DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Fren Balatası Ne Sıklıkta Değiştirilmelidir?

Fren Balatası Ne Sıklıkta Değiştirilmelidir?

Hareket halindeki aracı durdurmak için mutlaka frenleri kullanıyoruz. Güvenli bir şekilde hareket edip durmak, seyir esnasında trafik kazalarına yol açmamak, kendimizin ve trafikte bulunan diğer kişilerin hayatlarını tehlikeye sokmamak için frenleri dikkatli kullanmalıyız ayrıca fren balatası kontrollerini sık yapmalıyız. Çünkü frene her basıldığında diskin üzerinde yer alan balatalar aracın durmasını sağlamaktadır. Balatalar zaman içerisinde kullanıldıkça

Hareket halindeki aracı durdurmak için mutlaka frenleri kullanıyoruz. Güvenli bir şekilde hareket edip durmak, seyir esnasında trafik kazalarına yol açmamak, kendimizin ve trafikte bulunan diğer kişilerin hayatlarını tehlikeye sokmamak için frenleri dikkatli kullanmalıyız ayrıca fren balatası kontrollerini sık yapmalıyız. Çünkü frene her basıldığında diskin üzerinde yer alan balatalar aracın durmasını sağlamaktadır. Balatalar zaman içerisinde kullanıldıkça sürtünmenin de etkisiyle erir ve bir süre sonra değiştirilme ihtiyacı duyarlar.

Fren Balatası Ne Sıklıkta Değiştirilmelidir?

Sürücüler için merak edilen bir soru da “Fren Balatası Ne Sıklıkta Değiştirilmelidir?” sorusudur. Bu soruya net bir cevap vermek, her sürücünün araç sürme tarzı farklı olduğu için, pek mümkün değildir. Aracını agresif sürenler ve hız merakı olanlar frenleri çok sık kullandıklarından bu kişilerin araçlarındaki balatalar diğer sürücülerin araçlarına oranla çok daha çabuk erir. Yüksek hızdayken veya keskin dönüş için yapılan ani ve sert frenler balata ömrünü kısaltır. Aracını sakin ve düşük hızda sürmeyi tercih eden sürücüler frenleri kullanmaya pek fazla ihtiyaç duymazlar bu sayede agresif sürücülere oranla çok daha uzun süre balataları değiştirmeye ihtiyaç duymazlar.Yeni teknolojiyle üretilen araçlarda fren balataları ile ilgili ikaz ışığı bulunuyor, ışık yandığında balatanın değişim zamanı anlaşılıyor. Eski arabalarda ise böyle bir imkan olmadığından balatanın durumu kullanım esnasında anlaşılabilir. Frene basıldığında yanık kokusu geliyorsa veya cayırtı vb. sesler çıkıyorsa fren balataları bitmiş olabilir. Bazı balata markaları yeni takıldığı halde frene basıldığında ötebilir. Ayrıca yazın havaların ısınması balataların erimesini daha da hızlandırmaktadır. Bu belirtiler ortaya çıktığında hemen bir servise ya da tamirciye aracı gösterip durum tespiti yaptırmak gerekir.Eğer bitik balatalarla araç kullanılmaya devam edilir, balatalar zamanında değiştirilmezse fren diskleri zarar görebilir ve onarım maliyeti çok daha yüksek olur. Daha fazla maddi zarara yol açamamak için balataların sık değiştirilmesi tavsiye edilir.Normal şartlarda birçok araçta fren balatalarının ömrü ortalama 40 bin km. civarında gider. Fakat agresif kullanımda balata ömrünün 20 bin kilometrede de bitmesi mümkündür. Titiz olan ve araç bakımlarını aksatmayan sürücülere önerilen 25-30 bin km. civarlarında balata değişimi yapmalarıdır.