DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Hitler’in kitabı Kavgam, hesapları alt üst etti

Hitler’in kitabı Kavgam, hesapları alt üst etti

Hitler’in kitabı Kavgam, bir yıl içinde 85 bin sattı. Kitabın, bilim insanlarının eleştirel yaklaşımlarını da içermesine rağmen çok satanlar listesinde yer alması endişeleri arttırıyor. Ancak kitabın amacı Hitler’e kendini savunma imkanı vermek değil, aksine asıl amacını ortaya koymak.

Adolf Hitler’in kitabı ‘Kavgam’ (Mein Kampf), bir yıldır satın alınıp okunabiliyor. Kitabın içinde Hitler’in düşüncelerini eleştiren yazılara da yer veriliyor. Ancak buna rağmen kitaba gösterilen ilgi endişeyle karşılanıyor. Kitabı yayınlayan Yakın Tarih Enstitüsünün (IfZ) verdiği bilgiye göre Kavgam, ilk yayınlandığı 8 Ocak’tan bu yana 85 bin kişi tarafından okunmuş.IfZ Müdürü Andreas Wirsching’e göre bu beklenmedik derecede yüksek bir rakam. Wirsching, “Bu bizi oldukça aşan bir rakam oldu. Bu kadarını hiç hesap etmemiştik” şeklinde konuştu.

KAVGAM BASILINCA PANDORANIN KUTUSU AÇILDI MI?

Kavgam’ın yayınlanması 2015 yılında telif hakkı süresi dolduğu için mümkün olmuştu. 2016 yılında kitabın tekrar yayınlanması gündeme gelince Yahudi sivil toplum örgütleri endişelerini dile getirmiş ve bilim insanlarının eleştirel yaklaşımlarını da içeren basımına bile karşı çıkmışlardı. Hatta Almanya’daki Yahudi toplumunun önde gelenlerinden Charlotte Knobloch, kitabın basımını ‘pandoranın kutusunun açılması’na benzeterek uyarmıştı.

TIPKI BASIMINA GİRİŞEN SAĞCI YAYINEVİ HUKUKİ ENGELE TAKILDI

Aslında kitabın aşırı sağcı düşünceyi güçlendirdiğine dair bir bilgi elde yok. Eleştirel basım bu ayın sonunda altıncı baskı ile tekrar piyasaya sürülecek. Bunun dışında tıpkıbasım denemesi olmadı değil. Geçen yıl sağcı yayınevi ‘Der Schelm’, Hitler’in eserinin orijinalini kendini herkesten iyi zanneden insanların sıkıcı yorumlarına yer vermeden basacağını duyurmuş, ancak savcılığın harekete geçmesi üzerine bu plandan vazgeçmek zorunda kalmıştı.

KİTABIN AMACI KAVGAM’IN BİR PROPAGANDA ARACI OLDUĞUNU GÖSTERMEK

Eleştirel içerikli kitabı yayına hazırlayan tarihçiler de pandoranın kutusunun açılacağına inanmıyor. Bu tarihçilere göre bu korkular yersiz ve bu zamana kadarki tecrübeler de yasağın kitabı istenilenin tam tersine efsaneleştirdiğini ortaya koydu. Tarihçilerden Reiner Prass, “Kavgam’ın tümüyle öldürülmesi hiçbir zaman mümkün olmadı. Bu bakımdan bu kitabın Hitler’in kendi kendini bir yere koyup meşrulaştırdığını ortaya koymak daha mantıklı” dedi.

KİTAP SPIEGEL DERGİSİNİN ÇOK SATANLAR LİSTESİNDE

Prass’a göre ‘Kavgam’ zaten internet çıktığından beri her yerde okunabilecek bir kitap halini almıştı. Bu yüzden de bu yalanlardan, iftiralardan, çarpıtmalardan, yarım hakikatlerden oluşan propogandacı yalan bataklığına eleştirel bir bakışla sorgulamak gerekiyor.Kitabı hazırlayan ekip işte bu sebeple iki ay önce ‘Toplumun Bilime İhtiyacı Var’ başlıklı 50 bin Euro değerindeki ödüle layık görülmüş. Ekip kitabın içeriği ile ilgili olarak dünya çapında 70 bilimsel programa katılmış. Kitap geçen yılın nisan ayında da Spiegel dergisinin çok satanlar listesinde birinci sıraya oturmuş.

ÖĞRETMENLER HİTLER’İ DERSİN MERKEZİ HALİNE GETİRMEMELİ

Buna rağmen kitaba olumsuz gözle bakanlar yok değil. Bı yüzden IfZ, kitap hakkında bu zamana kadar herhangi bir davanın açılmadığına ve kitabın yayınlanmasından sonra sağ cenahtan herhangi bir propaganda kampanyası yürütülmediğine dikkat çekiyor. Enstitü, kitabın aşırı sağcılar için değil tarihe ve siyasete ilgi duyanlar için basıldığını hatırlatıyor ve okurların arasında çok sayıda öğretmenin olduğuna vurgu yapıyor. Bununla birlikte öğretmenlerden bu konuya derste hassasiyetle yaklaşmaları ve Hitler’i dersin merkezine çok fazla çekmemeleri isteniyor.