DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Mevlid Kandili Nasıl Değerlendirilir?

Mevlid Kandili Nasıl Değerlendirilir?

Tüm Müslümanların heyecanla beklediği “Mevlid Kandili” Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in doğum günüdür. Sevgili Peygamberimiz (sas) Rabiülevvel ayının 12. gecesi (Miladi 20 Nisan 571 Pazartesi) dünyaya gelmiştir, bu olaya “Mevlid-i Nebi” veya “Kutlu Doğum” gibi isimler de verilmiştir. Bu sene Mevlid Kandili, 11 Aralık 2016 Pazar gününü 12 Aralık Pazartesi gününe bağlayan geceye denk geliyor.

Tüm Müslümanların heyecanla beklediği “Mevlid Kandili” Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in doğum günüdür. Sevgili Peygamberimiz (sas) Rabiülevvel ayının 12. gecesi (Miladi 20 Nisan 571 Pazartesi) dünyaya gelmiştir, bu olaya “Mevlid-i Nebi” veya “Kutlu Doğum” gibi isimler de verilmiştir. Bu sene Mevlid Kandili, 11 Aralık 2016 Pazar gününü 12 Aralık Pazartesi gününe bağlayan geceye denk geliyor. Biz Müslümanlar bu mübarek gecede neler yapabiliriz? Mevlid Kandili Nasıl Değerlendirilir? Mevlid Kandili Nasıl İhya Edilir? İşte cevaplar…

MEVLİT KANDİLİ NASIL DEĞERLENDİRİLİR?

*Bu gecede ibadetlerimizde tam bir çeşitlilik olmalı; namaz, dua, Kur’an okuma ve tefekkür gibi ibadetlerin mümkünse hepsi yapılmaya gayret edilmelidir.  Cuma, Arefe, Bayram, Kadir, Berat, Miraç, Aşura, Mevlid ve Regaib gecelerinde ibadet etmek çok sevaptır. (Mektubat-ı Rabbaniye)Bazı âlimler mübarek geceleri ihyada en iyi yolun namaz, dua, kıraat ve tefekkür gibi ibadet çeşitlerinin hepsine yer vermek olduğunu belirtmiştir. (Kütüb-i Sitte)*İhtiyaç sahipleri, yetimler, öksüzler sevindirilmeli.Efendimizin (sav) hem öksüz hem yetim olduğu hatırlanarak öksüz ve yetimler sevindirilmelidir. Ayrıca yemek vererek veya çeşitli yardımlar yaparak yoksullar sevindirilebilir.*Özellikle çocuklarımızın da öğrenmesi maksadıyla Peygamber Efendimizin (asm) doğumu ve çocukluğunda görülen haller, mucizeler anlatılabilir.  Peygamber Efendimizin (asm) daha iyi tanınması için doğumu esnasında görülen hallerin, mucizelerin, okunması, dinlenilmesi öğrenilmesi tavsiye edilmiştir. Ayrıca O’nu anlatan konuşmalar da dinlenilebilir.*Peygamber Efendimizi (asm)’e bol bol SALAVAT getirerek O’na olan sevgimiz dile getirilmeli, pekiştirilmeli ve tazelendirilmelidir.

SALAVAT NEDİR?    

Salavat, salat kelimesinin çoğuludur. Salat, dua demektir. Peygamber efendimiz için yapılan dualara salavat getirmek denir.Kur’an-ı kerimde, “Allah ve melekleri, Resule salat ediyor. Ey iman edenler, siz de salat edin.” buyuruluyor. (Ahzab 56) Hadis-i şerifte de, “Bana bir salat getirene, Allah ve melekleri 70 salat getirir.” buyurulur. (İ. Ahmed)Allah’ın salat etmesi rahmet, meleklerinki dua, müminlerinki ise O’nun şefaatini taleptir.Salavat kısaca, “Allahümme salli ala Muhammed ve ala âli Muhammed” demektir. Peygamber efendimizin ismi anılınca, aleyhisselam veya aleyhissalatü vesselam yahut sallallahü aleyhi ve sellem demekle de Peygamber efendimize dua edilmiş, salavat getirilmiş olur.Namazda Ettehiyyatüden sonra okuduğumuz Salli Barikler de salavattır. Salavat-ı şerife okumanın fazileti büyüktür.

SALAVATLA İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER

Efendimiz (sav) buyuruyor:

  • Kıyamette bana en yakın olan, en çok salavat getirendir. [Tirmizi]
  • Sabah-akşam on salavat getiren, kıyamette şefaatime kavuşur. [Taberani]
  • Cuma günleri bana 80 salavat okuyanın 80 yıllık günahı affolur. [Şir’a]
  • Günde yüz salavat okuyan, kıyamette şehidlerle beraber olur. [Taberani]
  • Günde bin salavat okuyan, Cennetteki yerini görmeden ölmez. [İbni Şahin]
  • Bana bir salavat getirene Allahü teâlâ, on rahmet ihsan eder, on günahını yok eder ve derecesini on kat yükseltir. [Nesai]
  • Salavat sizin için zekattır. [I.Hibban] (Burada zekat, temizlik, günahların affıdır.)

*Peygamber efendimiz: “Cuma günleri bana çok salavat okuyun! Bunlar, bana bildirilir.” buyurdu. “Öldükten sonra da bildirilir mi?” denilince buyurdu ki: “Toprak, Peygamberlerin vücudunu çürütmez. Bir mümin salavat okuyunca, bir melek bana haber verir, “Falan oğlu filan, sana selam söyledi” der. [İbni Mace]*Bana salavat okuyana, melekler salat okur. Salavata devam edene, melekler de ona salat okumaya devam eder. Artık isteyen az, isteyen çok salavat okusun! [İ.Mace]*Peygamber efendimiz buyurdu ki:Bir gün dört büyük melek geldi. Cebrail aleyhisselam dedi ki:

  • Ya Resulallah, sana her gün on salavat getirenin elinden tutar, sıratı kuş gibi geçiririm.

Mikail aleyhisselam dedi ki:

  • Ben de, ona, Kevser havuzundan kana kana içiririm.

İsrafil aleyhisselam dedi ki:

  • Ben de, onun affı için başımı secdeye koyarım. Allahü teâlâ onu affetmedikçe başımı secdeden kaldırmam.

Azrail aleyhisselam da dedi ki:                                    

  • Ben de, onun ruhunu, Peygamberler gibi kabzederim.

Peygamber efendimiz (sav) de:

  • Bu ne büyük lütuf ve ne büyük bir ihsandır ya Rabbi, dedi.

Mevlid Kandilinizi Tebrik Ederiz!