DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Neden kilo alamıyorum?

Neden kilo alamıyorum?

Neden kilo alamıyorum, sorunuzun cevabı tiroid hastalıkları olabilir. Çünkü tiroid hastalıkları kilo almaya ya da kilo vermeye neden olabilmektedir. Hatta bununla ilgili halk arasında kilo aldığınızda veya kilo verdiğinizde tiroid hastalıklarıyla ilgili yorumlar yapıldığını duymuşsunuzdur. Zayıfladığınız zaman “herhalde zehirli guatrın vardır” veya şişmanladığınız zaman “guatrın çalışmıyor olabilir ” dendiği gibi. Bu söylemlerin nedeni tiroid bezinin

Neden kilo alamıyorum, sorunuzun cevabı tiroid hastalıkları olabilir. Çünkü tiroid hastalıkları kilo almaya ya da kilo vermeye neden olabilmektedir. Hatta bununla ilgili halk arasında kilo aldığınızda veya kilo verdiğinizde tiroid hastalıklarıyla ilgili yorumlar yapıldığını duymuşsunuzdur. Zayıfladığınız zaman “herhalde zehirli guatrın vardır” veya şişmanladığınız zaman “guatrın çalışmıyor olabilir ” dendiği gibi. Bu söylemlerin nedeni tiroid bezinin vücut metabolizmasını düzenleyen hormonları yani T3 ve T4’ü üretmesidir.

Neden kilo alamıyorum?

Metabolizma hızı(MH), belirli bir zaman içinde vücudun tüketmiş olduğu oksijen miktarının ölçülmesi ile bulunur. Bu ölçüm istirahat halinde yapılmışsa buna bazal metabolizma hızı (BMH) denir. BMH sadece tiroid ve ağırlıkla ilgili bir kavram değildir. Örneğin BMH değişik faktörler ile düşürülen hastalarda beklenildiği gibi hastalar kilo alamamaktadır. Buda gösteriyor ki, metabolizma hızı, enerji dengesi ve kilo değişiklikleri arasında çok karmaşık bir yapı vardır.Vücudumuzda tiroid hormonlarından başka enerji harcamasını ve vücut ağırlığını kontrol eden birçok hormon, proteinler ve farklı kimyasallar mevcuttur. Bütün bu maddelerin, beyindeki enerji harcamasını düzenleyen merkezlerin ve vücuttaki enerji harcamasını kontrol eden dokuların birbirleriyle iletişim halinde olmaları gösteriyor ki sadece tiroid hormon değişiklikleri BMH üzerinde etkili değildir. İştahımızı, metabolizmamızı ve aktivitemizi kontrol eden faktörler çok karmaşıktır ve tiroid hormonları bu karmaşık sistemin elemanlarından sadece birisidir.  Hatta şimdilerde bir çok hastada tiroid hormon değişikliklerinin kilo üzerine etkisi tespit bile edilememektedir.Ancak hipertiroidi (zehirli guatr)  hastalarının birçoğunda BMH artar ve bu artışa bağlı olarak da hastanın kilosunda azalma görülür. Hatta kilo kaybının şiddeti de hipertiroidi şiddeti ile ilgilidir. Hipertiroidi çok şiddetli ise hastanın kilosunu muhafaza etmek için, hastanın BMH’sından dolayı artmış kalori ihtiyacı karşılanmaktadır. Çünkü eğer hasta çok fazla harcadığı kaloriyi geri alamaz ise, kalori fazla harcandığı için kilo kaybı oluşur. Kilo kaybı ayrıca dışarıdan fazla miktarda tiroid hormonu alımında ortaya çıkar. Ancak tiroid hormonları iştahı artırdığından bazı hastalar da aşırı yemeye bağlı kilo kaybı yerine kilo alımı bile gerçekleşmektedir.Hipertiroidi (zehirli guatr)tedavisinden sonra tekrar kilo almaya başlanmaktadır. Çünkü hipertiroidi tedavisinden sonra anormal olan durum normale dönmektedir. Böylece kilo verme durumu sona ermekte ve hastalık sırasında verilen kilolar tekrar geri alınmaktadır.