DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Çikolata Kisti Nedir Belirtileri Nelerdir?

Çikolata Kisti Nedir Belirtileri Nelerdir?

Çikolata kisti gebelikte zigotun yerleştiği rahim iç dokusunun, vücudun başka bir bölümünde özellikle de yumurtalıklarda yerleşmesiyle oluşan kistlerdir. Hastalığın diğer adı Endometriozisdir. Bu rahatsızlık vücutta başka alanları da etkileyebilir. Yumurtalıklarda oluşan çikolata kistlerinin içyapısı aynen rahim dokusu gibidir.Rahim iç dokusu gebelik gerçekleşmediğinde, adet kanaması şeklinde döllenmemiş yumurtayla birlikte dışarıya atılır. Bu endometrium dokusu normalde rahim

Çikolata kisti gebelikte zigotun yerleştiği rahim iç dokusunun, vücudun başka bir bölümünde özellikle de yumurtalıklarda yerleşmesiyle oluşan kistlerdir. Hastalığın diğer adı Endometriozisdir. Bu rahatsızlık vücutta başka alanları da etkileyebilir. Yumurtalıklarda oluşan çikolata kistlerinin içyapısı aynen rahim dokusu gibidir.Rahim iç dokusu gebelik gerçekleşmediğinde, adet kanaması şeklinde döllenmemiş yumurtayla birlikte dışarıya atılır. Bu endometrium dokusu normalde rahim iç dokusudur. Bu dokunun rahim dışında bir yerde yerleşmesi halinde, endometriozis hastalığı meydana gelir. Bu rahatsızlık daha çok üreme çağında ki kadınlarda görülmektedir. Hastalık yumurtalıklarda, yumurta kanalında, bağırsak yüzeyinde, döl yatağında, karın zarı üzerinde, rahim arkasındaki boşlukta, vajina ile bağırsağın son kısımlarında görülebilir. Ancak en sık görüldüğü alan yumurtalıklardır. Burada meydana gelen kistlere çikolata kisti adı verilir. Bu rahatsızlık her on kadından ikisini etkileyebilmektedir.Bu kistlerin yapısı aynı rahim içi dokusu gibi her ay kalınlaşır ve sonunda dökülür. Bu sürede kistin içindeki sıvının renginin koyu kahverengi olması, yani aynı erimiş çikolatayı andırması nedeniyle hastalık bu isimle anılmaktadır. Bu kistler zaman içinde çevre dokularda tahrişlere ve yapışıklıklara neden olabilir. Kadınlara uygulanan kan testleri, vajinal ultrasonografi ve jinekolojik muayeneyle çikolata kistleri tespit edilebilir. Hastalıktan şüphelenen bireye uygulanan vajinal ultrasonografi sırasında çikolata kistinin tipik görünümüyle tanı konulabilir. Ancak çikolata kistine kesin tanı koymak için, laparoskopiyle çıkarılan kiste yapılan patoloji sonuçlarının değerlendirilmesi gerekir.

Çikolata kistinin belirtileri nelerdir?cikolata-kisti

  • Adet öncesinde başlayan ve adet sırasında belirgin hale gelen yoğun ağrılar.
  • Yorgunluk hissi ve sırta kadar vuran ağrılar.
  • Adet döneminde görülen kabızlık ya da ishal
  • Bağırsak hareketlerinde düzensizlik
  • Belde ve kasık bölgesinde şiddetli ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı ve acı hissi.
  • Bacakları etkileyen yoğun ağrı
  • Gebe kalamama
  • Bulantı ve kusma etkisi
  • İdrar veya dışkıda kan görme
  • Sık sık idrara çıkma
  • Adet düzensizliği

Bu belirtiler hepsi herkeste olmayabilir. Belirtiler kişiden kişiye farklı olabilmektedir. Bazı hastalarda etkiler hafif, bazılarında ağır olabilir. Bazı hasta gruplarında ise, çikolata kistinin belirtilerinin hiçbiri görülmeyebilir.Hastalığın tedavisi:Kistlerde hafif geçen ilk evrelerde, hastalar için hormonal tedaviler uygulanır. İlerlemiş evrelerde ise, cerrahi tedavi gerekli hale gelebilir. Yani çikolata kistleri ameliyatla vücuttan temizlenir.