DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
İngilizce konuşmaya karar veren Volkswagen protesto yedi

İngilizce konuşmaya karar veren Volkswagen protesto yedi

Almanya’nın otomobil devlerinden Volkswagen şirket dili olarak İngilizceye geçmek isteyince Alman Dili Vakfı, şirketteki hisselerini tümüyle sattı. Vakıf, Alman elitlerini düşüncesizlikle ve kendi dil ve kültüründen kopmakla suçladı.

Alman Dili Vakfı, dünyaca ünlü Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in (VW) şirket dili olarak İngilizceye geçmeyi planladığını öğrenince ortaklığı bozma kararı aldı. Vakıf, ortağı olduğu şirketi protesto etmek amacıyla bütün hisselerini sattı. Vakıf perşembe günü yaptığı açıklamada artık Volkswagen kelimeleri ile Alman dilinin birbirine uymamasından duydukları üzüntüyü dile getirdi.

ALMAN ELİTLER KENDİ DİLİNDEN VE KÜLTÜRÜNDEN KOPTU

Vakfın sözcüsü Walter Krämer da gelişmeye tepki gösterdi ve şöyle dedi: “Elitlerimizin kendi dilinden ve kültüründen nasıl bu kadar düşüncesizce vazgeçtiklerini görünce dehşete düşüyorum.”Volkswagen, geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklama ile gelecekte şirketin kullandığı dilin İngilizce olacağını duyurmuştu. Personel müdürü Karlheinz Blessing, bu şekilde büyük çaptaki uluslararası şirketlerde yönetici olarak görev alma ve işbirliğinin daha iyi hale getirileceğini ileri sürmüştü.

İŞYERİNDE YABANCI DİL ZARARLI

Alman Dili Vakfından Krämer ise İngilizcenin şirket dili seçilmesi ile başka ülkelerden yönetici kadro kazanmanın hayal olduğunu ifade etti. Uluslararası yöneticilerin geldikleri ülkenin dilini problem yaşamadan öğrenebilecek durumda olduğunu kaydeden Krämer, hele hele işletme içinde yabancı bir dil kullanmanın zararlı olduğuna dikkat çekti.

AŞAĞI SAKSONYA VW’NİN İNGİLİZCEYE GEÇME KARARINA ENGEL OLMADI

Vakıf, VW’nin en büyük hissedarlarından olan Aşağı Saksonya eyaletini de sert dille eleştirdi. Vakfa göre eyalet yönetimi eyaletteki en büyük işverenin ülkede konuşulan dilden kaçmasına engel olmadı.Vakıf, VW’nin imza attığı atık gaz skandalının ortaya çıkmasından sonra 200 hisseyi her biri 100’e Euro’dan olmak üzere satın almıştı. Bu hisseleri çarşamba günü tanesi 137 Euro’dan olmak üzere satan vakıf 7 bin 400 Euro kâra geçti. Vakıf şimdi de bir dahaki borsa düşüşüne kadar bekleyecek ve bu parayla tekrar yatırımda bulunacak. Ancak yatırımda bulunacağı şirket kesinlikle Volkswagen olmayacak.

ALMAN DİLİ VAKFININ ELEŞTİRİLERİNDEN ZDF DE PAYINI ALDI

Alman Dili Vakfı, Almancanın zarar görmesini engellemek için kötü örneklere de ‘ödül’ veriyor. Ödülün adı ‘Yılın Dil Sütüne Su Katanı’ adını taşıyor. Bu yıl bu olumsuz ödüle Alman devlet kanalı ZDF layık görüldü. Sebebi ise televizyon programlarına verilen İngilizce isimler.