DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Göçmen aileler Almanya’da eğitimdeki açığı kapatıyor

Göçmen aileler Almanya’da eğitimdeki açığı kapatıyor

Almanya’da entegrasyon yavaş ilerliyor. Ancak bu yavaş ilerleme sanıldığı gibi göçmen toplumdan kaynaklanmıyor. Federal Hükümet’in son entegrasyon raporuna göre Almanlar arasındaki Müslüman düşmanlığı giderek artıyor.İki yılda bir yayınlanan ve Haziran 2014 ile Temmuz 2016 dönemini kapsayan raporu kamuoyuyla paylaşan isim hükümetin entegrasyon sorumlusu Aydan Özoğuz oldu. GÖNÜLLÜ GÖÇMEN SAYISI ARTIYOR Raporda, göçmenlerin entegrasyonuna dair olumlu

Almanya’da entegrasyon yavaş ilerliyor. Ancak bu yavaş ilerleme sanıldığı gibi göçmen toplumdan kaynaklanmıyor. Federal Hükümet’in son entegrasyon raporuna göre Almanlar arasındaki Müslüman düşmanlığı giderek artıyor.İki yılda bir yayınlanan ve Haziran 2014 ile Temmuz 2016 dönemini kapsayan raporu kamuoyuyla paylaşan isim hükümetin entegrasyon sorumlusu Aydan Özoğuz oldu.

GÖNÜLLÜ GÖÇMEN SAYISI ARTIYOR

Raporda, göçmenlerin entegrasyonuna dair olumlu sonuçlar var. Örneğin gönüllü çalışmalara katılan göçmenlerin sayısı artmış, yabancı ülke pasaportuna sahip çocuklar arasında orta dereceli okullardan mezun olanların sayısı giderek düzelme gösteriyor ve göçmen ailelerden gelen küçük yaştaki çocukları artık anaokullarında daha sık görmek mümkün.Bununla birlikte hiçbir mezuniyeti olmayan göçmen gençlerin sayısının bir miktar daha artması, göçmenlerin yoksul olma riski ile işsiz olma oranının Almanlara göre iki kat fazla olması problem olmaya devam ediyor.

MÜLTECİLER ENTEGRASYON TABLOSUNU DEĞİŞTİRDİ

Almanya’nın göç tablosunu son birkaç sene içinde radikal bir değişime uğratan mültecilerin entegrasyonunda ise olumlu bir gelişme gözlemleniyor. Rapora göre entegrasyon kurslarına katılan ve mültecilerin sayısı ciddi oranda artmış. Bununla birlikte kursu başaramayanların sayısı da az değil. 2014 yılında bu sayı 7 bin 636 olarak hesaplanmış. Geçtiğimiz yıl imtihanı geçemeyen kursiyerlerin sayısı ise 8 bin 687 olarak rapora yansımış. Aynı yıl kursu başarıyla geçenlerin sayısı ise 98 bin 500. Entegrasyon kurslarıyla ilgili en büyük sorun ise Almanca öğretmenlerinin sayısının yetmemesi.Özoğuz’a göre özellikle mültecilerin topluma, eğitim ve iş hayatına entegrasyonu konusu önümüzdeki yılların en büyük görevi olacak. Mültecilerin aile birleşimi imkanına kavuşması ile ilgili görüşlerini de paylayan göç ve entegrasyon sorumlusu, Almanya’da geçici sığınma hakkı alanların akrabalarının vize başvuruları hakkında 2018 martından itibaren karar verilmesini istedi. Özoğuz, “Aileleri parçalamak her hâlükârda iyi bir entegrasyon çalışması olamaz” ifadesini kullandı.

DİNİ İSTİSMAR EDEN GÖÇMEN GRUPLAR RAPORA YANSIMADI

Raporda, Alman medyasının ve siyasetinin sık sık konu haline getirdiği radikal İslam yanlılarından bahsedilmiyor. Selefilerin adının da geçmediği raporda sadece aşırılığa karşı teşvik programları ile ilgili bilgi veriliyor. Bununla birlikte rapor, Müslümanlar arasında da karşılaşılan antisemitizm konusuna yer veriyor.Özoğuz bu bağlamda içişleri bakanlarının bir kararına değindi ve yabancı veya dini ideolojileri takip eden insanların işlediği siyasi suçların gelecekte ayrı bir konu olarak ele alınacağını ve sonuçların gelecekte yayınlanacak raporlara yansıyacağını dile getirdi.