DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Buğday rüşeymi nedir? Rüşeymli ekmek tarifi

Buğday rüşeymi nedir? Rüşeymli ekmek tarifi

Rüşeym buğdayın özü demektir. Buğday rüşeymi buğdayın çimlenmesini sağlayan kısmıdır. Buğday tohumu toprak altında uyku evresindeyken uygun bir ortam bulunca bir anda canlanır. Yani kendisi için gereken bütün besinleri üretir ve depolamaya başlar. İşte bunun buğdayda gerçekleştiği kısım buğdayın rüşeymidir. Yani buğdayın ilk canlılık özelliklerinin başladığı yerdir.Buğday rüşeymi hem yağ hem un olarak tüketilebilir. İki

Rüşeym buğdayın özü demektir. Buğday rüşeymi buğdayın çimlenmesini sağlayan kısmıdır. Buğday tohumu toprak altında uyku evresindeyken uygun bir ortam bulunca bir anda canlanır. Yani kendisi için gereken bütün besinleri üretir ve depolamaya başlar. İşte bunun buğdayda gerçekleştiği kısım buğdayın rüşeymidir. Yani buğdayın ilk canlılık özelliklerinin başladığı yerdir.Buğday rüşeymi hem yağ hem un olarak tüketilebilir. İki farklı şey gibi görünseler de faydaları bakımından aynıdırlar.

 Buğday Rüşeyminin Faydaları

**Enerji ihtiyacı yüksek olan kişilere örneğin spor ile uğraşan ya da yüksek tempoda çalışanlara yorgunluğu giderici etkisi olduğundan tavsiye edilir.                   ruseym-yagi**Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek kanser oluşumunu önleyici etkisi vardır.**Kan pıhtılaşmasını engeller, böylece hasta kişilerde damar tıkanıklığını önleyici etkisi vardır.**Doğal bir afrodizyak etkisi vardır.**Olumlu bir şekilde sinir sistemi hastalıklarının düzelmesinde etkisi vardır.**Çocukların büyümesini destekler.**Kansızlığı önlemeye yardımcıdır.**Halsizliğe iyi gelir.**Kroner kalp riskini azaltır.**Gözde katarakt oluşumunu geciktirir.**Zengin bir mineral ve vitamin deposu olan rüşeym özellikle bitkisel kökenli E ve B grubu vitaminlerin kaynağıdır. “Alpha-tocapherol” olarak adlandırılan “doğal E vitamini” buğday rüşeyminden elde edilmektedir

Buğday Rüşeymi Nasıl Kullanılabilir?

**Çorbalarınızın, yemeklerinizin üzerine, baharat gibi katılabilir.**Salatanızın üzerine serpilebilir.**Süt ya da yoğurda karıştırarak yiyebilirsiniz.**Beyaz ekmek dediğimiz ekmekte kullanılan un arındırılmış olduğundan çogu vitamin ve mineralleri bulundurmamaktadır. Rüşeym zengin bir vitamin mineral deposu olduğundan ekmek yaptığımız una bir miktar katılabilir.**Kek kurabiye gibi hamur işlerine de belli oranlarda katılabilir.

Rüşeymli Ekmek                 ruseymli-ekmek

Rüşeymli ekmek yapmak için en uygun olanı güvendiğiniz bir markanın hazır karışım ununu almak. Aksi takdirde farklı bir tat ortaya çıkabilir. Hazır karışım ile yaparsanız ölçüsü hazır olduğundan yapılışı çok kolaydır.Rüşeymli Ekmek İçin Gerekli Malzemeler:– 500 gram Rüşeym İlaveli Un Karışımı– 1 paket aktif kuru maya (Bazı un paketlerinden çıkıyor.)– 1,5 su bardağı su– Yarım çay kaşığı tuzRüşeymli Ekmek Yapılışı:Un, su ve mayayı biraz karıştırıp 5 dk dinlendirin, daha sonra iyice yoğurun ve üzerini kapatarak bir saat mayalandırın.Hamuru unlu tezgâha alarak yuvarlayın ve 20 cm çapında kelepçeli kek kalıbına yada aynı boyutlarda yuvarlak bir borcama koyup, bir saat üzeri kapalı mayalandırın.Üzerine 1 yemek kaşığı yoğurdu sulandırıp sürün çok az un serpin ve artı şeklinde kesin.Önceden max ısıtılmış fırında 5 dk bekletip, fırın ısısını 210 °C’ye düşürün ve 30 dk kontrollü olarak pişirin.Fırından çıkarıp tel bir ızgara üzerine alın. Soğuduktan sonra servis yapın.Afiyet Olsun.