DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Çabuk acıktıran yiyecekler …

Çabuk acıktıran yiyecekler …

Daha önceki yazılarımızda diyet, kilo kontrolü gibi başlıklar altında genelde uzun süre tok tutan, çabuk acıktırmayan yiyeceklerden bahsetmiştik. Bu yazımızda da bunların tam tersi bir konuyu yani çabuk acıktıran yiyecekler konusunu ele aldık.Yapılan araştırmalara göre çabuk acıktıran yiyecekler şöyle sıralanıyor: Beyaz ekmek  Beyaz ekmek, kepeksiz buğdaydan yapıldığı için lif oranı çok düşüktür. Bu yüden beyaz

Daha önceki yazılarımızda diyet, kilo kontrolü gibi başlıklar altında genelde uzun süre tok tutan, çabuk acıktırmayan yiyeceklerden bahsetmiştik. Bu yazımızda da bunların tam tersi bir konuyu yani çabuk acıktıran yiyecekler konusunu ele aldık.Yapılan araştırmalara göre çabuk acıktıran yiyecekler şöyle sıralanıyor:

Beyaz ekmek 

Beyaz ekmek, kepeksiz buğdaydan yapıldığı için lif oranı çok düşüktür. Bu yüden beyaz ekmek, kandaki insülin seviyesinde ani yükselmelere neden olur ve çabuk acıktıran besinler arasında yerini alır.

Meyve suyu

Meyveler tabi ki de sağlıklı besinlerdir, ancak lif içermediklerinden meyve suları için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Dahası meyve suları şeker içerdiklerinden, bir bardak meyve suyu tüketimi kan şekerinizi önce ani olarak yükseltir daha sonra yine ani olarak düşürür. Bu da çabuk acıkmaya neden olur.

Tuzlu atıştırmalıklar

Cips, kuru pasta gibi tuzlu atıştırmalıklar da insülin seviyesini önce yükseltip sonra yine hızla düşüren gıdalar arasındadır. Bu yüzden çabuk acıktıran yiyeceklerdendir. Ayrıca bu tür tuzlu gıdalardan sonra tatlı yeme isteği oluşur.

Fast Food

Bu gıdaların içindeki transyağlar beyin tarafından salgılanan dopamin ve seratonin gibi iştah kontrolünü sağlayan hormonların üretilmesini azaltır. Ayrıca tatlı Fast foodların çoğu yüksek oranda fruktoz (Mısır şurubu) içerdiğinden glisemik indeks değerleri oldukça yüksektir, bu nedenle insülin seviyenizde ani yükselmelere neden olarak çabuk acıkmaya neden olur.

Alkol

Alkol sağlığı da bozar, çabuk acıkmaya da neden olur. Belli bir miktar alkol tokluk hissi veren leptin hormonun seviyesini azaltabilir. Alkol, aynı zamanda vücudun glikojen denen karbonhidrat depolarını arttırır ve karbonhidratlı gıda yeme isteğini arttırır.

Beyaz Makarna

Kepeksiz beyaz makarna da beyaz ekmek gibi açlık problemine neden olabilir. Beyaz makarna basit karbonhidrat sınıfında olduğundan, pankreasın aşırı çalışmasına bu da çabuk acıkmanıza neden olabilir.

MSG (Monosodyum Glutamat) içeren gıdalar

Çin tuzu olarak da bilinen ve gıdalara lezzet katmak için kullanılan MSG hazır bir çok gıda da bulunur. MSG tokluk hissi veren leptin hormonunun salgılanmasını olumsuz etkiler.

Sushi

Sushi bizim kültürümüzde olmasa da tüketenler için önemli. Sushi denilince akla ilk çiğ balık gelse de aslında tüketilen şey bol miktarda pirinçtir ve pirincin karbonhidrat değeri oldukça yüksektir. Sushi, çabuk sindirildiğinden midenin hızlı boşalmasına neden olur ve çabuk acıktırır.

Yapay tatlandırıcılar ve bunları içeren gıdalar

Aspartam, sakoroz, sakarin gibi. tatlandırıcıları uzun süre kullanmak beyindeki açlık kontrol merkezini olumsuz etkilediğinden bu gıdaların daha fazla tüketilmesine neden olabilir.

Tatlandırılmış kahvaltılık gevrekler

Kahvaltılık gevrekler bol şeker, beyaz buğday ve tuz içerirler. Bu gıdaları tüketmek kan şekerinizde ani yükselmelere neden olacağından çabuk acıkmaya yol açar.