DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Erdoğan’ın “AB üyeliğini referanduma götürürüz” sözlerine yanıt

Erdoğan’ın “AB üyeliğini referanduma götürürüz” sözlerine yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın terör unsuru nedeniyle vize muafiyeti vermeyen AB’ye söylediği sözler rest olarak algılanmıştı. Erdoğan’ın “Gerekirse halkımız ile kamuoyu araştırmasına gideriz” sözlerine yanıt geldi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı vize muafiyeti ile ilgili açıklamaya Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İngilizlerin yaptığı gibi biz de bir kamuoyu araştırmasına milletimizle gideriz” diyerek referanduma götürürüz çağrısı yapmıştı. Erdoğan’ın bu sözlerine Brüksel’den yanıt gecikmedi.AB sözcülerinden Maja Kocijancic, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerine yönelik açıklamalarda bulundu. Maja Kocijancic, “Yorumlar üzerine yorum yapmıyoruz” dedi.Türkiye’nin 30 Haziran’da 4 bakanıyla birlikte bulunacağı Brüksel’e de dikkat çekti.

“STRATEJİK BİR HATA OLUR”

AB yetkilileri, Erdoğan’ın örnek gösterdiği İngiltere’nin referanduma gitmesi olayının farklı bir nitelik taşıdığını dile getirdi.Türkiye’nin AB üyeliğinden vazgeçmesi durumuna değinen AB yetkilileri, “Stratejik hedef olarak yansıtılan AB üyeliğinden vazgeçmek de stratejik bir hata olacaktır” diye nitelendirdi.

“KARAR TÜRKİYE’NİN”

Maja Kocijancic Erdoğan’ın referanduma gitmeye yönelik sözlerine “Yorumlar üzerine yorum yapmıyoruz. Bu yönde bir kararı alması gereken Türk yetkililerdir” diye konuştu.AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn’ın sözcüsü Maja Kocijancic, Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi neden kabul etmediği hakkındaki “Türkiye’nin büyük bir çoğunluğunun Müslüman kesim olması” iddialarına yanıt verdi.AB sözcüsü Maja Kocijancic bu iddiaya “Doğru değil” yanıtını verdi.

“TÜRKİYE’NİN REFERANDUMA GİTME HAKKI VAR”

Türkiye’nin AB üyeliği için referanduma gitme hakkının bulunduğunu, bu olayın ulusal egemenlik alanına girdiği için AB’nin karışma olasılığının olmadığı açıklandı. AB yetkilileri, böyle bir kararın alınmasının sonraki adımlarının da düşünülmesi gerektiğine de dikkat çekti.AB üst düzey yetkilileri, “Türkiye başından bu yana AB üyeliğinin stratejik hedef olduğunu söylüyor. Bu hedeften sapma varsa bunun açıkça ortaya konulmasında fayda var” diye ekledi.AB yetkilileri iki ülke arasında yarar olması adına, hedefe odaklanıp sıkıntıları aşma adına adımlar atılması gerektiğini vurguladı.AB yetkilileri, “Referandum fikrinin ortaya atılmasının bu referandumdan ‘evet’ çıkmasını sağlama ve sürece desteği artırma amaçlı olduğunu düşünmek oldukça zor” dedi.

REFERANDUM TARTIŞMASI NASIL ÇIKTI?

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’ın, “Türkiye’nin vize muafiyeti konusunda 72 kriteri yerine getirmeme uğraşına gittiği takdirde Avrupa’ya vizesiz seyahat etmek zorunda kalacaklarını Erdoğan’ın halkına kendisinin söylenesi gerekiyor” şeklindeki açıklamalarından sonra kriterlerdeki ‘terör’ tanımı nedeniyle vize muafiyetine sıcak bakmayan Erdoğan ise, “Biz meseleyi milletimize rahat anlatırız… İngilizlerin yaptığı gibi biz de bir kamuoyu araştırmasına milletimizle gideriz, ‘AB ile müzakerelere devam mı tamam mı’ diye sorarız” diye konuşmuştu.