DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Hazırladığım ders programına neden uyamıyorum?

Hazırladığım ders programına neden uyamıyorum?

“ Hazırladığım ders programına neden uyamıyorum? “ sorusu öğrenciler arasında cevaplandırılmayı bekleyen zor sorulardan biridir. Yazımızda Psikolojik Danışman Özkan Emiroğlu’nun görüşlerine yer veriyoruz. Öğrenciyle birlikte ders programı yapmanın daha doğru ve eğitici olacağını düşünüyorum. Ancak birçok öğrenci ders programını rehber öğretmen ile yapmanın daha motive edici olduğunu düşünüyor. Bu düşünce kısmen doğru olsa da aslında

“ Hazırladığım ders programına neden uyamıyorum? “ sorusu öğrenciler arasında cevaplandırılmayı bekleyen zor sorulardan biridir. Yazımızda Psikolojik Danışman Özkan Emiroğlu’nun görüşlerine yer veriyoruz. Öğrenciyle birlikte ders programı yapmanın daha doğru ve eğitici olacağını düşünüyorum. Ancak birçok öğrenci ders programını rehber öğretmen ile yapmanın daha motive edici olduğunu düşünüyor. Bu düşünce kısmen doğru olsa da aslında dıştan denetimin bir göstergesidir. İstediğimiz bir durum değil. Eğitimci olarak amacımız bağımlı bireyler yetiştirmek olmamalıdır. Eğer öğrenci rehber öğretmen ile ders programı yapacaksa, bu sadece verimli ders çalışmayı ve program yapmayı öğrenmek için olmalıdır.Fakat bazı öğrenciler ders programını kendi hazırladığı halde buna uyamadıklarını belirtiyor. Bu neden böyle oluyor. Kendi yaptığı programa uyamadığı için illa ki bir başkası mı onun adına hazırlamalıdır. Bu nereye kadar devam edecek.Evlendiği zaman yine eşinin onun adına hayatını düzenlemesini beklemesi acaba bu alışkanlığının devamı mıdır?Peki neden bir öğrenci, kendi hazırladığı ders programına uyamadığını düşünüyor?Öncelikle buna ya öyle inanmış ki kendini gerçekleştiren kehanete döndüğü için istese de ders programına uyamıyor.Birinin bizi yönetmesine alışmışız. İç disiplinimizi sağlamayı öğrenememiş olabiliriz. Bu konuda bilinçli bir gayret içinde olmalıyız. Öncelikle kendimize güvenmeyi öğrenmeliyiz.Tembellik öyle işlemiştir ki bizim için bu sadece bahaneye dönüşmüş olabilir. Kendine uygun bir ders programı henüz bulamadığını iddia edebilir. Ancak ders programı nasıl yapıldığını öğrendikten sonra mümkün olduğu kadar kendi programını kendi yapmaya gayret etmelidir. Program yapmanın hiç de zor olmadığını kendinizde göreceksiniz.

Sevilmeyen dersler

Sıra sevmediği derslere çalışmaya geldiğinde, öğrenci, sevdiği derslere gösterdiği özen ve gayreti sevmediği derslere göstermeyebilir. Bu noktada uymakta olduğu programı yavaş yavaş terk edebiliyor. Unutmayın ki sevdiğiniz ders kadar sevmediğiniz ders içinde gayret etmeliyiz.Yaş dönemi çok etili olabilmektedir. Özellikle 8- 9-10. sınıflar bu konuda çok sıkıntı yaşayabilmektedir. Ergenlik döneminin hızlı gelişim ve fırtınalı yapısı ve önceliklerin değişmiş olması ders programına uymayı zorlaştıran bir durum olabilir. Ergen arkadaşları ile çok vakit geçirmek istemesi ya da kendi değişim çatışmalarına uyum sağlamak için harcadığı zamandan dolayı ders programına uymak zorlaştırabilir. Ancak bu durum ergen için bir bahane olmamalıdır. Buna göre iradesini ve sorumluluk duygusunu kullanmalıdır. Elbette arkadaşları ve kendi kişisel ihtiyaçları için de programda zaman koymak bu duruma biraz da olsa yardımcı olabilir.Çalışma alışkanlığı kazanmamış olmak da ders programına uymanızı zorlaştırabilir. Ders yükü ve zorluğu arttıkça çalışma sürenizi arttırmanız gerekir. Ancak bunu yapmadıysanız ve düzenli çalışmadıysanız, ders programına uymayı da beklemeyin. Elbette bocalayabilirsiniz. Ancak bir dönem sabreder, irade gösterirseniz ve notlarınızda olumlu neticeler görürseniz bu çalışma alışkanlığını kazanabilirsiniz. Emeksiz bir başarı olmayacağına kendinizi ikna etmelisiniz.