DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Debriyaj Baskı Balatasının Bittiğini Nasıl Anlarız?

Debriyaj Baskı Balatasının Bittiğini Nasıl Anlarız?

Aracınızın debriyaj baskı balatasının bittiğini  gösteren belirtilerden belki de ilki kalkışlarda aracın titremeye başlamasıdır. Eğer aracın kalkışlardaki titremesi balata kaynaklıysa ve titremeler yeni yeni başlamışsa bu balatalarla bir süre daha devam edebilirsiniz. Yalnız zaman geçtikçe gaza bastığınızda aracınız eskisi gibi çabuk hızlanamayacaktır.  Motor devri yükselse bile araç hızı aynı oranda yükselmeyecektir. Bu durum özellikle dik

Aracınızın debriyaj baskı balatasının bittiğini  gösteren belirtilerden belki de ilki kalkışlarda aracın titremeye başlamasıdır. Eğer aracın kalkışlardaki titremesi balata kaynaklıysa ve titremeler yeni yeni başlamışsa bu balatalarla bir süre daha devam edebilirsiniz. Yalnız zaman geçtikçe gaza bastığınızda aracınız eskisi gibi çabuk hızlanamayacaktır.  Motor devri yükselse bile araç hızı aynı oranda yükselmeyecektir. Bu durum özellikle dik yokuşları tırmanırken kendini daha belirgin şekilde hissettirmeye başlar ve motor devri sabit olduğu halde halde aracınız hızdan düşmeye başlar. Bu durum aşınmanın son noktaya geldiği zaman yaşanır ve en kısa sürede bir servise gitmeniz gerektiğini gösterir.Böyle bir balatayla devam ederseniz her an yolda kalma ihtimaliniz olduğunu bilmelisiniz. Debriyaj Baskı Balatasının bu şekilde bitmesi baskı volan dişlisine zarar verebilir bu da ayrıca bir başka masraf açılması demektir. Bazı araçlarda volanı tornayla düzeltmek mümkündür fakat yeni nesil araçların çoğunun volanı tornayla düzeltmeye uygun değildir ve fiyatları da oldukça yüksektir. Balatalardaki aşınma son noktaya ulaşmadan önce balataların değiştirilmesi daha zahmetsiz ve daha ekonomik olmaktadır. Balataların aşınması aracın yakıtını artıran etmenlerden biridir. Ayrıca aracınız motor hareketini tekerleklere aktaramadığı için ne kadar güçlü olsa da bunu gösteremez ve eskisi gibi hızlanamaz. Balatalar aşındıkça vites geçişleri de zorlaşır ve daha sesli hale gelir. Bu durum kendini önce geri vites geçişlerinde göstermeye başlar.  

Debriyaj Baskı Balatasının Bittiğini Anlamak İçin Birkaç Yöntem

  • Aracınızı dik bir yokuşta durdurarak el frenini çekin. Geri vitese alarak kontağı kapatın. Daha sonra sadece frenle aracı sabit tutun ve yavaş yavaş ayağınızı frenden kaldırın. Motor, aracın geri gitmesini engelleyecektir. Fakat balatanız bitmişse aracınız hafifte olsa geri kaçıracaktır. Kaçırma yoksa bu balatalarla biraz daha idare edebilirsiniz.
  • El freninizi çekin. Dizel motorlu ise 3.000 devire, eğer benzinli ise 4.000-4.500 devire kadar yükseltin ve ayağınızı yavaşça debriyajdan çekin. Aracınız hemen stop ediyorsa balatanız sağlamdır. Hemen stop etmiyor biraz gecikiyorsa balatanızın değişim zamanı gelmek üzeredir, çok geç stop ediyor veya stop etmiyorsa balatalarınız mutlaka değiştirilmelidir.
  • El freninizi çekip arabanızı birinci viteste kalkmaya zorlayın. Önden çekişli bir araç el freni çekili olduğu halde kaldırılmaya çalışılırsa arka kısmını yukarı kaldırır. Arabanız bu halde stop etmeye meylediyorsa, siz gaz verip çektikçe aracınız arkasını yukarı aşağı çekiyorsa balatanız bir süre daha idare edebilecek durumdadır.