DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Cumhurbaşkanlığı seçimleri ertelendi

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ertelendi

Avusturya’da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimleri süpriz bir şekilde ertelendi. Eğer seçimler ertelenmeseydi Avusturya 2 ekimde sandık başına gidecekti.\r\n\r\n

Avusturya‘da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimleri süpriz bir şekilde ertelendi. Eğer seçimler ertelenmeseydi Avusturya 2 ekimde sandık başına gidecekti.8 Haziran’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri, sayım esnasında bir usulsüzlük yapıldığı nedeni ile iptal edilmişti. O oylama sonucunda da tam 30 bin oy ile Alexander Van der Bellen birinci olmuştu. Seçimin ardından bir usulsüzlük yapıldığı iddiası üzerine Anayasa Mahkemesi yapılan seçimleri 22 mayıs tarihinde iptal etme kararı aldı. Seçimlerin yeniden yapılması için 2 ekim 2016 tarihi verildi. Bu kararın ardından sandık başına giden seçmenler sağcı Özgürlük Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı Norbert Hofer ile Yeşiller Partisi’nin adayı Alexander Van der Bellen arasında oy kullanacak.

Seçimler neden ertelendi?

secimleri-ertelendi2 ekim’de yeniden sandık başına gideceği seçimlerin iptal olması üzerine Avusturya büyük şok yaşadı. Ülke genelinde bunun sebebinin ne olduğu merak konusu oldu. Seçimlerin iptal olmasının altında yatan neden ise oy pusulalarının koyulduğu zarflardaki bir hatanın olduğu açıklandı. Zarflarda tespit edilen hata nedeni ile seçimler ileri bir tarihe ertelendi. Konu ile ilgili basın toplantısı düzenleyen  İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka, seçimlerin ertelendiğini ifade etti.Avusturya gazetelerinde yer alan haberlere göre seçimlerin 27 kasım veya 4 aralıkta yapılacağını iddia ediliyor. Fakat bu konu ile ilgili net bir bilgi yok.8 Haziran’da yapılan seçim neden iptal edildi? İşte o haberimiz…Oy sayımında hile yapıldığı gerekçesiyle Avusturya Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini iptal etti.Geçtiğimiz ay yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Özgürlük partisi seçimlerin iptal edilmesini istemişti. Avusturya posta yoluyla gönderilen oyların sayımında bir usulsüzlük olduğu iddiasıyla çalkalanmıştı.Seçimler sonunda ise Özgürlük Partisi adayı Nobert Hofer ile Yeşiller partisinin eski lideri Alexander Van der Bellen’in oyları arasında sadece 1 fark vardı.

İTİRAZ KABUL EDİLDİ, SEÇİMLER TEKRARLANACAK

avusturya-bayragiPosta yoluyla gönderilen oyların sayımında  bir usulsüzlük olduğu iddiasıyla itiraz edilen seçimler için ne olacağı açıklandı. Anayasa Mahkemesi’nin kararı sonrasında Cumhurbaşkanlığı seçimi yeniden yapılacak. Yapılan seçimler sonunda sandıktan Hofer çıkarsa ülke bir ilki yaşayacak. Hofer, Avusturya’nın ilk aşırı sağcı cumhurbaşkanı olacak.Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile Avusturya cumhurbaşkanı Heinz Fischer yerine geçiçi olarak 3 milletvekili getirilmesini de düşünüyor. 3 milletvekilinden biri ise Hofer olacak.BBC Türkçe’de yer alan bir habere göre Nobert Hofer, Alexander Van der Bellen ile karşı karşıya kaldığı ve Nisan ayında gerçekleşen 1. tur seçimlerini kazanmış. Fakat Mayıs ayında gerçekleşen 2. turda büyük bir oy farkıyla kaybetmişti.8 haziran da gerçekleşen seçimlerde usülsüzlük yapıldığı iddialarından dolayı itiraz edilmişti. Oy sayımından ziyade oyların daha erken açılması ve oyları sayma yetkisi olmayan kişiler tarafından sayıldığı da var.

Nobert Hofer kimdir?

Nobert Hofer, 2 mart 1971 yılında dünyaya gelen Avusturyalı bir siyasetçidir. Avusturya Özgürlük Partisi üyesi ve Avusturya Ulusal Konseyi’nin 3. başkanıdır.