içinde 2 saat bekletin. Sonra soğuk su ile durulayıp yumuşak bezle silin.
  • Camların temizliği için: 3 ölçü su ile 1 ölçü beyaz sirkeyi karıştırıp püskürtebileceğiniz bir şişeye doldurun. Cam yüzey temizliğinde bu spreyi kullanın.
  • Makas, pense vb. araçlarınız kirlenir veya yapış yapış olursa suyla yıkamak küf yapar. Bunun yerine aletleri beyaz sirkeye daldırın ve hemen bezle silip kurulayın.

Beyaz Sirkeyi Buralarda Kullanmayın!

Beyaz sirkeyi tuz ruhu, çamaşır suyu gibi kimyasallarla karıştırarak kullanmayın. Ayrıca alüminyum ve döküm demirden yapılan eşyaların temizliğinde, mermer yüzeylerde ve cilalı ahşap yüzeylerde beyaz sirke kullanmaktan kaçınmalısınız.