DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
İşletmeleri mecbur kılacak o uygulama başlıyor

İşletmeleri mecbur kılacak o uygulama başlıyor

İşletmeleri mecbur kılacak o uygulama başlıyor.1 Temmuz’dan itibaren iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu olacak.

Milyonlarca işletmeyi ilgilendiren iş yerinde iş güvenliği uzmanı bulundurma uygulaması dönemi başlıyor. Bir işletmenin sadece bir çalışanı olsa bile bu uygulamaya uymak zorunda…1 Temmuz’da tüm işletmelerde uygulanmak zorunda olan bu uygulama, iş kazalarını önlemek amacıyla çıkartılan İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu kapmasında yürürlüğe giren; her iş yerinde bir iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğuna neden oldu.Bilgisayar sektöründen, mobilyacıya, reklamcılıktan pastaneciliğe, belediyelerden takcisine kadar on binlerce kamu, özel tüm iş yerleri bünyelerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırmak zorunda.Bünyesinde 50’den az işçi çalıştıran  işletmelerde tehlikelilik oranına göre az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli olarak gruplandırıldı ve bu uygulama için tüm işletmelere geçiş süresi tanındı.İşletmeler iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu getiren kanun kapmasında, bünyesinde 50’den az çalışan bulunduran, tehlikeli ve çok tehlikeli grubuna giren işletmelerde 2014’ün Ocak ayında iş yerlerinde iş sağlığı uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurma uygulaması başlamıştı. Yani, eğer bu koşullarda bir işletmeye sahipseniz iki buçuk yıldır bu uygulama kapmasında iş yerinizde iş sağlığı uzmanı bulunduruyorsunuz demektir.

GEÇİŞ SÜRESİ 1 TEMMUZ’DA TAMAMLANIYOR

İşletmelere tanınan iş yerlerinde iş sağlığı uzmanı ve hekimi bulundurma uygulamasına geçiş süresinin son ayağı 1 Temmuz’da tamamlanıyor. Bu tarihten sonra, tüm işletmelerde bu uygulama zorunluluk haline geliyor.

500 BİN İŞLETMEYİ İLGİLENDİRİYOR

İş Güvenliği ve Sağlığı kanunu işletmelerde yürürlüğe girmiş olacak. SGK(Sosyal Güvenlik Kurumu)’nun açıkladığı rapora göre, 2016 yılının Mart ayına göre toplam işletme sayısı 1,7 milyonun üzerindeydi. Bünyesinde 50’den az işçi barındıran 1 milyon 654 bin işletmenin uygulaması 2014 yılında başladığı için, iş yerinde iş sağlığı uzmanı bulundurma uygulaması yaklaşık 500 bin işletmeyi yakından ilgilendiriyor.

İŞVERENİN KENDİSİ DE YÜRÜTEBİLECEK

İş yerinde 10’dan az işçi çalıştıran işletmelere hak tanınıyor. İşverenin kendisi ya da belirlediği bir kişi gerekli eğitim ve bilgili aldıktan sonra bu görevi üstlenebilir.

KURALA UYMAMANIN CEZASI NEDİR?

Bu kanunu uygulamaya koymayacak işletmeler için belirlenen para cezası, iş yerinde iş sağlığı uzmanı ve hekim bulundurmadıkları her ay için para katlanarak artacak. Yaklaşık aylık 13 bin tl’ye kadar yükselecek. Eğer kanunda yer alan maddelere uymayan işletmeler olursa 5 bin lira ila 10 bin lira arasında para cezası olacak.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İÇİN NELER YAPILACAK?

  • Tüm işletmeler iş kazası ve meslek hastalığına karşı risk değerlendirmesi yapacak.
  • İşverenler Ortak Sağlı ve Güvenlik Birimlerinden (OSGB) hizmet alabilecek.
  • İş yerlerinde çalışanlara İş sağlığı ve güvenliği hakkında gerekli eğitimler verilecek.
  • İş yerlerinde acil eylem planı hazırlanacak.
  • Çok tehlikeli grubuna giren işletmelerde çalışanlar mesleki eğitim ve belge alacak.