DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Kışa özel beslenme tavsiyeleri

Kışa özel beslenme tavsiyeleri

Kışın güneş ışınlarının dünyamıza gelme açısı değiştiğinden yeryüzünün aydınlanma süresi, yeryüzü sıcaklığı değişiyor. Bunlardan dolayı da insanlarda fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Depresyon hali ve stres durumlarıyla sıcaklık azalmasına bağlı ortaya çıkan sağlık problemleri bunlardan bazıları. Ancak sağlıklı ve dengeli beslenmeyi hayat tarzı haline getirerek, bu tür mevsimsel durumlardan kurtulmak yani vücut direncini artırmak

Kışın güneş ışınlarının dünyamıza gelme açısı değiştiğinden yeryüzünün aydınlanma süresi, yeryüzü sıcaklığı değişiyor. Bunlardan dolayı da insanlarda fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Depresyon hali ve stres durumlarıyla sıcaklık azalmasına bağlı ortaya çıkan sağlık problemleri bunlardan bazıları. Ancak sağlıklı ve dengeli beslenmeyi hayat tarzı haline getirerek, bu tür mevsimsel durumlardan kurtulmak yani vücut direncini artırmak ve olumlu bir psikoloji içine girmek mümkün. Özellikle mutluluk hormonları ürettiren, bağışıklık sistemini koruyup geliştiren besinler tüketmek çok çok önemli. Demek ki aslında hepimiz kışa özel beslenme tavsiyeleri ile sağlıklı kalmayı başarabiliriz.

Kışa özel beslenme tavsiyeleri

*Bilindiği gibi C vitamini vücut direncini arttırarak, hastalıklara karşı savaşmayı kolaylaştırıyor. Bu yüzden taze sıkılmış elma, greyfurt, mandalina ve portakal gibi meyvelerin sularını sıkıp bekletmeden hemen içmelisiniz.*Kışın havaların soğumasına bağlı olarak vücut metabolizması otomatikman yağlı ve şekerli yiyeceklere yönelir. Bu durumda kilo almanın önünü açar. Bunun önüne geçebilmek için tam tahıllı besinleri yani kepekli pirinç, kepekli makarna ve kepekli ekmek türlerini tüketip, hatta bunları tüketmeyi bir alışkanlık haline getirerek kaliteli bir beslenme alışkanlığı kazanabilirsiniz.*Bu mevsimde mutlaka pırasa, ıspanak, kereviz ve lahana gibi mevsime özel sebzelere sofranızda yer vermelisiniz. Bu sebzeler sindirim sisteminize çok büyük faydalar sağlayacaktır.*Yediğimiz besinlerin çeşitliliğinin yanında, bu mevsimde yemek yeme düzeni de çok önemli. Bunun için özellikle güne kahvaltısız başlamamalısınız. Çünkü kahvaltı ile güne başlamak dinç ve sağlıklı bir vücuda sahip olmayı sağlar. Ayrıca kahvaltıda protein ve lif bakımından zengin yiyecekler tüketmek metabolizma hızını artırır.*Kış aylarında ihtiyacımız olan vitaminlerden biride E vitamini. E vitamini soğuk algınlığına karşı etkili olduğundan, virüslere dolayısıyla da hastalıklara karşı koruma sağlar. Bunun için E vitamini zengini kurubaklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler sofranızda mutlaka olmalı.*Kışa özel beslenme tavsiyeleri ile sağlıklı kalmak isteyenlere bir öneri daha. Kış mevsiminde sebze ve meyve çeşitlerinden  faydalanarak  hem formunuzu koruyup hem de sağlıklı kalabilirsiniz. Posası ile tüketilen havuç, brokoli, maydanoz, kabak ve elma gibi sebze ve meyveler bağırsak faaliyetlerini arttırır ve daha kolay bir sindirim sağlar.*Son olarak ta, kışın vücut sıcaklığınızı dengede tutabilmek için bol bol su tüketmeyi de ihmaletmeyin.