DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Engellilerin Toplumda Karşılaştıkları Sorunlar Nelerdir?

Engellilerin Toplumda Karşılaştıkları Sorunlar Nelerdir?

Engelli, yaralanma ya da fiziksel veya zihinsel bir rahatsızlığı nedeniyle bazı hareketleri duyuları veya işlevleri kısıtlanan kişilere denir. Engeller doğuştan ya da sonradan, bazı hastalık veya kazalar sonucu meydana gelmiş olabilir. Engelliler kaybettikleri hareket ve duyulardan dolayı toplumsal alanda birçok zorlukla karşılaşabilirler. Engellilerin yaşadığı sıkıntılar ve zorluklar hem aile hem de sosyal çevresinde ortaya çıkmaktadır.Bir

Engelli, yaralanma ya da fiziksel veya zihinsel bir rahatsızlığı nedeniyle bazı hareketleri duyuları veya işlevleri kısıtlanan kişilere denir. Engeller doğuştan ya da sonradan, bazı hastalık veya kazalar sonucu meydana gelmiş olabilir. Engelliler kaybettikleri hareket ve duyulardan dolayı toplumsal alanda birçok zorlukla karşılaşabilirler. Engellilerin yaşadığı sıkıntılar ve zorluklar hem aile hem de sosyal çevresinde ortaya çıkmaktadır.Bir toplumu tasarlarken, bir toplum modeli yaparken, içinde yaşanılan fiziksel çevreyi o toplumun içinde yaşayan herkesi düşünerek tasarlamak gerekir.Yaşanılan konuttan tüm kamusal yaşam alanlarına ve ulaşım araçlarına kadar tüm çevresel elemanların engellilerin özellikleri ve ihtiyaçları da dikkate alınarak tasarlanması gerekmektedir.Ancak toplumlarda tüm bunlara dikkat edilmediğinden, engellilerin topluma katılmalarının önündeki en büyük engeller her zaman ulaşım, fiziksel çevre ve konut sorunu olmaktadır.Yollar, kaldırımlar, kamu binaları, parklar, bahçeler, okullar, içinde yaşanılan konutlar, ulaşım araçları ve bunun gibi daha birçok fiziksel çevre elemanı, engellilerin topluma katılmasının önünde ciddi birer engel oluşturmaktadır. Böyle ortamlarda yaşamak zorunda kalan engelli bireylerin yaşamları daha da sınırlanmaktadır. Yani hareket yeteneği sınırlanan birey toplumsal yaşamdan da dışlanmaktadır.Bütün bunların olmaması için, engellilerin topluma katılmasını, toplumla bütünleşmesini kolaylaştıracak yöntemler tasarlanabilir ve geliştirilebilir. engelliler

Engellilerin Bazı Sorunlarına Çözüm Önerileri

 

  • Ağaçlar, elektrik direkleri, trafik levhaları görme engellilerin ve ortopedik engellilerin yürümelerine engel olmayacak şekilde dikilmelidir.

Bunlar yol tarafındaki kaldırım kenarına aynı aralıklarla ve aynı hizada dikilmelidir. Şayet kaldırımın ortasına dikilmesi gerekiyorsa, kaldırımın yol tarafındaki kenarında bir kişinin ya da tekerlekli bir sandalyenin geçebileceği kadar boşluk bırakılmalıdır.

  • Ağaçların alt dalları görme engellinin kafasına çarpmaması için kesilmelidir.
  • Ağaç gövdelerinin etrafı geniş çemberlerle çevrilmelidir.
  • Trafik levhaları görme engellilerin kafasına çarpmayacak şekilde dikilmelidir.
  • Araçların çıkışını engellemek için kaldırım kenarlarına dikilen beton mantarlar, çok kısa olduğundan görme engellilerin ayağının takılıp düşmesine sebep olmaktadır. Eğer dikilmesi gerekiyorsa bunlar daha sık ( bir tekerlekli sandalye sığacak aralıklarla) ve mümkün mertebe yol kenarına yakın dikilmelidir.
  • Esnafın kaldırımlarda mallarını sergilemesine kesinlikle izin verilmemelidir.
  • Araçların kaldırımlara park etmeleri kesinlikle önlenmeli ve bunun için gerekli önlemler alınmalıdır.
  • Kaldırım yüzeyinin düz olmasına dikkat edilmelidir. Yürüyüşü kolaylaştırmak için kaldırımlardaki çukurlar, bozukluklar giderilmelidir.
  • Kaldırımlarda bodrum kat girişi ya da merdiven boşlukları bulunmamalıdır. Zorunlu ise bunların bulunduğu kısımların etrafı demir parmaklıklarla çevrilmelidir.
  • Dış kenarı boş veya derin olan kaldırımların (ya da kaldırımın olmadığı yollarda), bu kenarlarına duvar ya da parmaklıklar yapılmalıdır.
  • Kaldırım olmayan yerlerde şayet araçların yollara park etmesi zorunlu ise kesinlikle ters park yapılmamalıdır.
  • Bütün trafik ışıklarına sesli sinyalizasyon takılmalıdır.
  • Yol, kaldırım, kanalizasyon, telefon ve elektrik döşeme çalışmalarında mutlaka görme engellilerin fark edebileceği barikatlar yapılmalı, çalışma biter bitmez çukurların üzeri kapatılıp düzeltilmelidir. Engellilere yardımcı olunması için uyarıcı levhalar bulunmalıdır.
  • Geniş kaldırımlarda görme engellilerin takip ederek yürüyebileceği farklı zeminler olmalıdır. Ayrıca yaya geçitlerinin ve alt/üst geçit girişlerinin zemini farklı döşenmelidir. Bu zemin görme engelliyi alt/üst geçit merdivenlerine götürebilmelidir.
  • Belediye otobüslerinde durma düğmeleri bedensel engelli, kısa boylular ve çocuklar için mutlaka aşağılarda ve oturma yerlerine yakın yerlerde olmalıdır.
  • Otobüs ve minibüslerdeki koltukların dizilişinde tek ya da en fazla iki farklı çeşit olmalıdır.
  • Otobüsün hangi durağa geldiği ve sonraki durağın hangisi olduğu anonsla duyurulmalıdır.
  • Toplu taşıma araçlarının giriş kapılarına sesli sinyalizasyon konulması görme engellinin otobüse kolay binmesini ve inmesini sağlayacaktır.
  • Otobüs duraklarının zemini, görme engellilerin bastonlarıyla ve ayaklarıyla hissedebilecekleri şekilde kaldırımdan farklı olmalıdır.
  • Tren, tramvay veya metroda görme engellinin, bineceği kapıyı kolayca bulabilmesi için kapılara sesli sinyalizasyon koyulmalıdır.
  • Metroda sarı çizgi bastonla tanınabilecek şekilde tırtırlı ve 55-60 cm genişliğinde olmalıdır.
  • Vapurlarda yolcuların inip-binme yerlerinin her iki tarafına sesli sinyalizasyon konulmalıdır.
  • En önemlisi toplumun engellilere karşı davranışları konusunda bilgilendirme programları hazırlanmalı ve televizyon, gazete ve broşürler aracılığıyla toplumun her kesimine yayınlanmalıdır.

 

ENGELLİLERİN EĞİTİM HAKKI

 Bedensel bir özrü ya da zihinsel bir bozukluğu olan çocuklar için, öğretilen şeylerin ve öğretme yöntemlerinin farklı olduğu özel okullar vardır. Engelli bireylerin aşağıda geçtiği şekilde eğitim alamamaları karşılaştıkları en büyük problemlerdendir.ZİHİNSEL ENGELLİLERİN EĞİTİMİ: Normalin altında bir zekâya sahip olan çocukların eğitim aldığı özel okullar vardır.BEDENSEL ENGELLİLERİN EĞİTİMİ: Bazı bedensel özürlü çocuklar koltuk değneği ya da tekerlekli sandalye yardımıyla çevrelerindeki okullara gidebilmektedir. Ancak mevcut okulun şartları engellilerin gereksinimlerine göre ayarlanmalıdır.GÖRME ENGELLİLERİN EĞİTİMİ: Görme sorunu olan bireylere, görme özürlü ya da kör denir. Körlerin eğitiminde Braille alfabesi kullanılır.İŞİTME ENGELLİ EĞİTİMİ: İşitme özrü olan çocukların bir bölümü çok küçükten ya da doğuştan sağır oldukları için konuşmayı da öğrenemez ve “sağır dilsiz” olarak büyür.İşitme özrü olan çocukları eğitmenin çeşitli yöntemleri vardır. Çocuklara dudak hareketlerini izleyerek “dudaktan okuma” öğretilir. Bu süreç içinde dudakları izleyerek ses çıkarma alıştırmaları yaptırılır ve konuşma öğretilebilir.Bir başka yöntem de, alfabenin harflerini taklit ederek, parmaklarla yapılan işaretleşmedir.