DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Doğum sonrası kiloları dert etmeyin!

Doğum sonrası kiloları dert etmeyin!

9 ay boyunca alınan doğum kilolarını nasıl geri vereceğim diye dert etmeyin. Doğum sonrası kiloları vermek için ne yapılmalıdır, nasıl beslenilmelidir?

KahvaltıMetabolizmanızı hızlandırmak için güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. Genelde çok kalorili ve çok şekerli gıdaların süt yaptığı sanılır fakat bu durum gereksiz kalori almanıza sebep olabilir. Kahvaltıda hem uzun süre tok kalmak hem de bebeğinizi emzirmenizi desteklemek için süt,yoğurt,yumurta,peynir gibi kaliteli protein tercih etmelisiniz.Emzirme Dönemi İçin Örnek MenüKahvaltı: Bol sütlü müsli veya yulaf ezmesiVeya1 subardağı süt1 adet yumurta1 ince dilim peynir4-5 adet zeytin1-2 ince dilim ekmekAra Öğün: 1 porsiyon meyve1 subardağı sütÖğle: 1 porsiyon etli sebze yemeği1 porsiyon bulgur pilavı1 kase yoğurt veya 1 subardağı ayran1 kase salataAra Öğün: 1 ince dilim peynir1-2 ince dilim ekmek1 porsiyon meyveAkşam: 1 kase çorba2-3 yumurta büyüklüğünde et/balık/tavuk veya kıymalı sebze yemeği1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği1-2 ince dilim ekmekGece: 1 porsiyon meyve1 subardağı süt veya yoğurtSebze Meyve Tüketimini unutmayınGünde en az 5-6 porsiyon meyve sebze tüketinLifYulaf, tahıl ürünleri, baklagiller tüketerek günlük lif alımınızı karşılayın

Egzersiz Şart

Vücudunuzu ısındırmak ve sakatlıklara yol açmamak için egsersize yürüyüş ile başlayın. Yoga,pilates gibi vücut olarak sıkılaşmanızı ve incelemenizi sağlayacak sporlar tercih edebilirsiniz. Açık havada yürüyüş veya yüzmek de yine tercihler arasındadır. Egzersize zaman bulamadığınızı düşünüyorsanız egzersizinize bebeğinizi de dahil edebilirsiniz. Günlük yürüyüşünüzü bebeğinizle yapabilirsiniz veya esneme hareketlerini hem kendinize hem de bebeğiniz için uygun olanlarını uygulayabilirsiniz. Hafif bebek egzersizleri bebeğinizin kas gelişimini de olumlu yönde destekleyecektir.Bebeğinizi EmzirinEmzirmek için ekstra 500 kkal enerjiye ihtiyaç vardır. Emzirirken günlük yaklaşık 600-800 kkal enerji harcarsınız.dogum-sonrasi-nasil-kilo-veririzUyku DüzeniGün içinde hafif uyku gün içinde daha fazla yemenizi veya şekerli-yağlı yiyeceklere yönelmenizi engeller. Günlük uyku eksikliği egzersiz yapmanıza engel olacak, kendinizi yorgun hissetmenize sebep olacaktır. Ayrıca düzenli uyku metabolizma hızınızın düşmesini engeller ve belirli düzeyde kalmasına yardımcı olmaktadır.Porsiyonlarınızı KüçültünKilo kaybı ve kilo sabitlemek için küçük porsiyonda yemek önemlidir. Küçük tabak seçmek daha az porsiyon tüketmenize yardımcı olacaktır. Küçük tabakta yediğiniz yemek göz algınızı da tatmin edecektir.Gerçekçi Hedefler BelirleyinDoğum sırasında bebek ve amniyotik sıvı ile beraber yaklaşık 5-6 kilo kaybı görülmektedir. Doğumdan sonraki ilk hafta da kilo kayıpları görülebilir fakat bu kilonun çoğu yine vücuttaki fazla sudur. Asıl yağları kaybetmek zaman alacak bir süreçtir. Doğru beslenme ve egzersizle haftada 500 g- 800 g kilo kaybı uygun ve ideal miktarda kilo kaybıdır.Süper Gıdalar (Super Food) ile TanışınDoğum sonrası anne vücudunun besleyici besinlere duyudğu ihtiyaç maksimum düzeydedir. Daha az kalorili ve sağlıklı yağları dengeli içeren besinleri tüketmeye çalışın. Süper gıdalar ( chia tohumu ,maka,kinoa, goji) omega 3 yağ asidi çeşitlerinden DHA (Dokosaheksaenoik Asit) içeriği bakımından oldukça zengin gıdalardır, beyin ve sinir sistemi gelişiminde, kanserden korunmada etkilidir.Sıvı Tüketimini UnutmayınDehidrasyonu önlemek ve vücut enzimlerinin sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için su tüketimi çok önemli. Unutmayın gün içinde çay içiyor olmak size sıvı kazandırmaz, aksine çay diüretiktir ve sıvı kaybına sebep olmaktadır. Gün içinde 1,5-2 litre su içmek metabolizmanızın hızlanmasına,kilo kaybının kolaylaşmasına ve toksinlerden arınmanıza yardımcı olacaktır. Dehidrasyon seviyenizi idrarınızın renginden analiz edebilirsiniz. Eğer idrar renginiz koyu ise bu durum yeteri kadar vücudunuza sıvı almadığınıza işarettir.