DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Motor Yağı Ne Zaman Değişir?

Motor Yağı Ne Zaman Değişir?

Motor yağı sayesinde, aracın motorunun içinde hareket eden pistonlarla piston yuvaları arasındaki sürtünme minimum seviyeye inmektedir. Böylece motor yağı kullanımı ile motorda çalışma esnasında sürtünen parçalar birbirini aşındırmaz. Motorda hareket eden parçaların sürtünmesinden doğan ısınma problemi de motor yağı kullanılarak önemli oranda azaltılmaktadır. Ayrıca bir soğutma sistemleri bulunuyor olsa da motorun soğutulmasında motor yağları ortalama

Motor yağı sayesinde, aracın motorunun içinde hareket eden pistonlarla piston yuvaları arasındaki sürtünme minimum seviyeye inmektedir. Böylece motor yağı kullanımı ile motorda çalışma esnasında sürtünen parçalar birbirini aşındırmaz. Motorda hareket eden parçaların sürtünmesinden doğan ısınma problemi de motor yağı kullanılarak önemli oranda azaltılmaktadır. Ayrıca bir soğutma sistemleri bulunuyor olsa da motorun soğutulmasında motor yağları ortalama %25 – 30 oranında etki eder. Motor için bu derece hayati önem taşıyan motor yağı ne zaman değişir, bilmek gerekir.

Motor Yağı Türleri ve Görevleri  

Sentetik motor yağı ve petrol bazlı motor yağı olmak üzere iki çeşit motor yağı bulunmaktadır. Fakat her iki yağ türü de aynı işe yaramaktadır. Sürtünme, sürtünmeye bağlı ısınma ve aşınmayı engelleme; motoru temizlenme, motor sızdırmazlığını artırma, son olarak motor içerisinde korozyon oluşumunu engelleme motor yağlarının başlıca işlevleridir.Kullanıma bağlı olarak motorlar belirli oranlarda yağ eksiltebilirler. Yağ eksiltme oranı motorun türüne göre değişiklik gösterse de genelde motorun her 1000 km’de 0,3 – 1,5 litre arasında yağ eksiltmesi normal kabul edilmektedir.Motor yağının işlevini en iyi şekilde yerine getirebilmesi için motordaki yağ miktarının mutlaka belirli istenen seviyede olması gerekmektedir. Hacimlerine bağlı olarak her motorda bulunması gereken minimum yağ seviyesi farklıdır. Eğer yağ gereğinden fazla azalırsa motor aşırı ısınmaya maruz kalır ve motorda yüksek maliyetli arızalar ortaya çıkabilir. Bu yüzden motor yağı düzenli olarak kontrol edilmeli, yağ çubuğu üzerindeki yağ izine bakarak yağ seviyesinin normalin altına düşüp düşmediği tespit edilmelidir.

Motor Yağı Ne Zaman Değişir?

Yapılan kontrolde motor yağı eğer minimum seviyesinin altına düşmüşse mutlaka motora yağ ilavesi yapılmalıdır. Kullanıma bağlı olarak motor yağının yapısı zamanla bozulur ve motor yağ eksiltmese bile yağ görevini eskisi gibi yerine getirememeye başlar. Bu durumda yağ ilavesi yeterli gelmez motor yağının tamamen boşaltılması ve yeni yağ doldurulması gerekir.Motor yağının hangi periyotlarla veya kaç km’de değiştirilmesi gerektiği aracın kullanım kılavuzundan veya yetkili servisinden öğrenilmelidir. Fakat araçların yağ değişimi ile ilgili yaklaşık bazı değerler de verilebilir. Yeni araçların her 8 – 10 bin kilometrede bir yağ değiştirmeleri yeterli olabilir, eski tip araçlarda ise motor yağını eskitme ve yağ eksiltme daha hızlı gerçekleştiğinden her 5 bin kilometrede bir yağ değişimi önerilmektedir. Bu konudaki en net bilgiyi aracın durumuna bakarak servisi verebilir.