DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Down sendromu belirtileri nelerdir?

Down sendromu belirtileri nelerdir?

Down sendromu hamilelik esnasında veya doğumdan sonra tanısı konabilecek bir rahatsızlıktır. İnsan vücudunun pek çok bölümünde Down sendromu belirtileri görülebilmektedir. Yeni doğan bebekler Down sendromu rahatsızlığı taşıyorlarsa dış görünümlerinde bazı farklılıklar görülür. Bu farklılıklardan şüphelenilerek genetik tahiller yapılır ve net tanıya ulaşılır. Burada şunu hatırlatmak gerekir ki bu farklılıkların neredeyse hepsi daha nadir olarak tamamen

Down sendromu hamilelik esnasında veya doğumdan sonra tanısı konabilecek bir rahatsızlıktır. İnsan vücudunun pek çok bölümünde Down sendromu belirtileri görülebilmektedir. Yeni doğan bebekler Down sendromu rahatsızlığı taşıyorlarsa dış görünümlerinde bazı farklılıklar görülür. Bu farklılıklardan şüphelenilerek genetik tahiller yapılır ve net tanıya ulaşılır. Burada şunu hatırlatmak gerekir ki bu farklılıkların neredeyse hepsi daha nadir olarak tamamen normal kişilerde de görülebilmektedir. Bu yüzden sadece dış görünüşe, fiziksel özelliklere bakılarak tanı konamaz. Kesin tanı yalnızca kromozom analizi ile konulabilir.Kesin tanı koymak için yeterli olmasa da Down sendromu belirtileri ile ilgili bazı ortak fiziksel özelliklerden bahsedilebilir:

Down sendromu belirtileri bebeklerde:

Bu bebeklerin başı diğer bebeklere oranla daha küçüktür ve başın arka kısmı yassı, enseleri ise daha geniş, kısa ve boğumlu olur. Kaslarda gevşeklik olduğu için ilk başlarda bebeklerin başını tutamama, yürüme ve oturma problemleri görülür fakat uygulanan tedavilerle bu yetenekleri kazanabilirler. Ayrıca tedaviye erken başlanan çocuklarda büyük oranlarda olumlu dönütler alınmakta ve yaşam kalitelerinin yükseldiği gözlemlenmektedir.Bu bebeklerin yüz yapıları belirgin şekilde farklı, gözleri çekik ve birbirinden ayrıdır. Kulakları ve burnu normalden daha küçüktür, burun köke doğru daha basıktır. Parmaklar kısa ve tombul eller ise geniş yapılıdır.Boy uzunlukları diğer çocuklara nazaran daha kısadır. El ayasını(avuç içi) ortadan ikiye bölen tek bir çizgi bulunur. Bu çizgi bazılarında tek avuçta bazılarında ise her iki avuçta da bulunur. Down sendromlu çocukların dilleri normalden büyüktür ve ağızdan dışarı taşabilir. Ayak başparmağı ile yanındaki diğer parmaklar arasında bulunan açıklık fazladır. Bu çocuklarda gevşek bir ve bombeli bir karın yapısı görülür.

Down sendromlu çocuklarda zeka gelişimi nasıldır?

Bu çocuklarda öğrenme güçlü olup olmadığı bir yaşından önce anlaşılamamaktadır. Down sendromlular 2-3 yaşına geldiklerinde cümle kurma yeteneğini elde edebilirler. Bu yeteneğin kazanılmasının daha uzun zaman aldığı durumlar da görülmektedir.Zeka seviyesi yönüyle bu çocuklar birbirinden oldukça farklı özellikler gösterebilirler. İlk bebeklik zamanlarındaki zeka seviyeleri diğer çocuklara yakındır fakat gelişimleri yavaş olduğundan ilerleyen dönemlerde diğer çocukların gerisinde kalırlar. Zeka geliştiren eğitimlere erken dönemde başlanırsa zeka düzeylerinde ve becerilerinde fark edilecek oranda gelişmeler meydana gelebilir. Down sendromlu çocuklar bu sayede yaşam kalitelerini artırarak normal bireylerin standardına yakın bir yaşam şansı elde edebilirler.