DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Hoparlörden Ses Gelmiyor, Sebebi Ne Olabilir?

Hoparlörden Ses Gelmiyor, Sebebi Ne Olabilir?

Bilgisayar kullanıcılarının karşılaştığı sorunlardan biri de bilgisayarınıza bağlı hoparlörden bazen ses gelmemesidir. Bu sorun neyden kaynaklanır ve nasıl halledilir? Yazımızda bunun üzerinde duracağız. Eğer kullanıcıdan kaynaklanan bir sorun yoksa sistemsel bir sorun vardır. Hoparlör Sorunu ve Çözümü Hoparlörden ses gelmemesinin birkaç farklı nedeni olabilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:• Hoparlörün fişi takılmamış olabilir.• Hoparlörün fişi takılmış fakat

Bilgisayar kullanıcılarının karşılaştığı sorunlardan biri de bilgisayarınıza bağlı hoparlörden bazen ses gelmemesidir. Bu sorun neyden kaynaklanır ve nasıl halledilir? Yazımızda bunun üzerinde duracağız. Eğer kullanıcıdan kaynaklanan bir sorun yoksa sistemsel bir sorun vardır.

Hoparlör Sorunu ve Çözümü

Hoparlörden ses gelmemesinin birkaç farklı nedeni olabilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:• Hoparlörün fişi takılmamış olabilir.• Hoparlörün fişi takılmış fakat güç tuşuna basılmamış olabilir.• Hoparlörün fişi takılmış ve güç düğmesine basılmış fakat sesi kısık kalmış olabilir.Eğer bunlar normalse diğer aşamalara geçebiliriz.Hoparlörlerinizin bilgisayara doğru şekilde bağlandığından emin olmalısınız. Bilgisayarların çoğunda bir ses kartına veya işlemcisine bağlanan mikrofon jakı, hat giriş jakı ve hat çıkış jakı da dahil olmak üzere üç veya daha fazla jak mevcuttur. Hoparlörlerinizin hat çıkış jakına bağlı takıldığından emin olmalısınız. Eğer hat çıkış jakını tespit edemiyorsanız, hoparlörlerinizi her bir jaka sırayla takıp ses gelip gelmediğini kontol edin.Hoparlör veya kulaklık ses düzeyinin sessizde olmadığından veya çok kısık olmadığından emin olmalısınız. Bu dizüstü bilgisayarlar için önemli bir durum çünkü bunların hoparlörleri genelde düşük ses kapasitesine sahiptir.Ses Düzeyi Karıştırıcısı ’nı açmak için Başlat düğmesini tıklatın. Ardından Denetim Masası’nı, Donanım ve Ses’ i son olarak Ses’ in altından Sistem Sesini Ayarla’ yı tıklatın.Ses düzeyini artırmak için kaydırıcıyı hareket ettirin. Sessiz düğmesinin açılmadığından emin olmalısınız. Sessiz düğmesi açıksa kapalı konuma getirin.Eğer hoparlörler yerine kulaklıktan ses dinlemek istemiyorsanız kulaklığınızın bilgisayarın hat çıkışı (kulaklık) jakına takılı olmadığından emin olmalısınız. Kulaklık takıldığı zaman biçok bilgisayar otomatik olarak hoparlör sesini keser.Ayrıca bazı dizüstü bilgisayarlarda kasanın dışında harici bir ses düzeyi denetimi vardır. Dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, harici ses düzeyi denetimini kontrol etmeli ve tamamen kapatılmadığından emin olmalısınız.Yukarıdaki işlemler işe yaramadıysa ses kartınızdan kaynaklı bir sorun olabilir. Bunun için Ses kartınızın driverını yani sürücüsünü yüklemelisiniz. Eğer sürücüyü yüklemenize rağmen hala ses gelmiyorsa sistemden ses kartında sorun olup olmadığına bakın:Denetim Masası / Sistem / Aygıt Yöneticisi bölümüne gelip burada ses ile ilgili yazıların önünde soru veya ünlem işareti olup olmadığını kontrol edin. Eğer yoksa hoparlörün çalışması gerekiyor. Ama soru veya ünlem işareti varsa yanlış driverı kurduğunuz anlamına geliyor ki bu durumda doğru driverı kurmalısınız.