DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
DİTİB casusluk faaliyetlerinden dolayı üzgün

DİTİB casusluk faaliyetlerinden dolayı üzgün

DİTİB Genel Sekreteri Bekir Alboğa, bazı imamlarının Diyanet İşleri Başkanlığının Gülen Cemaati mensupları ile ilgili bilgi toplama talimatına uyması gerekmediği halde uyduğunu söyledi. Alboğa, bu terslikten dolayı üzgün olduklarını dile getirdi.  Almanya’daki Müslümanların büyük bir bölümünü temsil eden Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) bazı imamların Fethullah Gülen Cemaati’ne mensup insanlarla hakkında muhbirlik yaptığını kabul

DİTİB Genel Sekreteri Bekir Alboğa, bazı imamlarının Diyanet İşleri Başkanlığının Gülen Cemaati mensupları ile ilgili bilgi toplama talimatına uyması gerekmediği halde uyduğunu söyledi. Alboğa, bu terslikten dolayı üzgün olduklarını dile getirdi.

 Almanya’daki Müslümanların büyük bir bölümünü temsil eden Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) bazı imamların Fethullah Gülen Cemaati’ne mensup insanlarla hakkında muhbirlik yaptığını kabul etti.DİTİB’in genel sekreteri Bekir Alboğa, Türkiye’deki Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cemaat mensuplarını ihbar etmeye yönelik yazılı talimatnamesinin DİTİB’i bağlamadığını, ancak bazı DİTİB imamlarının buna rağmen yanlışlıkla bu talimatnameye uyduğunu söyledi.Rheinische Post gazetesine konuşan Alboğa, “Bu terslikten dolayı son derece üzgünüz ve konuyla ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığı ile de görüşmede bulunduk” şeklinde açıklamada bulundu.

YANLIŞLIKLA CASUSLUK YAPILMAZ İDDİASINA YEŞİLLER’DEN TEPKİ

Yeşiller’den Volker Beck ise DİTİB’in açıklamasını inandırıcı bulmuyor ve “DİTİB’de yanlışlıkla casusluk mu yapılıyor. Almayayım, kalsın!“ diyerek tepki gösteriyor. Milletvekili, aralık ayında DİTİB camilerinde Almanya’nın aleyhine olacak şekilde casusluk faaliyetleri yürütüldüğü şüphesi üzerine Federal Savcılığa ihbarda bulunmuştu.

SAVCILIĞA AKTARDIĞIM ŞÜPHELERİM BU İTİRAFLA DOĞRU ÇIKTI

Bu şüphesinin doğru çıktığını anlatan Beck, “DİTİB, Federal Savcılığa Türkiye Cumhuriyeti’nin talimatı üzerine bilgi toplayıp ilgili Türk mercilerine ileten kişilerin adlarını vermeli.” dedi. Beck ayrıca Alboğa’nın muhbirlik faaliyetlerini ‘terslik’ olarak nitelendirmesine de tepki gösterdi. Milletvekiline göre DİTİB Ankara’daki Diyanet’e bağımlı ve Türk Büyükelçiliği ile konsolosluklarının yönlendirmesine açık olduğu için bu ifade pek güvenilir bir ifade değil.

DİTİB YILLAR İÇİNDE KAZANDIĞI İTİBARINI KAYBETTİ

Teşkilatın imamlarının bu yönde casusluk faaliyetlerinde bulunması Alman devlet makamlarını oldukça rahatsız etmiş ve birçok eyalet DİTİB ile birlikte gerçekleştirdiği önemli projeleri tekrar gözden geçirmek zorunda kalmıştı.Teşkilat temsilcileri dün de Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Eyalet Hükümeti ile Düsseldorf’ta bu konuyu görüştü. Hükümet, ortaklığın devamından yana tavır koydu, ancak casusluk faaliyetleri ile ilgili endişelerini ve beklentilerini de net bir şekilde dile getirdi.

KUZEY REN-VESTFALYA HÜKÜMETİ BİLİRKİŞİ RAPORU HAZIRLATIYOR

Yeşiller ve Sosyal Demokratlar tarafından yönetilen KRV’nin hükümet yetkilileri DİTİB’den ayrıca Türkiye’nin iç meselelerini hukuksuz bir şekilde eyalete taşımamalarını istedi. Eyalet hükümeti ayrıca Ankara’nın bu meselelerde doğrudan etkili olup olmadığını ortaya çıkaracak bir bilirkişi raporu hazırlatıyor. Rapor bu yılın sonunda hazırlanmış olacak.

DİTİB, SELEFİLERE KARŞI YÜRÜTÜLEN PROJEDEN ÇIKARILDI

Diğer taraftan eyaletin içişleri bakanı Ralf Jäger (SPD) radikal Selefilere karşı başlatılan bir projede casusluk faaliyetlerinin ortaya çıkmasından sonra DİTİB ile ortaklığına son vermişti. Bununla birlikte teşkilat İslam Din Dersi ile ilgili danışma kurulundaki varlığını sürdürüyor.Hamburg’da ise Hür Demokrat Partililer (FDP) DİTİB ile imzalana devlet sözleşmesinin feshedilmesini istiyor. FDP milletvekillerinden Anna von Treuenfels-Frowein konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı: „DİTİB Türk istihbaratıın Almanya’daki uzantısı olma şüphesini uyandırdı ve 2016 yılının aralık ayında Türk hükümetinin inisiyatifiyle noeli ve yılbaşını batı kültürünün parçaları olarak aşağıladı.” Ancak Hamburg Senatosu sözleşmeyi gözden geçirmeye sıcak bakmıyor.