DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Et üretimi çevre için meyve-sebze üretiminden 28 kat daha zararlı

Et üretimi çevre için meyve-sebze üretiminden 28 kat daha zararlı

Almanya Çevre Dairesi, ilk kez ete yapılan yatırımı çevreye zarar veren yatırım olarak değerlendirdi ve et fiyatları için zam istedi. Dairenin verdiği bilgiye göre et ve et ürünleri çevreye bitkisel ürünlerden 28 kat daha fazla zarar veriyor.

Alman Çevre Dairesi et ve süt ürünlerinden daha fazla vergi alınması talebinde bulundu. Çevre Dairesi özellikle et üretiminin çevreye olan uzun vadedeki olumsuz etkilerini hesaba katarak et fiyatları için zam istedi. Daireye göre hayvanlardan elde edilen ürünlerden daha fazla katma değer vergisi alındığı takdirde bunun çevreyi korumaya olumlu etkileri olur.

ET FİYATLARI ARTSIN, ULAŞIM ARAÇLARINI KULLANMAK UCUZLASIN

Böyle bir karar, et fiyatları ve süt gibi diğer hayvansal ürünlerin müşteri açısından daha pahalı olması anlamına geliyor. Fakat Federal Çevre Dairesi bunun karşılığında otobüs ve tren yolculuğunun ucuzlatılabileceğinden de bahsediyor.Federal Çevre Dairesi, iklimi korumak için sera gazı salınımına dikkat edilmesi gerektiğinden yola çıkıyor. Sera gazı salınımında en önemli faktör olarak hayvan yetiştiriciliği gösteriliyor. Kitlerler haline büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin metan gazı ve diazot monoksit gazı emisyonunda çok etkili olduğu ve bunun da iklim değişikliğine sebep olduğu biliniyor.

ÇEVRE İÇİN ZARARLI OLDUĞU HALDE ET ÜRETİMİNE SINIR KONMUYOR

Federal Çevre Dairesi’nin verdiği bilgiye göre tahıllardan üretilen gıdalar, meyve ve sebze üretimi hayvansal ürünlere göre iklimi koruma açısından çok daha zararsız. Daire konuyla ilgili bir de rapor hazırlamış. ‘Almanya’da Çevreye Zarar Veren Yatırımlar’ başlığını taşıyan raporda şu bilgiye yer veriliyor: “Bir kilo sebze ve meyvenin üretilmesinde bir kilodan az karbondioksit açığa çıkarken, 960 gram et üretiminde açığa çıkan karbondioksit miktarı 28 kiloyu buluyor. Buna rağmen et ve et ürünleri gıda maddeleri endüstrisinde en çok satış oranlarına sahip.”

ALMANYA ULUSLARARASI SÖZLEŞMEYE UYMUYOR

Raporu tanıtan Federal Çevre Dairesi Başkanı Maria Krautzberger, Almanya’nın uluslararası düzlemde iklimi daha fazla koruma sözü verdiği halde et ve et ürünü satışlarının daha fazla olmasını paradoks bir durum olarak değerlendirdi. Krautzberger, “Hem bu sözü veriyor hem de kendi ülkemizde iklime zararlı uygulamayı vergiden elde edilen gelirle onurlandırıyoruz” diyerek yakındı.

ÇEVREYE EN BÜYÜK ZARAR DİZELE YAPILAN YATIRIMLARDAN GELİYOR

Krautzberger’in verdiği bilgiye göre çevreye zarar veren yatırım miktarı yılda 57 milyar Euro’yu geçiyor. Bu yatırımlarda en büyük pay ulaşım sektörünün. Akaryakıt olarak özellikle dizele sunulan ayrıcalığı takibe alan daire, bu alandaki çevreye zarar veren yatırım iktarının 7,4 milyar Euro’yu bulduğunu haber veriyor. Dizelin benzine göre 14 kat daha fazla karbondioksit ürettiğini, fakat buna rağmen tüketiminin sürekli olarak arttığından şikayet eden kurum, bu alanda da verginin yüksek tutulmasını istiyor.Et ve et ürünlerine yapılan yatırımlar ise rapora  5,2 milyar Euro olarak yansımış. Dairenin raporu et fiyatları açısından ne anlama geliyor zaman gösterecek.