DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Birbirinden farklı kahve çeşitlerini tanımaya devam…

Birbirinden farklı kahve çeşitlerini tanımaya devam…

Önceki yazımızda birbirinden farklı kahve çeşitlerini tanıtmıştık, bu yazımızda da her biri ayrı bir lezzet yolculuğu olan birbirinden farklı kahve türlerini tanıtmaya devam ediyoruz. Buyurun kahve diyarı yolculuğuna… Kahve çekirdeğinden yapılmayan bir kahve türü ile başlıyoruz: Menengiç kahvesi Menengiç kahvesi, yabani Antep fıstığı ağacı olan menengiç bitkisinin meyveleri kullanılarak yapılır.  Bu kahve kafein içermez. Menengiç

Önceki yazımızda birbirinden farklı kahve çeşitlerini tanıtmıştık, bu yazımızda da her biri ayrı bir lezzet yolculuğu olan birbirinden farklı kahve türlerini tanıtmaya devam ediyoruz. Buyurun kahve diyarı yolculuğuna… Kahve çekirdeğinden yapılmayan bir kahve türü ile başlıyoruz:

  1. Menengiç kahvesi

Menengiç kahvesi, yabani Antep fıstığı ağacı olan menengiç bitkisinin meyveleri kullanılarak yapılır.  Bu kahve kafein içermez. Menengiç kahvesi klasik Türk kahvesi gibi suyla da hazırlanabilir, isterseniz su yerine sütle de hazırlayabilirsiniz. Sütle hazırlanan kahve daha yumuşak bir içim sunar. Menengiç kahvesinin birçok hastalığın tedavisini destekleyici özelliği vardır.  Menengiç kahvesi hakkında daha ayrıntılı bilgiye “Kafein içermeyen kahve! Menengiç Kahvesi” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

  1. Adana Gar kahvesi

Adana’da, kahve siparişi verdiğiniz bir mekanda şu soruyla karşılaşabilirsiniz: “Kahve Gar mı olsun, normal mi?” Gar kahvesini daha önce içtiyseniz sorun yaşamazsınız ilk defa içecekseniz hazırlıklı olun çünkü  Adana Gar kahvesi Türk kahvesine oranla çok daha sert içimli bir kahvedir. Bu kahveye Türk işi espresso diyenler de vardır. Çok sert bir kahve olsa da kısa sürede alışırsınız.

  1. Tatar kahvesi

Kahve alışkanlığınızı bozacak türden bir kahvedir Tatar kahvesi. Biz kahvemizi yemekten sora içsek de Kırım Tatar adetlerine göre kahve yemekten önce içiliyor. Tatar kahvesi Tostakay adı verilen bardaklarda sunuluyor. Tostakay fincandan büyük, kupadan küçük olan bir bardak. Bu kahve Türk kahvesinin üzerine iki tatlı kaşığı kaymak koyularak yapılıyor ve içimi Türk kahvesine oranla daha yumuşak. Tatar kahvesini, kıtlama usulüyle veya içine şeker koyarak da içebilirsiniz.

  1. Hatay Kahvesi

Hatay kahvesi, iki defa kavrulmuş kahve çekirdekleri kullanılarak hazırlanır. Bu kahvenin kokusu, aroması ve içimi diğer kahvelere kıyasla biraz daha serttir. Genelde yanında çifte kavrulmuş lokumla ikram edilir.

  1. Cilveli kahve

Manisa yöresine ait olan bu kahve türü patentle koruma altına alınmıştır. Cilveli kahve, klasik Türk kahvesi gibi hazırlanır daha sonra üzerine çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem parçaları konur. Bir diğer usulde ise bademlere ek olarak iki farklı baharattan oluşan toz bir karışım koyulur.

  1. Tarsusi (Süvari) kahve

Klasik Türk kahvesiyle aynı şekilde yapılan bu kahve Türk kahvesinden daha az köpüklü olur ve genelde sade olarak içilir. Ayrıca kahve, ince belli çay bardağında sunulmasıyla da diğer kahve türlerinden ayrılır. Bu kahve türü Akdenizliler tarafından “Tarsusi” adıyla, Egeliler tarafından ise “Süvari” adıyla bilinmektedir.