DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
İtikaf zamanı başladı! İtikaf Nedir, Nasıl Yapılır?

İtikaf zamanı başladı! İtikaf Nedir, Nasıl Yapılır?

11 ayın sultanı Ramazan’ın son günlerini yaşamaktayız. Kuşkusuz, Ramazan’ın başta gelen ibadetlerinden biri de itikaftır. Peki itikaf nedir, nasıl yapılır?

Ramazan ayının sonlarına yaklaşırken, en başlıca ibadetlerden olan Peygamber Efendimiz (s.a.v) sünneti ‘itikaf’ nedir? İtikaf’ı yapmak için şartlar nelerdir? İtikaf nerelerde yapılır?Ramazan ayının en önemli ibadetlerinden olan İtikaf’ın kelime anlamı; bir yere çekilme, ortalıkta görünmemedir.Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak ve dünya işlerinden ilgiyi kesip, ezan okunan ve kamet getirilen bir mescitte yapılan ibadete denir. İtikaf esnasında tövbe istiğfar edilir, Kur’ân okunur, duâ edilir, tesbih çekilir, dinî kitaplar okunur.İtikaf erkeklere mahsustur. İtikaf’ı kadınlar evlerinde yapabilirler.itikaf-nedir-nasil-yapilir

Ramazanda olabileceği gibi ramazan dışında da itikaf caizdir. İtikaf’ın en uzun süresi 10 gündür.İtikâf eden kimse, camide yiyip içer, yatar. Abdest için dışarı çıkabilir.

 

İtikaf ne zaman yapılır?

İtikaf ibadeti Ramazan’ın son on gününde icra edilir. Son on gününde olmasının sebebi ise Ramazan Ayı’nın en mübarek gecelerinden biri olan Kadir Gecesi’nin ihya edilmesidir. İtikaf ibadeti, Kadir Gecesi’nde yapıldığı zaman sevabı daha fazla olur.

İTİKAF DUASI

İtikaf’a başlayacak müslümanlar “Niyet ettim Allah rızası için, ramazan ayının son 10 gününü mescitte geçirerek, sünnet olan itikafı eda etmeye” diye dua ederek ibadetlerine başlıyor.İtikâfın Şart ve Rükünleriİtikâfın şart ve rükünleri şunlardır:

  • 1- Niyet yapılmalıdır.
  • 2- Gündüzü oruçlu olmalıdır.
  • 3- İtikâf bir mescitte veya mescit hükmünde bir mabette yapılmalıdır.
  • 4- İtikâfa niyet eden Müslüman olmalı ve dinî emirler hususunda mükellef bulunmalıdır.

İtikaf nasıl yapılır?

İtikaf yapacak kişi, mescidde veya mescit hükümdeki bir yerde kalmaya başlar. Ve böylelikle itikaf’a girmiş olur. Kur’an- Kerim okur, dua eder, tesbih çeker, dini bilgiler okur, zikreder. Lazım olan gereksinimleri doğal ihtiyaçları doğrultusunda abartıya kaçmadan mescide getirebilir.Mescidde yer, içer ve orada istirahat eder. Zaruri ihtiyaçları mescid dışında girebilir. Ancak ihtiyacı giderildikten sonra mescide geri dönmelidir. İtikaf için süre konulmamıştır.

İtikaf’ı neler bozar?

  • Bayılmak
  • Cinsel ilişkide bulunmak
  • Herhangi bir şekilde ihtiyaç bulunmazken mescitten dışarı çıkmak

İtikaf ile ilgili hadis:

İbn Abbâs radiyallahu anh’dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu”İtikâfa giren kişi, günahları hapsedip, sevapların tümünü elde eden kişi gibi, kendi­sine sevaplar kazandıran kişidir.”[İbn Mâce, leyyin bir senedle.]