DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
DİTİB soruşturması yüzünden Müslümanlarla devlet anlaşması durdu

DİTİB soruşturması yüzünden Müslümanlarla devlet anlaşması durdu

Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaleti, DİTİB’e soruşturma başlatılması üzerine bütün İslami teşkilatlarla yürüttüğü devlet anlaşması görüşmelerini 2018 yılına kadar durdurdu. DİTİB ise Türkiye ile bağını koparmadan görüşmelere katılamayacak.Aşağı Saksonya, İslami teşkilatlarla yürüttüğü devlet anlaşması müzakerelerini Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) yönelik soruşturma başlatılmasından sonra durdurdu. Eyaletin başbakanı Stephan Weil, eleştirilerle birlikte zaten durma noktasına gelen

Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaleti, DİTİB’e soruşturma başlatılması üzerine bütün İslami teşkilatlarla yürüttüğü devlet anlaşması görüşmelerini 2018 yılına kadar durdurdu. DİTİB ise Türkiye ile bağını koparmadan görüşmelere katılamayacak.Aşağı Saksonya, İslami teşkilatlarla yürüttüğü devlet anlaşması müzakerelerini Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) yönelik soruşturma başlatılmasından sonra durdurdu. Eyaletin başbakanı Stephan Weil, eleştirilerle birlikte zaten durma noktasına gelen müzakerelerin son durumu ile ilgili olarak şu açıklamada bulundu: “Eyalet Hükümeti ve Müslüman kuruluşlar son iki yıl içinde çerçevesi çizilen ve gelecekte imzalanması planlanan anlaşmalarla ilgili durumun bariz bir şekilde kötüye gittiğine üzüntü içinde şahit olmuştur. “

GÖRÜŞMELER BİR YIL DURACAK, DİTİB MÜSTAKİL OLMADAN KATILAMAYACAK

Weil’in anlattığına göre Müslümanlarla devlet anlaşmasına varmak için yürütülen görüşmeler en erken 2018’in başındaki eyalet seçimlerinden sonra tekrar başlayacak. Bu konunun seçim kampanyası esnasında istismar edilmemesini isteyen başbakan, DİTİB’in görüşmelerin başlamasından önce müstakilliğini kanıtlamak zorunda kalacağını dile getirdi.

DİĞER EYALETLERDE DE DURUM İÇ AÇICI DEĞİL

Federal Başsavcılık geçtiğimiz günlerde DİTİB’de casusluk faaliyetleri iddiası ile soruşturma başlatmıştı. Almanya’da DİTİB imamlarının Fethullah Gülen Cemaati’ne mensup insanları Türkiye’ye ihbar ettiği ileri sürülüyor. DİTİB ise en fazla üç imamın yanlışlıkla böyle bir tutum içine girdiğini söyleyerek iddiaları reddediyor.Rheinland-Pfalz eyaleti ise ağustos ayında İslam Din Dersi ile ilgili olarak DİTİB’le yürüttüğü müzakereleri durdurmuş, gerekçe olarak da kuruluşun Türkiye’ye olan bağlılığını öne sürmüştü. Aynı şekilde Kuzey Ren-Vestfalya da (KRV) İslam dinini istismar eden radikallere karşı birlikte yürütülen bir projeden DİTİB’i çıkarmıştı.

AŞAĞI SAKSONYA’DA DEVLET ANLAŞMASI SON AŞAMAYA GELMİŞTİ

Aşağı Saksonya’daki devlet anlaşması ise imza atılacak duruma gelmişti. Müzakereler durmasaydı, Hamburg ve Bremen eyaletlerinde olduğu gibi İslam Din Dersi’nden hastane ve hapishanelerdeki manevi rehberliğe, cami inşaından İslami usullere göre cenaze defnine kadar birçok alanda hak tanıyan devlet anlaşması Müslümanların katılımıyla gerçekleşmiş olacaktı.

VOLKER BECK’TEN İTİRAZ: ALEVİLERİN NE SUÇU VAR

Müzakerelerin durdurulmasına Yeşiller milletvekili Volker Beck’ten itiraz geldi. DİTİB’e soruşturma başlatılmasında etkili olan Beck, İslami teşkilatların dini cemaatler değil, siyasetin damgasını vurduğu dini dernekler olduğunu söyledi ve bu yüzden anlaşma olmamasının doğru olduğunu ifade etti. Bununla birlikte Alevilerle yapılan anlaşma görüşmelerinin de durdurulmasına şaşıran Beck, “Aleviler sürekli olarak İslami derneklerde yaşanan problemlerden dolayı acı çekemez. Onlar kendi başına müstakil bir dini cemaat” ifadesini kullandı. Beck’e göre Alevilerin bir dahaki seçime kadar beklemesi anlamlı değil.